Τ. Μπασδάνης: «Αναγκαία η στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας»

Φωτό αρχείου
Να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις την Άνοιξη ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Την ανάγκη να στηριχθεί η Οικονομία, μέσω των πολύ μικρών επιχειρήσεων και με επιδότηση της εργασίας υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τέλης Μπασδάνης, όπως ανέφερε στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή, συμπληρώνοντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, θα γίνουν περισσότερο αισθητές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Με βάση ότι και η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Μαγνησίας είναι μειωμένη κατά 85% σε σχέση με πέρυσι και ότι αρκετοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να βρουν θέση εργασίας, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε ότι προβληματίζει η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Ειδικά τον χειμώνα έρχονται άλλα έξοδα, όπως για την εκπαίδευση των παιδιών των οικογενειών αλλά και για τη θέρμανση. Εκεί θα νιώσουμε τις δυσκολίες που είναι μπροστά μας» ανέφερε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες αλλά και ότι χρειάζονται περισσότερες δράσεις και παρεμβάσεις.

«Να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις»

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη, οι υποχρεώσεις ιδιαίτερα των πολύ μικρών επιχειρήσεων να μεταφερθούν τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη του 2021. «Εμείς έχουμε επιμείνει και πιέζουμε να υπάρχει αναστολή του φόρου επιτηδεύματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, και παράλληλα να υπάρξει εκ νέου επέκταση του μισθώματος για τις επαγγελματικές στέγες. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση ακούει γιατί μιλάμε σχεδόν κάθε εβδομάδα και έχουμε συναντήσεις διαδικτυακά, οπότε θεωρώ ότι όλα αυτά, τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Περιμένουμε επιτέλους από τον Πρωθυπουργό ενόψει της προγραμματισμένης ομιλίας του το Σαββατοκύριακο ν’ ακούσουμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα για την επιχειρηματικότητα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Πιο συγκεκριμένα για το θέμα των θέσεων εργασίας ανέφερε ότι στόχος είναι η διατήρηση των υφιστάμενων, με επιδότησή τους και όχι με την καταβολή επιδομάτων ανεργίας. Από την άλλη συμπλήρωσε ότι πρέπει ν’ αλλάξουν και άλλα πράγματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την άνοδο που παρουσιάζει η δραστηριότητα μέσω e-shop, τονίζοντας ότι όσοι έχουν προσαρμοστεί σ’ αυτό αρχίζουν ν’ αποκομίζουν κάποια οφέλη.

«Στροφή στην μεταποιητική δραστηριότητα»

Άλλωστε και ο ίδιος περιμένει το πρόγραμμα επιδότησης δημιουργίας e-shop μέσω Περιφέρειας, αλλά και άλλες δράσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει σε εξέλιξη κυβερνητικό πρόγραμμα όσον αφορά στην οργανωμένη προώθηση προϊόντων από ομάδες αγροτών, έτοιμων και τυποποιημένων με προστιθέμενη αξία για τις αγορές του εξωτερικού. «Βλέπουμε τελευταία ότι πολλοί έχουν στραφεί στην μεταποιητική δραστηριότητα και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό» σημείωσε ο κ. Μπασδάνης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι σε γενικότερο πλαίσιο το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τόσο όσο θα έπρεπε σε τοπικό επίπεδο.

Ζητήθηκαν στοιχεία για το ισοζύγιο

Τέλος, όσον αφορά το ισοζύγιο ανοιχτών-κλειστών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε πως αυτό παραμένει μεν θετικό, αλλά πολλοί επαγγελματίες μπορεί να μην έχουν δηλώσει ακόμη τη διακοπή επιτηδεύματος. Οπότε το Επιμελητήριο έχει ζητήσει από το Υπουργείο τα σχετικά στοιχεία, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.