Στ. Κατσούρας: «Είναι ανάγκη η δημιουργία κεντροαριστερού εναλλακτικού συνασπισμού εξουσίας»

Σκληρή αυτοκριτική από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σκληρή ήταν η αυτοκριτική που έκανε ο κ. Σταύρος Κατσούρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔ, για την πορεία του κόμματος  και μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικά κόμματα, με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις Ευρωεκλογές και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει εναλλακτικός συνασπισμός εξουσίας. Ο κ. Κατσούρας ανέφερε πως είναι ανάγκη για το καλό των πολιτών και της χώρας να υπάρξει μία συνεκτική εκλογική συμμαχία.

 

«Είναι απορίας άξιο πως καταφέραμε να δώσουμε πίστωση χρόνου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τις ευρωεκλογές και τη συντριβή της ΝΔ, αντί να κλυδωνίζεται η ΝΔ, κλυδωνίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, ο κλυδωνισμός αυτός είναι και αποτέλεσμα του μεγάλου μηνύματος που πήραν και τα δύο αυτά κόμματα, ότι είμαστε λίγοι, ποσοτικά και ποιοτικά. Ο κόσμος μας είπε ότι δεν είμαστε ικανοί να αναλάβουμε κυβερνητικές θέσεις. Δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε αυτό.  Με 15% είμαστε κυβερνητικό κόμμα; Μπορούμε να διεκδικήσουμε ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών με το 15% ή το ΠΑΣΟΚ με παρακάτω ποσοστό;», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το βασικό ζήτημα του κόσμου δεν είναι τα προσωπικά προβλήματα και οι θέσεις και ένας διαγκωνισμός για προεδρία και εξουσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσούρα, το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει  είναι ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη προοδευτική παράταξη, η κεντροαριστερά, ένας εναλλακτικός συνασπισμός εξουσίας στον νεοφιλελευθερισμό και στη δεξιά πολιτική και θα πρέπει αυτός ο συνασπισμός εξουσίας να δημιουργηθεί.

«Πρέπει να δημιουργηθεί μία ευρύτατη, ανοιχτή, προοδευτική παράταξη, μια κεντροαριστερή παράταξη, που θα εμπνεύσει τον κόσμο, θα μπορέσει να πείσει τον κόσμο ότι είναι σε θέση όχι μόνο να λάβει την εξουσία αλλά και να τη διαχειριστεί με πολύ καλύτερο τρόπο απ΄ότι η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτό φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Ένας τεράστιος κόσμος αριθμητικά απέχει από τις εκλογές επειδή δεν εκφράζεται η αγωνία του για μια καλύτερη ζωή. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, που οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει, δηλαδή να πρωτοστατήσει στη συγκρότηση αυτής της παράταξης», υπογράμμισε ο κ. Κατσούρας.

 

Έχει καταπέσει το αφήγημα της αυτοδύναμης σταθερής κυβέρνησης- Να γίνει πολιτική προγραμματική συμφωνία

Σύμφωνα με τον ίδιο η  κατάρρευση, η συντριβή είναι της ΝΔ και το αφήγημα της αυτοδύναμης σταθερής κυβέρνησης έχει καταπέσει.

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προβάλει ότι έχει ένα κόμμα, που αυτοδύναμα μπορεί να υλοποιήσει μία πολιτική. Αυτό έχει φύγει. Το ερώτημα είναι το ποιος είναι σε θέση να αντικαταστήσει την υπό κατάρρευση κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Κατσούρας.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να υποδείξει μία μέθοδο. «Αυτό όμως που πρέπει να ξεκινήσει είναι ένα πολιτικό μήνυμα ώστε να δώσει ελπίδα, να γίνουν διεργασίες και στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον κόσμο κι αυτό να έχει μία κορύφωση μιας πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας, όχι έναν χυλό, μιας σοβαρής, συνεκτικής εκλογικής συμμαχίας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα λεγόμενα Κασσελάκη περί μαύρου χρήματος, διαπλοκής και συμφερόντων ο κ. Κατσούρας σχολίασε πως αυτά όλα είναι παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος που θα πρέπει να θεραπευτούν και για να γίνει αυτό χρειάζεται μία τεράστια πολιτική ανατροπή, μια άλλη παράταξη.

