Θ. Μεταξάς: «Η έρευνα Γουργουλιάνη-Σαχαρίδη μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο με άλλη έρευνα»

Αιχμηρός για τους... αρνητές της ρύπανσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις δράσεις διαμαρτυρίας κατά της καύσης σκουπιδιών που κορυφώνονται αύριο Παρασκευή με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, συμμετέχει ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και για το θέμα των δεδομένων που προέκυψαν από τη μελέτη Γουργουλιάνη-Σαχαρίδη, που δείχνουν επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στον Βόλο, μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο αναπληρωτής καθηγητής του Π.Θ. και πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θεόδωρος Μεταξάς.
Υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα προέρχεται από δύο καταξιωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς στον χώρο τους, ο κ. Μεταξάς σημείωσε ότι από τη στιγμή που η έρευνα βασίζεται σε αξιόπιστα δεδομένα, είναι αποδεκτή και από εκεί και πέρα τα αποτελέσματά της, πρέπει να κοινοποιούνται. Εμφανίστηκε ωστόσο στη συνέχεια αρκετά αιχμηρός, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε τάση ή κίνηση ενάντια σε τέτοιου είδους έρευνες θα πρέπει να τεκμηριώνεται και να βασίζεται σε αντίστοιχες έρευνες. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο Βόλος ή η όποια πόλη δεν έχει μόλυνση επειδή κάποιοι το λένε. Αν αυτοί έχουν κάνει αντίστοιχες έρευνες που έχουν δείξει άλλα αποτελέσματα, αντίθετα, ας φέρουν τη δική τους έρευνα και αν όντως είναι κάτι που τεκμηριώνεται επιστημονικά τότε το πράγμα αλλάζει. Το ότι όμως ο Βόλος δεν έχει μόλυνση, ή η Θεσσαλονίκη ή δεν έχει νέφος η Αθήνα, είναι έξω από την έρευνα» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Υπάρχουν απόψεις που λένε το αντίθετο;
Αυτό και μόνο είναι να ντρέπεται κανείς»

Συγχρόνως σημείωσε όμως, ότι το θέμα της ρύπανσης είναι τεράστιο και «επειδή έγινε μία έρευνα δεν σημαίνει ότι αύριο μπορούμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται». Βέβαια, όπως τόνισε και ο ίδιος για τις επιχειρήσεις δεν είναι τα πράγματα όπως πριν από 20 χρόνια, υπάρχουν αυτές με τα φίλτρα και κάποιες που δεν έχουν ενδεχομένως μοντέλα ποιότητας. «Η οποιαδήποτε δράση δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη» τόνισε.
Ερωτώμενος για τη στάση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου απέναντι στην έρευνα, ο κ. Μεταξάς συνέχισε να είναι αιχμηρός. «Υπάρχουν απόψεις που λένε το αντίθετο; Αυτό και μόνο είναι να ντρέπεται κανείς. Αν υπάρχουν, απλά για να υπάρχουν, καλό είναι να μην εκφράζονται γιατί προσβάλλουν άτομα, πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν αλλάζουν βέβαια κάποια πράγματα, δεν αλλάζουν εύκολα γιατί υπάρχουν και συμφέροντα. Φωνάζουμε για τη μόλυνση αλλά σε κάποιες επιχειρήσεις απασχολείται κόσμος. Θέλει αυτός να μεταφερθούν τα εργοστάσια και ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα;» αναρωτήθηκε και ο ίδιος.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του συλλόγου στο συλλαλητήριο, ανέφερε ότι υποστηρίζει τη δράση, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι είναι λογικό πως θα υπάρξουν και άλλες έρευνες και άλλα δεδομένα που θα δείχνουν αν συνεχίζεται το πρόβλημα. «Έχουμε μία ένδειξη ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Για να φτάσει αυτό το θέμα σε πολιτικές κτλ, ενδεχομένως να χρειάζονται και άλλα στοιχεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.