Θ. Γεωργαδάκης: Ξεκρέμαστοι αγρότες που έπαθαν ζημιές από χαλάζι, πυρκαγιές και πλημμύρες…

«Δεν δόθηκαν χρήματα για εξοπλισμό που έπαθε ζημιά», ενώ η δέσμευση του Πρωθυπουργού, ήταν ένα γέμισμα ρεζερβουάρ…
Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις (!) τονίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι αγρότες επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ακόμη περισσότερο για το χαλάζι στην περιοχή Πτελεού και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δόθηκαν ελάχιστες προκαταβολές, ενώ βάσει του κανονισμού ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν στο 50% της ζημιάς. Επίσης δεν δόθηκαν αποζημιώσεις για τον εξοπλισμό που έπαθε ζημιά και ενώ περιοχές γύρω από την Κάρλα είναι ακόμη κάτω από το νερό .
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας, ο οποίος ανέφερε ότι λόγω της ανομβρίας φέτος, υπάρχει ακαρπία στα μήλα τα περιοχής Ζαγοράς, ενώ φαίνεται ότι και φέτος δεν θα έχουμε παραγωγής ελιάς.
Ο Ν. Μαγνησίας είναι τριπλά χτυπημένος από μια πυρκαγιά και δύο πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές στην παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο.
Οι αποζημιώσεις για κανένα προϊόν δεν είναι ολοκληρωμένες και δεν έχουν σκοπό να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% βάσει της πραγματικής ζημιάς.

Πριν την πυρκαγιά, χαλάζι

Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι πριν την πυρκαγιά πέρσι το καλοκαίρι, υπήρχε χαλαζόπτωση ύψους 5 εκατοστών στην περιοχή του Πτελεού, είχαν γίνει κινητοποιήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τους ελαιοπαραγωγούς, που έπαθαν τεράστιες καταστροφές και δεν έχουν πάρει ούτε ένα Ευρώ, γιατί δεν είναι από ζημιογόνο αίτιο βάσει ΕΛΓΑ και οι αγρότες έμειναν ξεκρέμαστοι.
Από τις πυρκαγιές στη Βορειοδυτική Μαγνησία χάθηκαν ζώα, ελαιόδενδρα, αμπέλια, οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί, για τα ζώα δόθηκαν κάποιες πενιχρές προκαταβολές και με αποζημίωση 130 € ανά παραγωγικό ζώο, τη στιγμή που η τιμή αγοράς είναι 350 €…
Από τις πλημμύρες…
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι) και οι αποζημιώσες που θα δοθούν είναι κοντά στο 50%, για παραγωγούς που επωμίστηκαν τα έξοδα της καλλιέργειας, κάτι που οφείλεται στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν χωράφια που είναι ακόμη κάτω από το νερό, όπως οι παρακάρλιες περιοχές, όπου οι αγρότες δεν συγκόμισαν καν την παραγωγή τους, όπως και στο Πήλιο, που κόπηκαν δρόμοι και οι αγρότες δεν μπόρεσαν καν να πάνε στα χωράφια τους.

Καταστροφή απ΄το χαλάζι

Παράλληλα με τις πλημμύρες στο Πήλιο έπεσε χαλάζι, που κατέστρεψε την παραγωγή μήλων και κάστανων. Δόθηκαν κάποιες πενιχρές προκαταβολές στα μήλα (μόνο στα κόκκινα) και δεν έχει διευκρινιστεί γιατί οι ποικιλίες Γκαλά και Φούτζι έμειναν εκτός προκαταβολών.
Τα κάστανα που έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά από τον αέρα, δόθηκε προκαταβολή 200 €/στρέμμα, που αντιστοιχούν σε δύο κλούβες κάστανα, ενώ όλες οι προκαταβολές δόθηκαν μετά από μαζικό αγώνα των αγροτών.

Ζημιές στον εξοπλισμό

Επιπλέον οι αγρότες υπέστηκαν ζημιές στον εξοπλισμό, υπάρχουν ακόμη μηχανήματα που είναι κάτω από το νερό, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες που χάθηκαν από τις πλημμύρες, για τα οποία δεν δόθηκαν αποζημιώσεις ενώ η αρωγή των 5000 € είναι ψίχουλα και δεν μπορούν να καλύψουν τη μεγάλη καταστροφή και την απώλεια κεφαλαίου των αγροτών.
«Εμείς λέμε να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% της πραγματικής ζημιάς, γνωρίζουν για κάθε προϊόν πόσο αναλογεί στο στρέμμα αι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες. Δεν μπορεί επτά μήνες μετά τις πλημμύρες να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Είναι απαράδεκτο και δείχνει που μας οδηγεί ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ», ανέφερε ο Θ. Γεωργαδάκης.
Τρεις γενιές για να καλυφθούν οι απώλειες!
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν 50.000 και 100.000 € ζημιά και θα χρειαστούν τρεις γενιές για να καλυφθούν αυτές οι απώλειες.
Για τη φετινή παραγωγή, ο κ. Γεωργαδάκης, είπε ότι λόγω της ανομβρίας υπάρχει αφορία στα μήλα στην περιοχή της Δράκειας, που επίσης είναι από μη ζημιογόνο αίτιο για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ φαίνεται ότι για μια ακόμη χρονιά δεν θα έχει παραγωγή ελιάς, κάτι που αναμένεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού,
ήταν ένα γέμισμα ρεζερβουάρ…

Όσον αφορά στις άλλες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι ενώ το αίτημα ήταν για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δόθηκε μια πενιχρή επιστροφή μέχρι 150 € (πρώτη δόση), που αντιστοιχεί σε ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ για όργωμα, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να δοθούν του χρόνου.
«Όταν το πετρέλαιο έφτασε 2 €/λίτρο, το 50% από τα οποία είναι φόρος, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Το 2016 το πετρέλαιο κόστιζε 1,10 € και οι αγρότες έπαιρναν επιστροφή 180 εκ. € και τώρα με τιμή 2 € μας δίνουν 80 εκ. €», τόνισε ο κ Γεωργαδάκης.
Ο ίδιος είπε ότι ο αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα παλέψουν γι’ αυτά τα αιτήματα, τα οποία είναι χρόνια, πάγια και πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλιώς δυστυχώς δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας, γιατί ήδη η αγροτικά ξεκληρίστηκε, οι αγρότες έχουν μειωθεί κατά πολύ και οδηγούνται σε μεγαλύτερο ξεκλήρισμα, με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.