Συντεταγμένη πρόταση των επιστημονικών φορέων για το θέμα της ρύπανσης και της υγείας

Όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση με πρωτοβουλία του Ι.Σ.Μ.

Με συντεταγμένη πρόταση θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στο Βόλο οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα και όρισαν νέο ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη, ώστε να τοποθετηθούν και να προτείνουν λύσεις για το θέμα της ρύπανσης, για το καλό της πόλης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης, ο οποίος εκτίμησε ότι συζητήσαμε πολύ το πρόβλημα και πλέον είναι η ώρα των προτάσεων και των άμεσων λύσεων.
«Εμείς διεκδικούμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην επιβαρύνεται καθόλου η ατμόσφαιρα και εφόσον βλέπουμε ότι δεν εξασφαλίζονται αυτές οι προϋποθέσεις, είμαστε αντίθετοι στην καύση RDF», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση του Ιατρικού Συλλόγου στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής RDF και SRF στο Βόλο, διότι αυτό δεν είναι η πρόταση της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης που πρέπει να έχει μια πόλη.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των επιστημονικών φορέων και Συλλόγων για το θέμα της ρύπανσης στην πόλη και ήταν κλειστή, ώστε οι φορείς που συμφωνούμε και που διαφωνούμε, να συντονιστούμε στις απόψεις που έχουμε για το θέμα και να ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες γενικώς, τόνισε ο κ. Τσάμης.

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κλήθηκαν και συμμετείχαν το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός, ο Οδοντιατρικός, ο Γεωπονικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών. Επίσης κλήθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά ο πρύτανης κ. Ζ. Μαμούρης δεν μπόρεσε να παραστεί.

«Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί, κλείστηκε νέο ραντεβού την επόμενη Πέμπτη, για να εξειδικεύσουμε τη συζήτηση σε ορισμένα θέματα αιχμής και τι θα ζητάμε, ώστε η άποψή μας με συντεταγμένη πρόταση να πάει στους αρμόδιους, για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει για το καλό της πόλης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών», δήλωσε ο κ. Τσάμης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μεταξύ των φορέων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όχι με τη λογική ότι δεν συμφωνούν σε μια κατευθυντήρια γραμμή, ωστόσο θα εξετάσουν πιο εξειδικευμένα την κάθε περίπτωση και θα γίνουν ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα, που μπορεί να είναι και ένα και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο θέμα αυτό που έρχεται από παλιά, είναι το θέμα της αέριας ρύπανσης, που προέρχεται λόγω των δραστηριοτήτων των βιομηχανιών, του κυκλοφοριακού, της οικιακής δραστηριότητας και περιέχει τα σωματίδια που είναι επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου.

«Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι επιπλέον της αέριας ρύπανσης στην πόλη, λόγω και της γεωμορφολογίας, υπάρχει και η οσμή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί από πού είναι, τι είναι και πόσο επικίνδυνη είναι», τόνισε και εξήγησε ότι πρόκειται για δύο πράγματα που στην ουσία είναι ένα, γιατί η οσμή είναι στο μεγάλο πρόβλημα που είναι η αέρια ρύπανση.

Στη συζήτηση που θα γίνει, στο θέμα της αέριας ρύπανσης θα συμβάλλει και η καύση του RDF ή οποιονδήποτε άλλων δραστηριοτήτων προκαλούν τέτοιου είδους επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα, όπως η καύση καλωδίων ή άλλων υλικών που είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους, τα οποία πρέπει να τα βρούμε και να τα σταματήσουμε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι δεν έμεινε εκτός της συζήτησης το θέμα της καύσης του RDF, ούτε και της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF, όπως και το θέμα της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης που δεν έχει η πόλη του Βόλου. «Όλα αυτά είναι θέματα που τα συζητήσαμε, θα τα συζητήσουμε ξανά και θα τα εξειδικεύσουμε, για να έχουμε και τις αντίστοιχες προτάσεις», τόνισε ο Ευθ. Τσάμης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε ότι η συνάντηση των επιστημονικών φορέων έγινε και ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος, που δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί το Βόλο και θα συναντηθεί με τους φορείς, διότι «πρέπει να είμαστε συντονισμένοι και προετοιμασμένοι, με σκοπό μετά την υπουργική επίσκεψη να παρθούν άμεσα αποφάσεις και όχι να συζητάμε το πρόβλημα για να το συζητάμε».

Αναφορικά με την καύση RDF, ο πρόεδρος των γιατρών ανέφερε ότι το κυριότερο για τους φορείς είναι ότι αυτή η δραστηριότητα δεν πρέπει να επιβαρύνει το περιβάλλον. «Αυτό σημαίνει ότι εμείς απαιτούμε να υπάρχουν τα συστήματα ασφαλείας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα συστήματα, ώστε αποδεδειγμένα (όχι θεωρητικά ή με τον τρόπο που γίνεται μέχρι τώρα)
Ο κ. Τσάμης εξήγησε ότι οι περισσότεροι έλεγχοι είναι προειδοποιημένοι και οι φορείς επισήμαναν ότι υπάρχουν και έλεγχοι που θα μπορούσαν να είναι απροειδοποίητοι, οι οποίοι είναι πάρα πολύ αυστηροί και δεν επιτρέπουν να βγει τίποτα στην ατμόσφαιρα. «Εάν δεν γίνουν αυτά που τα έχουμε προτείνει, μ’ αυτή τη λογική είμαστε ενάντια στην καύση αυτού του υλικού, γιατί η βιομηχανία είναι κοντά στην πόλη και φοβούμαστε ότι επιβαρύνει το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», επισήμανε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.