Τουλάχιστον τρία κενά δικαστών στο Πρωτοδικείο του Βόλου

Στις 17 Σεπτεμβρίου η έναρξη του νέου δικαστικού έτους

Με τουλάχιστον τρία κενά δικαστών αναμένεται να ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος για το Πρωτοδικείο Βόλου, ο αγιασμός ο οποίος έχει οριστεί για τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Νομικοί επισημαίνουν ότι από τα κενά αυτά, τους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία του Πρωτοδικείου Βόλου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, θα επιδιώξει συνάντηση με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστο Στρατηγόπουλο, το νέο δικαστικό έτος στο Πρωτοδικείο Βόλου ξεκινάει με προβλήματα σε σχέση με το έμψυχο δυναμικό που υποστηρίζει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τόσο στο κομμάτι των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όσο και στο κομμάτι των υπαλλήλων.
Ο κ. Στρατηγόπουλος δήλωσε ότι «φαίνεται το δικαστικό έτος να ξεκινάει με τρία τουλάχιστον κενά δικαστών, ενώ εκκρεμεί η πρόβλεψη σε σχέση με το αν προκύψει και ένα τέταρτο κενό» και πρόσθεσε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, σε σχέση με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Ζητήθηκε η κάλυψη των κενών

Πρόκειται για δύο γυναίκες δικαστές, που σύντομα θα πάρουν αναρρωτική άδεια και θα αποχωρήσουν, όπως και μια Πρωτοδίκη όπου μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Βόλου, ενώ υπάρχει και ένα θέμα με γυναίκα Πρωτοδίκη υπηρετεί στο Βόλο, αλλά η παραμονή της θα κριθεί από το Συμβούλιο Κρίσεων του Αρείου Πάγου.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων εκτίμησε ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά που θα παρουσιαστούν, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Βόλου.
«Ακριβώς για να μην υπάρξει αυτό το πρόβλημα, γνωρίζω ότι η κα προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου Άννα Ρήγα, έχει ήδη αποστείλει σχετικό έγγραφο στον Άρειο Πάγο, με αίτημα την κάλυψη αυτών των κενών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος, αντίστοιχα, ετοιμάζει σχετικό υποστηρικτικό έγγραφο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνει παράσταση στον Άρειο Πάγο, με σκοπό να πληρωθούν άμεσα οι συγκεκριμένες θέσεις», υπογράμμισε ο κ. Στρατηγόπουλος.
Οι οργανικές θέσεις δικαστών του Πρωτοδικείου Βόλου είναι 15, εκ των οποίων οι τρεις προέδρων, ενώ ένας ακόμη δικαστής θα κληθεί να πάρει τη θέση της ανακρίτριας κας Παρασκευής Μιχαηλίδου, που μετατίθεται, λόγω προαγωγής και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι υπάλληλοι

Παραμένουν τα κενά που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων για πέμπτη χρονιά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Βόλου, Γιάννα Παπαδημητρίου, τόνισε ότι υπάρχουν έξι κενά δικαστικών στο Ειρηνοδικείο Βόλου, όπως και μόλις δύο ειρηνοδίκες, καθώς οι άλλοι δύο απουσιάζουν με αναρρωτική άδεια.
Στην Εισαγγελία Βόλου, υπάρχουν δέκα κενές θέσεις επιμελητών, κάποιες από τις οποίες το υπουργείο ήθελε να μετατρέψει σε δικαστικών γραμματέων, κάτι που δεν έγινε ακόμη.
Η πρόεδρος των υπαλλήλων είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο πίνακας επιτυχόντων στο υπουργείο Δικαιοσύνης (για τρεις γραμματείς στην Εισαγγελία, από τους οποίους παρουσιάστηκε ένας), ενώ σε τρεις μήνες λήγουν οι συμβάσεις οκταμηνιτών, αλλά οι θέσεις παραμένουν δεσμευμένες.
Τέλος, οι εργαζόμενοι στα ποινικά τμήματα, στην ανάκριση, στα ασφαλιστικά και στο τμήμα εκτέλεσης δεν αμείβονται με υπερωρίες και δεν καλύπτονται τα έξοδα επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων. Ακόμη οι καθαρίστριες έχουν σύμβαση για τρίωρη απασχόληση, ενώ χρειάζεται να είναι μόνιμες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε ένα πολύ παλιό Δικαστικό Μέγαρο, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Μειώνεται η δικηγορική ύλη

Το νέο δικαστικό έτος ξεκινά με προοπτική μείωσης της δικηγορικής ύλης, τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος, που πρόσθεσε ότι συνεχίζονται τα προβλήματα από τα προηγούμενα δικαστικά έτη, σε σχέση με τη δραστική μείωση των υποθέσεων προς εκδίκαση.
Ο πρόεδρος του ΔΣΒ χαρακτήρισε σημαντική εκκρεμότητα της εφαρμογή ή μη της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης σε αστικές υποθέσεις, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου 2018. Για την υπόθεση η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και είχε ακολουθήσει προσφυγή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τη συμβατότητα της γνωμοδότησης με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό δίκαιο.
«Θέλουμε να δούμε τα αντανακλαστικά του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, που φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική πορεία από τον προκάτοχό του, για το θέμα, όπως η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθήνας», δήλωσε ο Χρ. Στρατηγόπουλος, που πρόσθεσε ότι ο Δ.Σ.Β. θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό εντός του Σεπτεμβρίου, πριν την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ζάκυνθο.
Τέλος, για το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου, ο πρόεδρος των δικηγόρων είπε ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.