Βασίλης Κοντορίζος: Αντί να φτιάξουν κάτι, καταστρέφουν κι ότι υπάρχει, τη φύση

Βολές κατά της δημοτικής αρχής για το κλάδεμα των πλατάνων της πλατείας Πορταριάς

Την δική του αντίδραση για το κλάδεμα των πλάτανων στην πλατεία της Πορταριάς από τη δημοτική αρχή Βόλου εξέφρασε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο επί δεκαετίες Δήμαρχος της περιοχής κ. Βασίλης Κοντορίζος, επισημαίνοντας πως δεν υπήρχαν δείγματα επικινδυνότητας στα πλατάνια που κόπηκαν, ενώ ζήτησε από τους ειδικούς να εξηγήσουν τους λόγους που προχώρησαν σε ένα τέτοιο δυναμικό κλάδεμα, κόβοντας το 1/3 του ύψους των πλατάνων. Μάλιστα ο κ. Κοντορίζος τόνισε πως χωρίο του Πηλίου χωρίς πλάτανο δεν υπάρχει και αναφέρθηκε στη δυσκολία διαχείρισης ενός καλλικρατικού δήμου σημειώνοντας πως είναι αδύνατη η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς άλλες προτεραιότητες έχει ο Βόλος και άλλες τα χωριά.

Ο κ. Κοντορίζος θέλοντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί κόπηκαν με αυτό τον τρόπο τα πλατάνια στην πλατεία της Πορταριάς, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και επιχειρηματίες, χρησιμοποίησε ένα ανέκδοτο. “Κάποτε ένας κοινοτάρχης πήγε στην Αθήνα και συνάντησε τον Βουλευτή του τόπου, ο οποίος τον ξενάγησε σε διάφορα μέρη, μεταξύ των οποίων και στην Πλατεία Συντάγματος. Του λέει “εδώ είναι η Πλατεία Συντάγματος” και ο κοινοτάρχης απάντησε “και που είναι ο πλάτανος””; με τον ίδιο να σημειώνει “Αυτό σημαίνει ότι χωριό του Πηλίου χωρίς πλάτανο δεν υπάρχει. Έρχονται τούτοι εδώ και αντί να φτιάξουν κάτι, καταστρέφουν κι ότι υπάρχει, τη φύση δηλαδή. Είναι δυνατόν να κόψουν τα πλατάνια στο 1/3 του ύψους τους, να μείνουν κούτσουρα, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τον κόσμο γιατί λένε προέχει η ζωή του κόσμου. Λέει κανείς ότι δεν προέχει η ζωή του ανθρώπου; Κι εμείς κόβαμε, εκείνα που εμποδίζουν, εκείνα που είναι σάπια, τα ξηρά. Αυτά κόβαμε, όχι υγιή πλατάνια να πάρουν τα πριόνια και να τα κόψουν”.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντορίζο δεν υπήρχαν δείγματα επικινδυνότητας στα εν λόγω πλατάνια, να υπάρχουν δηλαδή κάποια κλωνάρια που θα μπορούσαν να πέσουν και να χτυπήσουν περαστικούς και εξέφρασε την ανησυχία του εάν με αυτό τον τρόπο που κλαδεύτηκαν οι πλάτανοι θα μπορέσουν να βγάλουν νέα βλαστάρια.

“Έχουμε και πείρα στον τρόπο που κλαδεύουν. Οι ίδιοι κλαδέψανε έναν πλάτανο στην εκκλησία Αγ. Αναργύρων και ο πλάτανος ξεράθηκε κι όταν τους ρωτήσαμε ότι ξεράθηκε, είπαν ότι έκαναν λάθος. Και ποιος μας λέει ότι και τώρα δεν έχουν κάνει λάθος και θα ξεραθούν τα πλατάνια και θα είναι κρανίου τόπος η πλατεία της Πορταριάς. Ποιος μας το εγγυάται; Λέμε φύση και περιβάλλον. Πιο περιβάλλον; Για ποιο λόγο να μην διατηρείται όπως είναι. Ποιος τους έβαλε να κάνουν αυτή τη ζημιά;”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντορίζος.

Ο ίδιος προσπαθεί να βρει απαντήσεις για τον τρόπο που κόπηκαν τα πλατάνια, καθώς όπως ανέφερε, κόβουν τα συνεργεία το 1/3 του ύψους τους και δεν πρόκειται για ένα κλαδεματάκι, ενώ ο ίδιος τρόπος κλαδέματος γίνεται τόσο σε νέα πλατάνια όσο και σε παλιά, ακόμη και 1000 ετών.

