Θεανώ Φωτίου στο “Ράδιο Ένα”: Η ΝΔ έκοψε τα σχολικά γεύματα από ιδεολογική εμμονή για τις πολιτικές πρόνοιας

«Κατηγορώ την κυβέρνηση και την αρμόδια Υφυπουργό για ολιγωρία. Εμείς θεωρούμε ότι οι δαπάνες για την πρόνοια είναι αναπτυξιακές»
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από την πρώην Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διακόπηκαν από χθες τα σχολικά γεύματα, που αποτέλεσαν ένα θεσμό ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, με την πρώην Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αναπληρωτή Τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου να εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της πάνω στο θέμα της πρόνοιας. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, έκανε λόγο για ιδεολογική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας να μην ενισχύει τις προνοιακές πολιτικές, ενώ επέρριψε ευθύνες για το θέμα και στην Υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου διερωτώμενη εάν έγκειται σε ανικανότητα η διακοπή των σχολικών γευμάτων.

Τι θέμα προέκυψε με τη σχολική σίτιση; Γιατί «κόβονται» τα γεύματα των μαθητών;

Είναι δυστυχώς ένα από τα αποτελέσματα μιας ιδεολογικής εμμονής της ΝΔ κατά των γευμάτων, αλλά και μιας ανικανότητας. Το 2015, όπου τα παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα στις τάξεις, εμείς σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε σε πολύ χαλεπές ημέρες, τον θεσμό των σχολικών γευμάτων και τον εφαρμόσαμε πολύ γρήγορα για πρώτη φορά στο Πέραμα κι από τότε με όλες τις διαδικασίες αναθέσαμε στον ΟΠΕΚΑ, ένα τεράστιο οργανισμό που εμείς ιδρύσαμε για να είναι αρμόδιος για όλα τα επιδόματα κτλ του κράτους, για να δίδονται με διαφάνεια και να μην παρεισφρύουν άλλα χέρια. Ο ΟΠΕΚΑ διενεργεί τους διαγωνισμούς με εποπτεύουσα αρχή το Υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια Υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου. Το θέμα των σχολικών γευμάτων, επειδή είναι διαγωνισμός έχει δύσκολη διαδικασία και πρέπει να είναι «από πάνω», χρειάζεται μεγάλη προσοχή μην γίνουν λάθη στους όρους του διαγωνισμού, μήπως υπάρχει πρόβλημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο κτλ. Μια διαδικασία που εμένα με απασχολούσε και ήμουν από «πάνω» για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον διαγωνισμό.

Τώρα ουσιαστικά, τι έγινε;

Τώρα αυτό που έγινε είναι ότι προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν προχώρησε ο διαγωνισμός. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει προβλήματα όταν διαπιστώνει παρατυπίες ή ελλείψεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Έγινε αυτό διότι δεν είχαν προτεραιοποιήσει τα σχολικά γεύματα ως υπέρτατη λειτουργία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Εμείς θεωρούμε ότι τα σχολικά γεύματα είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός που ξεκίνησε μεν έχοντας σαν στόχο τη μείωση της παιδικής φτώχειας και την αντιμετώπιση εκείνων των συνθηκών της εποχής, εξελίχθηκε όμως σε έναν εξαιρετικό θεσμό κατά της παχυσαρκίας των παιδιών, γιατί τα Ελληνόπουλα έχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα το σχεδίαζε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα Πανεπιστήμια της Κρήτης κ.ο.κ. ώστε τα γεύματα να έχουν υψηλές προδιαγραφές και να μην προκαλούν παχυσαρκία. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν ζύμες, όπως τυρόπιτες κτλ γιατί προκαλούν παχυσαρκία. Άρα ό,τι περιλαμβάνεται στα σχολικά γεύματα είναι εξαιρετικά υγιεινά, όλα με ελαιόλαδο, με βάση τη μεσογειακή διατροφή. Στις έρευνες που έκαναν τα Πανεπιστήμια βρήκαν ότι τα παιδιά είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις, μειώθηκε η σχολική διαρροή και όλα τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα αναπτύσσοντας ένα εξαιρετικό κλίμα. Και οι Έλληνες γονείς αγκάλιασαν το θεσμό επειδή ήταν εγγυημένα τα γεύματα και γνώριζαν ότι κάθε μεσημέρι το φαγητό του παιδιού τους ήταν εξασφαλισμένο.

