«Τα δυσβάσταχτα βάρη δεν επέτρεψαν ούτε τη συμμετοχή στην απεργία…»

Μικρή συμμετοχή, μεγάλα ωστόσο τα προβλήματα απ΄το νέο νόμο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές

Μικρή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ που είχε προκηρυχθεί για σήμερα, λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, όπως και η συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Αγ. Νικολάου στον Βόλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απεργία κυμάνθηκε στο 15%.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, σημείωσε πως «αυτά τα λιγοστά ψίχουλα, δεν πρόκειται να τα πλησιάσει κανένας. Κι αν θεωρήσουμε αυτό που λέει ο Υπουργός ότι για τα επόμενα 50 χρόνια θα είναι αυτό το ασφαλιστικό, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νέοι που ακόμα δεν έχουν φτάσει στην αγορά εργασίας ή αυτοί που είναι στα πρώτα χρόνια, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπληρώσουν συντάξιμα έτη πάνω από 25 έως 30. Τα χρήματα που πρόκειται να πάρουν από συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 500-600 €», τόνισε και διερωτήθηκε πως μιλάμε για αξιοπρέπεια στη ζωή.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι «όλοι οι συνάδελφοί μας αντιλαμβάνονται τι τους περιμένει, αλλά τα δυσβάσταχτα βάρη είναι που τους οδηγούν να μην έρθουν σήμερα μαζί μας, παρ’ όλα αυτά είναι αλληλέγγυοι στα αιτήματά μας. Μιλάμε για μία δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση από το κράτος, που θα δίνει συντάξεις που θα μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε αξιοπρέπεια. Είναι άμεσα και συναρτάται απόλυτα με την αγορά εργασίας, αν δεν γίνουν διορισμοί, αν δεν δουλέψουν άνθρωποι, δεν θα υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η απαξίωση της πολιτικής και των συνδικάτων την τελευταία δεκαετία έχει διευρυνθεί. Κάποιοι έχουν δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα, νιώθουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους συναδέλφους και αισθανόμαστε πως τους εκπροσωπούμε».
Σχετικά με το μικρό ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ είπε πως μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό, αλλά δεν απογοητεύει. «Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι θα είμαστε εδώ» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
Ο πρόεδρος των Δασκάλων -Νηπιαγωγών Μαγνησίας, Απόστολος Μούσιος, είπε ότι ο ασφαλιστικός νόμος έχει ίδια «αρχιτεκτονική» με τον νόμο Κατρούγκαλου και «κατεδαφίζει» την καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση. «Ως εργαζόμενοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε με συγκεκριμένο πλαίσιο, μέχρι την πλήρη κατάργηση του νόμου και τη θέσπιση ενός νόμου που θα εξασφαλίζει την εργασιακή προοπτική. Οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν ότι το ασφαλιστικό αφορά νέους και παλιούς εργαζόμενους, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται η αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι δε μπόρεσε να περάσει ότι αγγίζει όλους τους εργαζόμενους» ανέφερε.

Εκτός βαρέων οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

Στην αδιαφορία των κυβερνήσεων να τους εντάξουν στα βαρέα και ανθυγιεινά αναφέρθηκε εκ μέρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, ο Λεωνίδας Αναστασίου. «Υπάρχουν συνθήκες ανθυγιεινές και βαριές: νύχτες, ορθοστασία, αρρώστιες, μεγάλη ένταση εργασίας και ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας. Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους δεν υπάρχει καμία μέριμνα, συνεχίζεται ο διαχρονικός εμπαιγμός από όλες τις κυβερνήσεις, όλοι μας συμπαθούν και μας εκτιμούν, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να λύσει αυτό το χρόνιο πρόβλημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Συνεχίζουμε να εξαιρούμαστε από αυτή τη διαδικασία, που σημαίνει ότι οι συνάδελφοί μας για να πάρουν σύνταξη, θα πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 70. Αν μπορεί κανένας να διανοηθεί γιαγιά νοσηλεύτρια και να την εμπιστευτεί, εγώ θα πω μπράβο…», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα είναι εχθρικό για τη νέα γενιά, που αυτή θα κληθεί «να πληρώσει το μάρμαρο». «Αυτό είναι εγκληματικό, ήδη τους έχουμε καταστρέψει το παρόν, να μην τους καταστρέψουμε και το μέλλον. Να δοθούν κίνητρα και μέσα ώστε η νέα γενιά να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις» συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.