«Τα… έφτυσε» μετά από 17 χρόνια ζωής το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που εξυπηρετεί καρκινοπαθείς και της Μαγνησίας

“Τα… έφτυσε” μετά από 17 χρόνια ζωής το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο προσέτρεχαν πολλοί καρκινοπαθείς απ’ όλη την Κεντρική Ελλάδα αλλά και τη Μαγνησία. Εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, καρκινοπαθείς λάμβαναν μηνύματα για ακύρωση των ραντεβού τους, καθώς το μηχάνημα ήταν υπό επισκευή, όμως τώρα η επισκευή του φαίνεται … όνειρο απατηλό μιας και τα ανταλλακτικά για ένα παλιάς τεχνολογίας μηχάνημα, είναι δυσεύρετα, ενώ και το μηχάνημα έχει υποστεί σοβαρές φθορές, καθώς δεχόταν καρκινοπαθείς επί 17 ολόκληρα χρόνια.
Έναν Γολγοθά ανεβαίνουν δεκάδες καρκινοπαθείς της Κεντρικής Ελλάδας αλλά και της Μαγνησίας, εδώ και τρεις εβδομάδες καθώς το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα τα ραντεβού τους να ακυρώνονται.
Προ ημερών μάλιστα ενημερώθηκαν πως το μηχάνημα είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστεί, καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας κι ανέμεναν κάποια λύση. Τις τελευταίες ημέρες όσοι εξυπηρετούνταν από το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, ξεκίνησαν να λαμβάνουν ραντεβού για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στο νέο ακτινοθεραπευτικό, το οποίο είναι υπερσύγχρονο.

«Το κόστος για αγορά νέου, στα 2,5-3 εκατ. ευρώ»!

“Τα μηχανήματα έχουν ένα κύκλο ζωής. Το παλιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα λειτουργούσε επί 17 χρόνια, εξυπηρετώντας ένα μεγάλο όγκο ασθενών από όλη την Κεντρική Ελλάδα. Στο τέλος του 2017-2018 ήρθε το νέο και υπερσύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα το οποίο έχει τη δυνατότητα και βγάζει τις διπλάσιες ακτινοθεραπείες. Οι ακτινοθεραπείες των πολιτών δεν σταμάτησαν ποτέ, συνεχίζονται και όσοι ασθενείς εξυπηρετούνταν από το παλιό μηχάνημα, τώρα εξυπηρετούνται από το νέο”, επεσήμανε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημήτρης Κατσικονούρης.
Ωστόσο, ένα δεύτερο σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα θα ήταν σίγουρα μία μεγάλη ανάσα για τους καρκινοπαθείς, ώστε να μην αναμένουν ραντεβού και να μπορεί το Νοσοκομείο να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερους ανθρώπους έχουν ανάγκη και υπό τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ερωτηθείς ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού εάν υπάρχει πρόβλεψη για την αγορά ενός νέου μηχανήματος, ο ίδιος σημείωσε πως το κόστος του ανέρχεται στα 2,5-3εκ ευρώ. Παρόλα αυτά, αν και η αγορά ακόμη ενός ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος φαντάζει στην παρούσα κατάσταση σχεδόν αδύνατη, η Διοίκηση, όπως σημείωσε ο κ. Κατσικονούρης, εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως την αγορά με leasing.
Πάντως, καρκινοπαθείς που μετέβησαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανέφεραν πως ο κόσμος που ανέμενε για θεραπείες ήταν πολύς και πως η πολιτεία πρέπει να δώσει περισσότερα μέσα στα Νοσοκομεία για να εξυπηρετούν τους καρκινοπαθείς.
Στο μεταξύ, το θέμα που ανέδειξε από την περασμένη εβδομάδα πρώτη η ΜΑΓΝΗΣΙΑ, έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζητώντας να επισκευασθεί το ταχύτερο δυνατό το δεύτερο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, αλλά και να προμηθευτεί το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, ώστε να μην αναγκάζονται οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας να μεταβαίνουν στη Λάρισα ή σε άλλες πόλεις για τις ακτινοθεραπείες τους, επιβαρυνόμενοι με περαιτέρω έξοδα και ταλαιπωρία.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.