Τώρα δεν υπάρχει πλάνο για το αν θα γίνει κάτι από την κυβέρνηση πάνω στο θέμα;

Όχι, γιατί ενώ έβγαλε αυτό το χαρτί ότι διακόπτει τη διανομή δεν ενημέρωσε πότε θα ξεκινήσει ξανά. Τα 185.000 γεύματα που σταμάτησαν χθες ήταν αυτά που δώσαμε εμείς το 2019. Εμείς είχαμε έναν σχεδιασμό, πόσα θα δίναμε το 2020 και πόσα το 2021. Το 2021 θα δίναμε 600.000 γεύματα, θα καλύπταμε δηλαδή όλα τα παιδιά του Δημοτικού. Αυτή ήταν πολιτική μας και ήταν και κοστολογημένη. Τα 185.000 γεύματα κοστίζουν 73 εκ. ευρώ, δεν είναι κάποιο αστρονομικό ποσό για να φάνε όλα τα παιδιά του Δημοτικού. Αυτοί το αφήσανε εκεί όπως τα βρήκανε, αλλά ούτε αυτό θέλανε παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα. Εγώ κατηγορώ την κυβέρνηση και την αρμόδια Υφυπουργό για ολιγωρία. Είναι θέμα ιδεολογικής εμμονής, δεν την ενδιαφέρουν τα σχολικά γεύματα ή είναι θέμα ανικανότητας; Τι απ’ όλα είναι; Αυτό το πρόγραμμα σε πολύ δύσκολα χρόνια, τα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης δεν είχε σταματήσει και κάθε ευρώ που βρίσκαμε το βάζαμε στα σχολικά γεύματα. Σήμερα δεν έχουν δημοσιονομικό περιορισμό, έχουν χρήματα από την Ε.Ε., δεν δικαιολογούνται να μην το επεκτείνουν σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Να σημειώσω ότι το 2015 η παιδική φτώχεια ήταν στο 26,6%. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από ένα στα τέσσερα παιδιά, βρισκόταν σε παιδική φτώχεια και το ρίξαμε το 2019 πέντε ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή 100.000 παιδιά τα βγάλαμε από αυτή την κατάσταση, όχι μόνο με τα γεύματα, αλλά με ένα σύνολο πολιτικών για το παιδί. Αυτό το 21,2% ήταν πιο χαμηλό από το ποσοστό του 2005, που ήταν 22,8%. Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας, είναι ότι η παιδική φτώχεια, αλλά και γενικότερα η φτώχεια δεν πέφτει με την ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο ψεύδος του κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι θα έρθει η ανάπτυξη, θα αντιμετωπιστούν και τα θέματα της πρόνοιας. Δεν χρειάζονται λέει χρήματα στην πρόνοια, χρειάζονται δουλειές και ανάπτυξη. Αυτό είναι τεράστιο ψεύδος και το αποδεικνύουν οι αριθμοί.

Επειδή διατελέσατε Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής, πως βλέπετε πια να εξελίσσονται τα πράγματα σ’ αυτό το πλαίσιο;

