Θ. Λιούπης: Σε διατήρηση θέσεων εργασίας στοχεύει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και σε θέματα υγείας της Μαγνησίας

Στόχευση και προσπάθεια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα μετά την υγειονομική και οικονομική κρίση, που είναι βέβαιο ότι θα φέρει μεγάλη ύφεση, είναι η μη ύπαρξη απολύσεων και ανέργων, που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, δήλωσε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Λιούπης. Ο βουλευτής και γιατρός, αναφέρθηκε και στα ζητήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν το Νοσοκομείο και οι δομές υγείας των τριών νησιών των Σποράδων.
Ο κ. Λιούπης, ανέφερε ότι όλο αυτό τον καιρό η κυβέρνηση, στόχευσε να τους στηρίξει οικονομικά όλους, απαγορεύοντας τις απολύσεις, στήριξε τους εργαζόμενους, εν συνεχεία στήριξε τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, για όσους δεν συνεχίσουν να δουλεύουν.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, για την επόμενη μέρα, με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία και από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, θα στηρίξει τις επιχειρήσεις. «Είναι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, που η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη μη ύπαρξη απολύσεων και ανέργων, σ’ αυτή τη μεγάλη κρίση που θα φέρει η επόμενη μέρα, κατά την οποία προβλέπεται μια αρκετά μεγάλη ύφεση και για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Λιούπης.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι υποστήριξης

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έδρασε με λογική, με ψυχραιμία και σύνεση, ώστε να μπορεί να έχει χρήματα και την επόμενη μέρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση.
Όπως είπε, στην εστίαση για παράδειγμα, με τις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν τα καταστήματα, δεν θα χρειάζονται τόσοι εργαζόμενοι και η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει όλους αυτούς τους ανθρώπους, μέχρι να έρθουμε στην πλήρη κανονικότητα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το κάνει.
Ο κ. Λιούπης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψους των περιστάσεων, κινήθηκε δύσκολα και δυσκίνητα, αλλά έδωσε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία από τα οποία μπορούν να αντληθούν πόροι, όπως ποσοτική χαλάρωση, τη δυνατότητα να υπάρξει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και μέτρα της κυβέρνησης, όπως η επιδότηση των επιτοκίων για επιχειρήσεις που δεν απολύουν εργαζόμενους, ενώ στην ερώτηση αν είναι επαρκή, είπε ότι δεν μπορεί να το ξέρει από τώρα, γιατί ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε το μέγεθος της κρίσης και τη διάρκειά της, καθώς και το μέγεθος της ύφεσης.
Τα μέτρα προστασίας από Δευτέρα

Για τα μέτρα προστασίας και την υποχρεωτική, όπως ανακοινώθηκε, χρήση προστατευτικής μάσκας, ο κ. Λιούπης ανέφερε ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθένα και οι ειδικοί προχώρησαν σε συστάσεις για κλειστούς χώρους ή όπου μπορούμε να βρεθούμε με πολλούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η διείσδυση του ιού στην κοινωνία, κάτι που θα διαπιστωθεί τον επόμενο καιρό με μαζικά τεστ (μοριακά και αντισωμάτων), άρα η μάσκα τη δεδομένη στιγμή, βοηθάει περισσότερο στους κλειστούς χώρους.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο κ. Λιούπης, που είναι γιατρός, είπε ότι το εμβόλιο έχει μια μακροχρόνια διαδικασία, καθώς την παρασκευή του, ακολουθούν δοκιμές σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους, ο υπολογισμός αντισωμάτων που δημιουργεί και αν είναι επαρκή για να προφυλάξουν κάποιον, πόσο καιρό διαρκούν αυτά τα αντισώματα και όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 12 μήνες. Φυσικά, αν βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που δεν έχει επιπλοκές για τους ανθρώπους, η μαζική παρασκευή, επίσης χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, τόνισε.

Οι δομές υγείας των νησιών

Ο βουλευτής είπε ότι σήμερα θα υποβάλει ερώτηση στον υπουργό Υγείας για τις δομές υγείας των νησιών των Σποράδων.
Όπως είπε είναι πολύ σημαντικό ότι σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, δεν υπήρξε κανένα κρούσμα και η επόμενη μέρα πρέπει να τα βρει θωρακισμένα, σε προσωπικό και εξοπλισμό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα, γιατί το καλοκαίρι σίγουρα θα πάνε άνθρωποι στα νησιά.
Ο κ. Λιούπης είπε ότι οι δήμαρχοι των νησιών βοηθούν τους γιατρούς που πάνε στα νησιά, αν και ειδικά στην Αλόννησο που θεωρείται άγονη περιοχή δεν την προτιμούν, ενώ η προκήρυξη που έγινε για τη θέση διευθυντή στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, θα καρποφορήσει και αν δεν γίνει αυτό, για φέτος θα γίνει ό,τι και τις προηγούμενες χρονικές, με ενίσχυση των νησιών με γιατρούς από άλλα σημεία, ώστε να πάει καλά το καλοκαίρι.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου

Αναφορικά με τη στελέχωση του Νοσοκομείου, ο βουλευτής και γιατρός, είπε ότι οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για τη στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κρίθηκαν άγονες, ενώ για τις 14 θέσεις γιατρών ανέφερε ότι προκηρύχθηκαν στις αρχές Μαρτίου, η διαδικασία προχωράει και εκτιμάται ότι σε δύο μήνες θα έχουν πληρωθεί.
«Είναι σημαντικές θέσεις, για το Νοσοκομείο που είναι υποστελεχωμένο, αλλά σ’ αυτή την πανδημία αντιστάθηκε καλά. Βέβαια είχαμε μόνο δύο κρούσματα, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν είχαν προσέξει θα είχε μολυνθεί όλο το Νοσοκομείο ή αν δεν είχε γίνει σωστά η ιχνηλάτηση, θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε 500 κρούσματα. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά λειτούργησαν σωστά, αν και δούλεψαν περισσότερο, χωρίς ρεπό και χαίρομαι γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιούπης τόνισε ότι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο ώστε οι προσλήψεις να γίνονται με ταχύτατη ψηφιακή διαδικασία και το άλλο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει ότι κάθε χρόνο να προκηρύσσονται θέσεις μόνιμου προσωπικού, μέχρι να φτάσουμε στο όριο που προβλέπει ο οργανισμός του Νοσοκομείου, για τον οποίο ζητήθηκε επικαιροποίηση από το υπουργείο.
Ο βουλευτής εξήγησε ότι στο Νοσοκομείο λειτουργεί αιμοδυναμικό εργαστήριο και μαγνητικός τομογράφος και στις προκηρύξεις δεν μπορούν να μπουν άνθρωποι με το ανάλογο γνωστικό αντικείμενο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.