Γ. Βαρουφάκης στο Ράδιο ΕΝΑ: Χλιαρά τα μέτρα της κυβέρνησης, χρειάζεται κούρεμα χρεών

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τον περιορισμό της ύφεσης λόγω κορωνοϊού

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα από την πρώτη μέρα, κάτι που δεν έκανε και δεν δημιουργούνται έτσι συνθήκες ανάσχεσης του κύματος της οικονομικής ύφεσης λόγω κορωνοϊού» τόνισε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Παράλληλα παρουσίασε για μία ακόμη φορά τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Χρήματα του «ΜέΡΑ25»
σε δράσεις αλληλεγγύης

Όπως επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, τα χρήματα για το διαβουλευτικό συνέδριο του ΜέΡΑ25 και μέρος της επιχορήγησης θα δοθεί σε συγκεκριμένες δράσεις. « Το ποσό είναι γύρω στις 100 χιλιάδες ευρώ και θα επικεντρωθούμε σε μία κινητή μονάδα για τεστ κορωνοϊού σε άτομα που είναι απομονωμένα από το σύστημα Υγείας, όπως άστεγοι ή μη εγγεγραμμένοι. Φανταστείτε την τραγωδία να έχεις συμπτώματα και να είσαι στον δρόμο και να μην έχεις τη δυνατότητα για νοσηλεία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την ίδια στιγμή, ανέφερε, ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης αγγίζει εγκληματικά επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι χλιαρά και θα αυξηθούν οι συνέπειες. «Η αναστολή φόρων για όσους δεν θα έχουν για μήνες πελατεία πώς ευνοεί; Εκεί θα πρέπει να γίνει κούρεμα. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τα πάρουν γιατί …θα κλείσουν οι επιχειρήσεις. Τα κόκκινα δάνεια από την άλλη είναι μια δαμόκλειος σπάθη. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποίησαν τα δάνεια και αύξησαν τις δόσεις από εδώ και πέρα, στη βάση αυτών που δεν θα πάρουν τους επόμενους μήνες. Αύξησαν τα τοκοχρεολύσια. Δάνεια που δεν είναι κόκκινα θα γίνουν.
«Να δοθούν 300 χιλιάδες χρεωστικές
κάρτες με 300 ευρώ ανά μήνα»
Το πλάνο «Ηρακλής» λέει ότι αν δεν πάρουν τα ταμεία που εξαγοράζουν τα κόκκινα δάνεια τα χρήματά τους, έχουν δικαίωμα να τα ζητήσουν από την κυβέρνηση. Οπότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μνημονιακό δάνειο από τον ΕSM και θα τα δώσει εκεί» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. Όσον αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο Έλληνες που δουλεύουν σε ρευστό εργασιακό καθεστώς, προτείνοντας να δοθούν 300 χιλιάδες χρεωστικές κάρτες με 300 ευρώ ανά μήνα για έξι μήνες, υπολογίζοντας ότι το κόστος είναι 710 εκατομμύρια.
«Μπορούν να δοθούν χρήματα
σε κάθε πολίτη, αλλά…»

«Πριν 2,5 εβδομάδες το Χονγκ Κονγκ έκανε μια σημαντική κίνηση, καταθέτοντας σε κάθε κάτοικο 1250 δολάρια Αμερικής, όπως είχε κάνει η Αυστραλία το 2009 με έξι χιλιάδες δολάρια και γι’ αυτό δεν είχε ύφεση. Στην Ευρωζώνη πόσο θα κόστιζε στην ΕΚΤ να βάλει 2 χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό κάθε πολίτη; Αυτό φτάνει τα 750 δις ευρώ. Είχα πει στον κο Μητσοτάκη να το ζητήσει άμεσα. Είναι γρήγορος τρόπος για να γίνει ανάσχεση του κύματος της ύφεσης. Αυτό το ποσό ανακοίνωσε η κα Λαγκάρντ για τις τράπεζες! Η ΕΚΤ τυπώνει πακτωλό χρήματος και θα μπορούσαν να στηριχθούν τόσο τράπεζες όσο και πολίτες» συμπλήρωσε επίσης.
Τέλος, για τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τη δημοσιότητά τους, σημείωσε ότι η αντίδραση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης. Μάλιστα, τόνισε ότι το Eurogroup είναι ο ψευτοθεσμός που παίρνει τις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων και αποτυγχάνει παταγωδώς στις αποφάσεις που λαμβάνει χωρίς διαφάνεια. «Εμείς είχαμε υποχρέωση να τα δημοσιοποιήσουμε για να τελειώνουν τα ψέματα» σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.