Εμείς είχαμε μετατοπιστεί από το μοντέλο των χωρών του Νότου στον τομέα της πρόνοιας. Δηλαδή παρέλαβε ένα μοντέλο που είχε μικρά ποσά για την πρόνοια, όλη την ευθύνη την αναλάμβαναν οι ευεργέτες, οι φιλάνθρωποι κτλ. και η οικογένεια, που αυτή αναλάμβανε να σε σώσει κάθε φορά που είχες ένα πρόβλημα, είτε ήσουν ανάπηρος, είτε ηλικιωμένος, είτε φτωχός. Εμείς καταλάβαμε ότι αυτό το μοντέλο ήταν λάθος και από το 2018 το αλλάξαμε. Από τα 780 εκ. ευρώ που παραλάβαμε για την πρόνοια, εμείς φτάσαμε τις πολιτικές στα 3,5 δις ευρώ. Γιατί θεωρούμε ότι οι δαπάνες για την πρόνοια είναι αναπτυξιακές. Ο Μητσοτάκης λέει ότι πέφτουν στην «μαύρη τρύπα» τα λεφτά που δίνουμε στην πρόνοια και ότι τα παίρνουμε από τα μεσαία στρώματα. Το 2019 που έκοψε η κυβέρνηση το μέρισμα, έπεσε ο τζίρος αμέσως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον πάτο. Τα λεφτά της πρόνοιας πέφτουν αμέσως στην αγορά, δημιουργούν θέσεις εργασίας και ζήτηση. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη του Βορρά το ξέρουν. Ακόμη, δεν θα περιμένει το κράτος κι ο κάθε Έλληνας πολίτης να τον καλύπτει ο ευεργέτης. Ακόμη και το ασανσέρ της Ακρόπολης έπρεπε να το πληρώσει ευεργέτης, τη στιγμή που η Ακρόπολη είναι το μνημείο της χώρας με τα μεγαλύτερα έσοδα; Αυτό δείχνει όλο το ιδεολογικό πλαίσιο της ΝΔ κι αυτό είναι το πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει σε κάθε στιγμή της ζωής του που εσύ δεν είσαι σε ισότητα με τον διπλανό σου. Εάν εγώ γίνω ανάπηρος ξαφνικά, δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει να αποκαταστήσει αυτή την ισοτιμία. Το ίδιο όταν είναι κάποιος ηλικιωμένος, αλλά και όταν κάνει κανείς ένα παιδί ή δύο.
Εμείς αλλάξαμε την πρόνοια και αποφασίσαμε ότι είναι για την κοινωνική πλειοψηφία. Από τα 3,5 δις μόνο τα 700 εκ. ευρώ ήταν αποκλειστικά για τους φτωχούς. Τα υπόλοιπα ήταν για τα μεσαία στρώματα και τους μη φτωχούς, γιατί η πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει για την κοινωνική πλειοψηφία. Τα σχολικά γεύματα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, καθώς δίνονται σε όλα τα παιδιά, δεν είναι μόνο για τους φτωχούς. Δώσαμε voucher, επιδόματα παιδιού, επίδομα στέγης κτλ. Ο κ Μητσοτάκης είπε κι άλλα ψέματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε τα λεφτά από τα μεσαία στρώματα και τα έδινε σε επιδόματα, δείχνοντας με το δάχτυλο εμένα.
Το 2015 όταν ανέλαβα αυτό το πόστο 800.000 άνθρωποι μέχρι τότε είχαν «μετακομίσει» από τα μεσαία στρώματα, στα φτωχά με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή ένας στους πέντε. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, τους είχαν «μετακομίσει» στα φτωχά στρώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε 600.000 στα μεσαία στρώματα. Λένε ακόμη ότι πήραμε τα λεφτά από τα μεσαία στρώματα και τα δίναμε στους φτωχούς. Οι μικρομεσαίοι έχουν καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του στην πρόνοια βοηθούσε την αγορά, δηλαδή την μικροεπιχείρησή τους, γιατί τα χρήματα της πρόνοιας δεν πάνε σε off shore και αποταμιεύσεις, αλλά πηγαίνουν κατευθείαν στην αγορά. Η ιστορία του ευεργέτη των μεσαίων στρωμάτων κ. Μητσοτάκη, του ευεργέτη των αναπήρων, των ηλικιωμένων έχει τελειώσει. Μάλιστα στους ανάπηρους έκοψε τα χρήματα του προϋπολογισμού τόσο το 2020 όσο και το 2021 κατά 88 έως 98 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Δεν έδωσε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στους ανάπηρους, δεν έδωσε διπλό επίδομα τα Χριστούγεννα, δεν ενέκρινε τους 40.000 που περιμένουν στα ΚΕΠΑ για να πάρουν ένα επίδομα. Δεν έκανε τίποτα, απλά αυξάνει το ιδιωτικό χρέος των πολιτών δίνοντας στην μικρομεσαία επιχείρηση επιστρεπτέες, διογκώνοντας το χρέος.
Για να ξαναγυρίσουμε στην κατάσταση της ανάπτυξης του 2019 θα περάσουν πολλά χρόνια και όλοι οι δείκτες φτώχειας και ανέχειας στο λαό. Τουλάχιστον την καλούμε να δώσει ξανά τα σχολικά γεύματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.