Β. Χατζηκυριάκος: Master plan για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής του Αλμυρού

Στροφή σε νέου είδους καλλιέργειες και προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος

Την αναστροφή του οικονομικού κλίματος και την ανάπτυξη της περιοχής, μέσω νέων καλλιεργειών, προϊόντων και τεχνολογίας επιθυμεί να φέρει στον Αλμυρό ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Η στροφή αυτή θα γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σε βάθος χρόνου, ωστόσο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να προληφθούν οι καταστάσεις. Φυσικά, στόχος είναι η ανάπτυξη της περιοχής και η ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των Αλμυριωτών.

Ένα σημαντικό όργανο, αυτό της Επιτροπής Διαβούλευσης, που απαρτίζεται από 25 φορείς, θα λειτουργήσει στο Δήμο Αλμυρού και σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο θα δώσει την δυνατότητα στο Δήμο να δει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας και όλοι μαζί, σε μια κοινή προσπάθεια να εργαστούν για την ανάπτυξη του τόπου.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηκυριάκος χαρακτήρισε ως πρώτο μέλημα και προτεραιότητα της τετραετίας να βρεθεί η κοινωνία κοντά στο Δήμο, να αναλάβει τις ευθύνες της, να έχει άποψη και να συμμετέχει για το μέλλον του Αλμυρού.

«Καταγραφή φορέων και στόχων»

Για το λόγο αυτό, ενόψει και του προϋπολογισμού του νέου έτους, ο Δήμος καλεί τους φορείς σε μία συζήτηση, ώστε να γίνει μία πρώτη καταγραφή των φορέων, των στόχων και των κατευθύνσεων που θα ακολουθηθούν.
“Ο κόσμος θέλει άμεσα να αποκτήσει εισόδημα. Καλά είναι και τα έργα, αλλά αργούν να αποδώσουν. Ένα έργο που θα κατασκευαστεί τώρα για να λειτουργήσει και να αποδώσει στην κοινωνία, θέλει ένα βάθος χρόνου. Χωρίς να λέμε ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα και δεν θα προχωρήσουμε στις υποδομές, στις αναπλάσεις ή στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, το εισόδημα είναι αυτό που καίει τον πολίτη”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Εξάλλου, συμπλήρωσε πως ο Αλμυρός είναι μία αγροτοκτηνοτροφική περιοχή με το 90% του εισοδήματος να παράγεται από αυτούς τους τομέα και ως δημοτική αρχή αλλά και ως κοινωνία, επιθυμούν να δώσουν βάρος στην εξέλιξη των κλάδων, καθώς δεν έχουν στο πλευρό τους κανένα επίσημο φορέα.
“Ούτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι κοντά μας, ούτε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης , παλιά επί Νομαρχίας είχε μια οντότητα. Έχουν εξαφανιστεί κι έχουν απομακρυνθεί από κοντά μας , μιας και δεν υπάρχουν πλέον ούτε συνεταιρισμοί, δεν υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι, κάθε αγρότης είναι μόνος του. Είναι μια ευκαιρία να αναλάβει ο Δήμος μία πρωτοβουλία, δύσκολη βέβαια, ώστε να δούμε ποιο είναι το μέλλον στην περιοχή μας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηκυριάκος.

«Εκπόνηση ενός master plan»

Εν προκειμένω, για να προλάβει ως Δήμος τις εξελίξεις, σκοπός είναι η εκπόνηση ενός master plan, με την ενεργή συμμετοχή και αγροτών, όπου θα τεθούν τα ζητήματα των καλλιεργειών, των προϊόντων που μπορούν να αποδώσουν, χωρίς επιδοτήσεις, τι καλλιέργειες μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες αποδόσεις ανά στρέμμα, ποια τρόφιμα μπορούν να παραχθούν, να μεταποιηθούν κτλ.
“Είναι και δική μας προτεραιότητα και της κοινωνίας. Όταν ολοκληρώσουμε την πρότασή μας κι έχουμε συμμάχους τους αγρότες, τότε μπορούμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο να πούμε στον Περιφερειάρχη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ελάτε, εμείς αποφασίσαμε να πάμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, κόψτε τα κονδύλιά σας και προσαρμόστε τα σ’ αυτά που αποφασίσαμε εμείς , σαν τοπική κοινωνία κι εσείς για εμάς”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλμυρού.
Συμπλήρωσε σε τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των νέων επαγγελμάτων, αλλά και το άνοιγμα των “φτερών” του Αλμυρού σε άλλες αγορές.
“Πάντα σε κάθε εποχή υπάρχουν τα καινούργια επαγγέλματα. Αυτά πρέπει να αναδείξουμε, να βοηθήσουμε ώστε να πιστέψουν οι πολίτες του Αλμυρού κι αυτή η αλλαγή αν είναι να έρθει σε 20 χρόνια, εμείς να προσπαθήσουμε να την κάνουμε σε δέκα χρόνια. Εκεί είναι το στοίχημα. Εδώ ψάχνουμε πελάτες μέσα στην πόλη μας, ενώ η γη μίκρυνε. Μπορούμε να δουλεύουμε εδώ και να έχουμε πελάτες από την άλλη μεριά της γης. Θέλει βοήθεια, ο λαός θέλει να πιστέψει κάπου, να πάρει την τεχνογνωσία, την άποψη, τη στήριξη. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει γρηγορότερη η αλλαγή. Είναι δυνατόν να έχουμε τον κάμπο του Αλμυρού και να μην παράγονται τρόφιμα στον Αλμυρό, τα οποία έχουν και μεγάλη απόδοση, αλλά χωράνε και τη μεταποίηση, την προστιθέμενη αξία δηλαδή στο προϊόν ώστε να δημιουργηθούν κι άλλα επαγγέλματα;”, ανέλυσε ο κ. Χατζηκυριάκος σχετικά με την κατεύθυνση που θα πρέπει πλέον να προωθεί η ανάπτυξη στον Αλμυρό.
Βέβαια, τόνισε πως αυτή η προσπάθεια ίσως ακούγεται εύκολη, όμως στην πράξη είναι δύσκολη και ζήτησε τη στήριξη των πολιτών, για να μην μπει αυτή η μελέτη στα συρτάρια.
Ο κ. Χατζηκυριάκος σχολίασε και την πρόοδο που πέτυχαν εταιρίες γαλακτοκομικές της περιοχής του Αλμυρού κατακτώντας πανευρωπαϊκές διακρίσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Είχαμε παράδοση και στα θερμοκήπια και στην παραγωγή φέτας και τυριού. Αυτή η παράδοση και τεχνογνωσία που είναι στο DNA του Αλμυριώτη έφτασε να δημιουργηθούν δύο μεγάλες βιομηχανίες εξαγωγικές στα γαλακτοκομικά. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα θερμοκήπια, όπως είχαμε παλιά. Πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση. Καλά και το βαμβάκι, και το σιτάρι, αλλά δεν δίνουν το εισόδημα και στηρίζονται από τις επιδοτήσεις. Γιατί να μην τολμήσουμε, αφού υπάρχουν οι συνθήκες;”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.