Τα «βρήκαν» Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και Επιστημονικοί φορείς

Ο κ. Κώστας Βολιώτης, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας
Συζήτησαν το θέμα της επένδυσης LNG αλλά και της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο

«Τα βρήκαν» τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και οι επιστημονικοί φορείς, μετά από τις δηλώσεις μελών της οικολογικής οργάνωσης, που εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση των φορέων απέναντι στα ζητήματα της πόλης. Το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκαν στο ΤΕΕ και συζήτησαν το θέμα της επένδυσης του LNG στο λιμάνι της πόλης αλλά και της δημιουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων από τον Δήμο Βόλου. Από αυτή την πρώτη επαφή φαίνεται πως οι απόψεις είναι κοινές και το μέλλον θα δείξει πως θα συνεχιστεί αυτή τους η συνεργασία.

 

Για τη συνάντηση αυτή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Κώστας Βολιώτης επισημαίνοντας πως έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οι παρόντες αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε αυτά τα δύο σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη η θέση των επιστημονικών φορέων για την επένδυση του LNG είναι πως δεν πρέπει να γίνει στο λιμάνι, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την πόλη του Βόλου, αλλά ούτε και κοντά σε κατοικημένη περιοχή του Παγασητικού.

«Υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση στη θέση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας . Οι επιστημονικοί φορείς λένε ότι υπάρχει ένα όριο ασφαλείας γύρω στα 6 χλμ από τις εγκαταστάσεις μέχρι κάποιο κατοικημένο σημείο. Δεν ξέρω εάν μπορεί να βρεθεί κάποιο τέτοιο σημείο στον Παγασητικό. Θέση της Περιβαλλοντική είναι να μη γίνει καθόλου αυτή η επένδυση στον Παγασητικό , γιατί είναι ευαίσθητο  οικοσύστημα. Και το Υπουργείο είχε εκφραστεί ότι χρήζει προστασίας ο Παγασητικός», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν πρέπει να γίνονται σε κλειστούς κόλπους κι έφερε το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης με την πλατφόρμα LNG να βρίσκεται 17χλμ μακριά από το λιμάνι και σε ανοιχτή θάλασσα και όχι σε κόλπο.

Σε ότι αφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, φαίνεται πως οι δύο πλευρές να έχουν ταυτόσημες θέσεις. Είναι υπέρμαχοι της δημιουργίας μίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς αυτό είναι επιβεβλημένο. Εκεί που διαφωνούν είναι στους όρους λειτουργίας, μιας και στην χώρα μας αλλά και στην πόλη δεν λειτουργεί η ανακύκλωση κι αυτό σημαίνει πως δεν θα μένει μόνο ένα μικρό υπόλειμμα των ανακυκλώσιμων υλικών για ενεργειακή αξιοποίηση.

«Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή αυτού του εργοστασίου. Συμφωνούμε με τους φορείς ότι δεν πρέπει να γίνει το εργοστάσιο, δηλώνουμε όμως υπέρ της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά άλλο αυτό και άλλο να κατασκευάσουμε srf. Γιατί στην πρώτη περίπτωση εάν  κάποια ποσότητα υλικού είναι να προωθηθεί σε άλλες εγκαταστάσεις και όχι στις τσιμεντοβιομηχανίες που δεν έχουν τεχνολογία να καίνε απορρίμματα, θα είναι το υπόλειμμα μετά την επανάχρηση και την αξιοποίηση και  μόνο αυτό μπορεί να οδηγείται για ενεργειακή αξιοποίηση», ανέφερε ο κ. Βολιώτης, σχολιάζοντας πως στην Ελλάδα κάνουμε ανακύκλωση κατά 20% και πρέπει το 2025 να φτάσουμε στο 55%, πράγμα πολύ δύσκολο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενημέρωση, αλλά δεν υπάρχει ούτε και υποδομή, μιας και λείπουν ακόμη και οι κατάλληλοι κάδοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.