«Θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας»- Διαμαρτυρία οικολογικών οργανώσεων σε εκδήλωση της ΑΓΕΤ

«Ντύθηκαν» σκελετοί και διαμαρτυρήθηκαν για την αέρια ρύπανση

Στην είσοδο του ΤΕΕ Μαγνησίας βρέθηκαν σήμερα μέλη των οικολογικών οργανώσεων του Βόλου, της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, των Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον, της Επιτροπής πολιτών κατά της καύσης από την ΑΓΕΤ και διαμαρτυρήθηκαν με αφορμή εκδήλωση της ΑΓΕΤ, όπου παρουσιάζονταν ένα νέο τεχνολογικά πρόγραμμα για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες έφτασαν στην είσοδο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της τσιμεντοβιομηχανίας, στρέφοντας τα βέλη εναντίον της και θεωρώντας τη ως βασικό υπαίτιο της αέριας ρύπανσης που ταλανίζει την πόλη.

«Είναι μία διαμαρτυρία ειρηνική, η οποία σκοπεύει να γνωστοποιήσει στην κοινωνία του Βόλου και την ελληνική κοινωνία ότι αυτές οι τεχνολογίες που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι σε θετική κατεύθυνση, ας μην ξεχνάμε ότι είναι επιδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Εμπορία Ρύπων, παρόλα αυτά δεν απαντάνε στο πρόβλημα τι συμβαίνει στον Βόλο με τις υπόλοιπες εκπομπές αερίων ρύπων της ΑΓΕΤ. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΓΕΤ βγάζει στην ατμόσφαιρα του Βόλου καθημερινά 16 εκ. κυβικά καυσαέρια μέσα εκεί υπάρχουν βαρέα μέταλλα, διοξίνες, δηλητήρια τα οποία σαφώς επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, μπαίνουν στα σχολεία και στα σπίτια του κόσμου και επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε», δήλωσε διαδηλωτής φορώντας στολή σκελετού.

Ο ίδιος τόνισε ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ θα πρέπει να φύγει από το σημείο που βρίσκεται, όπως προβλέπει το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την επέκταση του Βόλου και μέχρι τότε να καίει μόνο φυσικό αέριο, που είναι το πιο ακίνδυνο από τα ορυκτά καύσιμα. «Αυτές είναι οι θέσεις μας για τις οποίες σήμερα είμαστε εδώ, είμαστε πέντε χρόνια στον Βόλο ως κίνημα πολιτών και 30 χρόνια για την ρύπανση που προκαλεί η ΑΓΕΤ στο συγκρότημα του Βόλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν φορώντας τις στολές σκελετού είναι πως «Θα περάσουν πάνω από τα πτώματά μας. Αυτές οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι επιδοτημένες φιέστες από ευρωπαϊκά προγράμματα όσο κι αν θέλουν  να προπαγανδίσουν μία θετική τεχνολογία, που δεν το αμφισβητούμε, δεν λύνουν το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης από χημικούς ρύπους στον Βόλο».

Αναφερόμενος στην ημερίδα της ΑΓΕΤ ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, χημικός μηχανικός στην ΑΓΕΤ με κύρια αρμοδιότητα το περιβάλλον σημείωσε πως η ημερίδα διοργανώθηκε μαζί με το ΤΕΕ Μαγνησίας, με αφορμή την σημερινή  επίσκεψη δύο ομάδων μηχανικών στο εργοστάσιο του Βόλου, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος , το οποίο έχει εγκριθεί από τα τέλη του 2022 και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2023 με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας δέσμευσης  διοξείδιού του άνθρακα.

«Είναι μία σύγχρονη τεχνολογία, στην αιχμή του σήμερα και είναι αυτή που θα μας βοηθήσει ως τσιμεντοβιομηχανία ως εκπομπό διοξειδίου του άνθρακα, να φτάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ αλλά και τους στόχους της χώρας για τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος», επεσήμανε ο κ. Κουρής.

Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι, ενώ σήμερα « τρέχει» πρόγραμμα στο εργοστάσιο του Βόλου και  πρόκειται να εγκατασταθεί μία πιλοτική μονάδα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

«Το ύψος της επένδυσης είναι 350 εκ. ευρώ. Έγινε το πρώτο βήμα στο Μηλάκι, ευελπιστώ στα επόμενα χρόνια να γίνει και για το εργοστάσιο του Βόλου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία των πολιτών ο κ. Κουρής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα και όχι για τα εναλλακτικά καύσιμα. Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι ένα θέμα που αποτελούσε σημείο τριβής με την κοινωνία του Βόλου, σήμερα θέλω να επικεντρωθούμε σε αυτό, που είναι και ο στόχος της ημερίδας».

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.