«Πρέπει να υπερβούμε αυτές τις παθογένειες. Υπάρχουν. Ο Κασσελάκης το είπε,  άλλα όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μαύρο χρήμα. Είναι γενικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος, όπως το ρουσφέτι, η ανυπαρξία συνεννόησης για θέματα υπεράνω κομμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική. Είναι δυνατόν να εγκαλεί η κυβέρνηση την Β. Μακεδονία για μη εφαρμογή της συμφωνίας και η ίδια να μην την εφαρμόζει; Δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση να αλλάζουν οι νόμοι για την παιδεία. Αυτά είναι παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα για να την πάμε μπροστά για μια πραγματικά καλή ζωή», τόνισε ο ίδιος και επεσήμανε ότι οι  άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί προοδεύουν.

«Πόσα χρήματα παίρνει ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα και πόσα ένας ανειδίκευτος εργάτης σε ευρωπαϊκή χώρας; Ο μισθός μου ως καθηγητής είναι ο μισός ενός ανειδίκευτου εργάτη. Ένας πανεπιστημιακός στην Ελλάδα παίρνει όσα κι ένας ανειδίκευτος εργάτης. Υπάρχει επιχειρηματικότητα; Να κάνει μία επιχείρηση κάποιος και να έχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας;», επεσήμανε.

Υπάρχουν καρτέλ στην αγορά – Σύμφυτη η πολιτική της ΝΔ με την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων

Παράλληλα, ο κ. Κατσούρας μίλησε και για την φορολόγηση των υπερκερδών κάνοντας λόγο και καρτέλ στον τομέα της ενέργειας και σε ένα μέρος των τροφίμων και υπογράμμισε πως όταν υπάρχουν δις λόγω της μονοπωλιακής θέσης στην αγορά λόγω της καρτελοποίησης, προφανώς αυτά θα φορολογηθούν.

«Δεν μπορεί να φορολογείται ο τυροπιτάς της γειτονιάς, ο μισθωτός, ο δικηγόρος, ο γιατρός και όχι ο άλλος που έχει δις κέρδη… Αυτό οφείλουμε να το έχουμε ως μια σταθερή αρχή. Δεν ενοχοποιούμε το κέρδος, όχι όμως τα υπερκέρδη λόγω της μονοπωλιακής θέσης στην αγορά σε βάρος του κόσμου, των πολιτών», τόνισε.

 

Επεσήμανε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα πολλά, γιατί υπάρχει καρτέλ, υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των παραγωγών που έχουν συμφωνήσει τιμές και εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή τους θέση.

«Δεν είναι μόνο να ελέγξουμε την αγορά. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο για φωτοβολταϊκά στις στέγες, να γίνει παραγωγός ενέργειας. Αντί να βάλουμε ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι και να χαλάσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε, τα δάση και τα νερά μας, να βάλουμε στις στέγες των πόλεων φωτοβολταϊκά. Στα σχολεία μόνο εάν βάζαμε θα είχαμε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Το ξέρουν στη ΝΔ αυτό, δεν θέλουν να το κάνουν γιατί είναι σύμφυτη η πολιτική τους με την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων», επεσήμανε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι « το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πάει πίσω στην Ευρώπη, τα παιδιά φεύγουν όλο και πιο πολύ, εμείς μεγαλώνουμε χωρίς ελπίδα. Να πάμε μπροστά, ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει. Και δεν θα έρθει κανένας Μεσσίας. Εμείς πρέπει να το κάνουμε,  οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που έχουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Πρέπει τώρα να δουλέψουμε να πείσουμε τον κόσμο».

Ο κ. Κατσούρας τόνισε ότι θα πρέπει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να υπάρχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση, νικηφόρα, με σαφές κοινωνικό πρόσημο υπέρ των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικροεπιχειρηματιών, των αγροτών ενάντια στα καρτέλ, στα πολύ μεγάλα κέρδη, που θα εμπνεύσει μια ολόκληρη κοινωνία να προχωρήσει μπροστά και τουλάχιστον να φτάσει η χώρα τον μέσο όρο της Ευρώπης και «να μην γίνουμε μπανανία της Ευρώπης», όπως κατέληξε χαρακτηριστικά.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.