Τι θα πρέπει να δηλώσουμε στην εφορία έως το τέλος Μαρτίου- Καταργήθηκε πρόστιμο των 100 ευρώ

Ενημέρωση και συμβουλές από τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας

Δύο σημαντικές δηλώσεις στην εφορία πρέπει να κάνουν οι πολίτες έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παππά, πρόεδρο του Συλλόγου φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών Μαγνησίας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Ο κ. Παππάς έδωσε χρήσιμες συμβουλές και ενημέρωσε για το τι θα πρέπει να προσέξουμε όλοι με τα φορολογικά μας, το επόμενο διάστημα.

 

Αρχικά, όπως επεσήμανε ο κ. Παππάς έως το τέλος του μήνα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις στο Ε9 για τις μεταβολές των ακινήτων που έγιναν το 2022. «Για να βγει σωστά ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να γίνουν οι μεταβολές των ακινήτων,  άρα όποιος έχει κάνει μεταβολή, συμβόλαια, κληρονομιές, δωρεές πρέπει να τα δηλώσει έως 31 Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Επίσης,  κάτι σημαντικό που δεν έχει προβληθεί ιδιαιτέρως είναι σύμφωνα με τον ίδιο, ότι πρέπει να δηλωθεί η λύση των μισθωτηρίων και εξήγησε ότι «όποιος έχει κάνει λύση μίσθωσης σε ακίνητο, δηλαδή το είχε ενοικιασμένο και σταμάτησε η μίσθωση, για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να το δηλώσει έως 31 Μαρτίου και αυτό.  Δόθηκε παράταση έως 31 Μαρτίου για να δηλωθούν οι λύσεις των μισθωτηρίων».

Σε ότι αφορά στις  φορολογικές δηλώσεις ο κ. Παππάς καθησύχασε τους πολίτες, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν με το σύστημα να «ανοίγει» σε λίγες ημέρες. «Αυτό που συστήνουμε όπως κάθε χρόνο είναι να μην βιαστεί ο κόσμος να κάνει τη δήλωση γιατί πάντα γίνονται κάποιες διορθώσεις με την εφαρμογή. Όταν ξεκινάει το σύστημα κάτι πάντα δεν πάει καλά, θέλει κάποιες μικρές διορθώσεις, όχι σοβαρά πράγματα. Αλλά δεν χρειάζεται ο πολίτης να μπει σε ταλαιπωρία και να κάνει τη δήλωση και μετά να χρειαστεί να την ξανακάνει.  Ας περιμένει ο κόσμος για μετά το Πάσχα, να ξεκινήσει να δουλεύει το σύστημα, να δούμε εάν είναι όλα εντάξει και μετά να κάνουν τη δήλωση και να μην βιαστούν, αλλά να μην αργήσουν και την κάνουν τελευταία στιγμή», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε σχετικά με τις πληρωμές σε γιατρούς και φαρμακεία ότι δηλώνονται όσα πληρώθηκαν με κάρτα.

Καταργήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Μια σημαντική εξέλιξη, που αφορά μάλιστα πολλούς πολίτες είναι όπως έκανε γνωστό ο κ. Παππάς την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στις τροποποιητικές δηλώσεις και εάν βγει φόρος πάνω από 100 ευρώ, θα πρέπει να πληρωθεί, εάν βγει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα πληρωθεί.

«Πρόκειται για μια πολύ ευνοϊκή εξέλιξη, αφορά σε πολύ κόσμο κυρίως αυτούς που είχαν κάτι αναδρομικά που δίνουν τα ταμεία. Δεν έδινε κάποιος σημασία, έπαιρνε αναδρομικά 40-50 ευρώ, δεν έκανε τη δήλωση και έπρεπε να πληρώσει 100 ευρώ πρόστιμο. Είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν αναδρομικά 20 ευρώ και έπρεπε να πληρώσουν 100 ευρώ πρόστιμο, γιατί ξέχασαν να κάνουν την δήλωση. Αφορά πολύ κόσμο και ειδικά με τα αναδρομικά. Πέρυσι έγινε μεγάλος ντόρος με τα 20αρικα και τα 30αρια και είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.