Β. Χατζηκυριάκος: «Προωθείται ενεργειακή κοινότητα με τον Δήμο Φαρσάλων»

Μείωση των εσόδων του Δήμου Αλμυρού, λόγω της καθυστέρησης απόδοσης των δημοτικών τελών

Στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με τον Δήμο Φαρσάλων έχει προχωρήσει ήδη ο Δήμος Αλμυρού με σκοπό τη μείωση του κόστους ρεύματος, μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, όπως ενημέρωσε ο κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Δήμαρχος Αλμυρού, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο ίδιος τόνισε ότι η σύμπραξη των δύο δήμων θα βοηθήσει στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει σχεδόν όλοι οι δήμοι, και εν προκειμένω ο Δήμος Αλμυρού, ύστερα από την καθυστέρηση της απόδοσης των δημοτικών τελών.

Ο κ. Χατζηκυριάκος σχολίασε την ενεργειακή κρίση που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των πολιτών, αλλά και τη δύσκολη και μπερδεμένη εν τέλει κατάσταση στην οποία επήλθε ο Δήμος Αλμυρού οικονομικά στην αποπληρωμή των δικών του οικονομικών υποχρεώσεων. Ο ίδιος ο Δήμαρχος σημείωσε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο, τονίζοντας τη σημασία της είσπραξης των εσόδων του Δήμου σωστά και έγκαιρα από όλους. «Υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος πλέον που εισπράττουν τα δημοτικά τέλη και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Επίσης, πολλά νοικοκυριά πραγματοποιούν τις πληρωμές τους σε δόσεις, γεγονός που κωλυσιεργεί ακόμα περισσότερο τον Δήμο να ΄΄κλείσει΄΄ τον λογαριασμό του», αναφέρει ο Δήμαρχος Αλμυρού, εξηγώντας το πρόβλημα, ενώ συμπληρώνει ότι και οι ιδιωτικοί πάροχοι καθυστερούν από την πλευρά τους να αποδώσουν τα τέλη.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι για να τεθεί υπό έλεγχο η καθυστέρηση των τελών επέλεξαν, ως Δήμος, να στέλνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα εξώδικα στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, με σκοπό να ασκηθεί πίεση και να γίνεται η απόδοση των τελών έγκαιρα. «Αναθέσαμε σε εξειδικευμένο δικηγόρο να στέλνει τα εξώδικα, έτσι ώστε να παίρνει σε σωστό χρόνο ο Δήμος τα τέλη», ανέφερε ο κ. Χατζηκυριάκος.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί φανερά τα έσοδα του Δήμου σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς ποσοτικά τη μείωση, ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η διαδικασία του εξώδικου βοήθησε τον Δήμο, αλλά και άλλους Δήμους, καθώς εισέπραξαν έσοδα τα οποία ήταν ήδη καθυστερημένα.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις συνέπειες που έχει ο Δήμος με την εν λόγω μείωση των εσόδων του Δήμου, καθώς πλέον, όπως είπε, τίθεται θέμα δυσκολίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών του ίδιου του Δήμου.

Προώθηση ενεργειακής κοινότητας

Λόγω όλων των παραπάνω θεμάτων που έχουν δημιουργηθεί ο κ. Χατζηκυριάκος είπε πως μαζί με τον Δήμο Φαρσάλων έχουν προσπαθήσει, παρά την κωλυσιεργία της γραφειοκρατίας, να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα, με σκοπό να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά και να μειωθεί το κόστος του ρεύματος. «Είμαστε σε καλό δρόμο για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας, εφόσον μέσα στον Μάρτιο θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Θα είναι ευχής έργον να καταφέρουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ενεργειακή κοινότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Αλμυρού.

Σημείωσε ότι σχετικά με το εν δυνάμει έργο, επιχειρηματίας δεν θα είναι ο Δήμος και εξηγεί πως «δεν θα εξαρτόμαστε επιχειρηματικά από το πόσο θα έχει η κιλοβατόρα, αλλά θα πραγματοποιείται συμψηφισμός με την κατανάλωση που θα έχουμε, ανεξάρτητα από την τιμή της κιλοβατόρας».

Στην ερώτηση γιατί επιλέχθηκε η σύμπραξη με τον Δήμο Φαρσάλων ο κ. Χατζηκυριάκος δήλωσε πως είναι ένας μικρός αλλά ενεργός Δήμος που θα μπορούσε και μόνος του να ενεργήσει σχετικά, τόνισε, όμως, ότι η σύμπραξη δύο δήμων ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ θα είναι ακόμα πιο εύκολη η γραφειοκρατική διαδικασία.

Σχετικά με την εκχώρηση της έκτασης της Αμαλιάπολης στο ΤΑΙΠΕΔ και τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί, ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα για τέτοιου είδους σκέψεις, εφόσον, όπως είπε, «δεν υπάρχει τίποτα δημοτικό στην περιοχή, καθώς όλα ανήκουν στο κράτος. Μόνο αν πάρει ο Δήμος τη χρήση θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κινήσεις, κυρίως συντήρησης. Το κομμάτι της περιοχής είναι άνευ νοήματος να παραμένει στη διαχείριση του ΟΛΒ. Πρέπει να καταφέρει το ΤΑΙΠΕΔ να το παραχωρήσει τελικά στον Δήμο». Καταληκτικά δε, συμπλήρωσε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι απαραίτητες διαδικασίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.