Στόχος η μεγιστοποίηση των κερδών από την καύση RDF

Όπως τονίστηκε σε ενημερωτική συζήτηση του ΚΚΕ

Καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρισε το ζήτημα της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ η Δρ. Χημικός – Μηχανικός και Μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ κα Εύη Γεωργιάδη, μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου από την Τομεακή Ομάδα Μαγνησίας του ΚΚΕ «κατά της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών και πετ κοκ από την ΑΓΕΤ».
Μιλώντας σε πολυπληθές ακροατήριο, με αφορμή την ευρεία συζήτηση που έχει ξεκινήσει και τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην καύση RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία, η κα Γεωργιάδη αναφέρθηκε στους λόγους που επιλέγεται το συγκεκριμένο καύσιμο καθώς και στις επιπτώσεις που υπάρχουν στην υγεία των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της πόλης.
Όπως επισήμανε «είναι ο ίδιος «αντίπαλος» που κρύβεται πίσω από όλα όσα βιώνουμε σήμερα, την εργασιακή ανασφάλεια, την μείωση των κυβερνητικών παροχών, τον κίνδυνο ακόμη και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή κλπ»
Η πολιτική ουσία του ζητήματος είναι πέρα από το σύνθημα ότι «ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία» είναι ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Για παράδειγμα το ζήτημα των καυσίμων που μπορούν να καίγονται στις τσιμεντοβιομηχανίες και γενικότερα το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των ομίλων για τη χρήση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων και γενικότερα για το θέμα των αποβλήτων στην πραγματικότητα ως κριτήριό τους λένε ότι έχουν την προστασία του περιβάλλοντος. Προωθούν όπως λένε την πράσινη οικονομία και την κυκλική οικονομία. Την προωθούν με την επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέροντας βέβαια και τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλες αυτές οι κατευθύνσεις που υπάρχουν από την Ε.Ε. οι οποίες φυσικά εφαρμόζονται και στην χώρα μας είναι μια κερδοφόρα διέξοδος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σαν απάντηση στην κρίση υπερσυσσώρευσης και στο πλαίσιο των ανταγωνισμών διάφορων συμφερόντων και μπορεί να γίνεται με την επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά η ουσία είναι ακριβώς αυτή.
Στην πραγματικότητα κάθε επιλογή, είτε αυτή έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων ή με το πιο καύσιμο θα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο ενός ενεργειακού σχεδιασμού της βιομηχανίας, λαμβάνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό αποτυπώνεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Η ύπαρξη νομοθεσίας και κανονισμών καθώς και της απαραίτητης τεχνογνωσίας δεν επαρκεί για την εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Είναι πλήθος τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Κάθε τρεις μέρες έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο, με βάση τα δεδομένα των τριών ετών.
Στην περίπτωση της καύσης RDF, σύμφωνα με την ομιλήτια, όπως και η ίδια η εταιρία έχει βάλει ως βασικό κριτήριο μπαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην κερδοφορία της επιχείρησης. Στη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει ότι η χρήση νέων εναλλακτικών πρώτων υλών θα βελτιώσει την οικονομική αποδοτικότητα και επομένως την ανταγωνιστικότητα της εγκατάστασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία όπως η σημερινή. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρία αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο καύσιμο» κατέληξε η κα Γεωργιάδη αναπτύσσοντας σε βάθος τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η δραστηριότητα για την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.