“Νέο πλατάνι θεωρείται κι ένα πλατάνι 50 ετών κι αυτά που είναι νέα και γερά τα κόβουν. Ας μας εξηγήσει κάποιος ειδικός. Δεν είναι επιχείρημα ότι προέχει η ζωή του ανθρώπου. Φυσικά και προέχει η ζωή του ανθρώπου, αλλά τον άνθρωπο δεν θα τον σκοτώσει το υγιές πλατάνι, αλλά το σάπιο, το ξηρό, που μπορεί να πέσει με έναν αέρα. Αυτά να κόψουν, όχι όλα”, υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι ακόμη κι αν “πετάξουν” βλαστάρια χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν οι πλάτανοι.

Ο κ. Κοντορίζος μίλησε όμως και με καταστηματάρχες της πλατείας Πορταριάς όπου μεταξύ σοβαρού και αστείου τους προέτρεψε μαζί με το αντισηπτικό να δίνουν και αντηλιακό στους πελάτες γιατί θα καούν από τον ήλιο.

“Εάν δεν έχουν τα πλατάνια, θα βάλουν ομπρέλες κι αυτές ενδείκνυνται σε ένα παραδοσιακό χωριό; Θα είναι ομοιόμορφες στο χρώμα ή θα έχουμε τα παρδαλά κατσίκια;”, αναρωτήθηκε ο ίδιος και τόνισε πως αυτά τα δέντρα ιδίως τα παλιά πλατάνια δεν θα έπρεπε να αγγίζονται.

Λάθος η επέκταση των δήμων- Τι έκανε ο Αχ. Μπέος στα χρόνια της διοίκησής του

Ο κ. Κοντορίζος όμως αναφέρθηκε και στη θητεία του Αχ. Μπέου και τα έργα που έκανε στην Πορταριά. Σύμφωνα με τον ίδιο απλώς ανακαίνισε μια παιδική χαρά και τελείωσε το νηπιαγωγείο, που βρήκε μισό, σε αυτά τα οκτώ χρόνια.

Βέβαια, ο πρώην Δήμαρχος έριξε το βάρος της ευθύνης στον Καλλικράτη και στην επέκταση των δήμων με αποτέλεσμα η διαχείριση να μην είναι σωστή. “Για όλα φταίει και ο Καλλικράτης. Ήταν μεγάλο λάθος αυτή η επέκταση δήμων σε τόσο μεγάλο μέγεθος, γιατί άλλες προτεραιότητες έχει ο Βόλος άλλες τα χωριά. Δεν μπορείς να τα βάζεις στο σακί όλα, δεν διοικείται έτσι ο δήμος”. Είπε χαρακτηριστικά.

Το ΚΙΝ. ΑΛ μπορεί να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κοντορίζος όμως εκτός από τα αυτοδιοικητικά αναφέρθηκε και στα κεντρικά πολιτικά θέματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής μετά και την ανάδειξη στη θέση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν και ο ίδιος υποστήριζε τον Αν. Λοβέρδο, τάσσεται υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη και ξεκαθαρίζει ότι αυτός είναι ο πρόεδρος και όλα τα στελέχη θα τον ακολουθήσουν, ενώ βλέπει το ΚΙΝ. ΑΛ να ενισχύεται και να φτάνει και ίσως να ξεπερνά και τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

“Το ΚΙΝ. ΑΛ δείχνει μία τάση ανόδου. Στην αρχή έκανε μια απότομη αύξηση, τώρα πηγαίνει κάπως βραδύτερα, αλλά θα πάει αρκετά καλύτερα. Δεν θα δούμε 5-6% μιλάμε για διψήφιο και πάνω από 15%/. Προβλέπω ότι στις επόμενες εκλογές θα φτάσει επικίνδυνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως τον φτάσει και τον ξεπεράσει. Βλέπω και τον κόσμο που επανέρχεται και επαναπατρίζεται στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ. ΑΛ και με την εμπειρία μου είμαι αισιόδοξος”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε για τον νέο πρόεδρο πως “Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος, με αυτόν θα συνταχθούμε και θα προχωρήσουμε σωστά και ομαδικά όλοι. Δεν θα αποσχιστεί κανείς και να πει ότι ήταν με τον Λοβέρδο ή τον Παπανδρέου. Υπάρχει πρόεδρος και με αυτόν θα προχωρήσουμε. Η αισιοδοξία υπάρχει”, είπε χαρακτηριστικά ο 85χρονος πλέον Βασίλης Κοντορίζος που τόνισε πως πλέον πρέπει να μπουν μπροστά και να αγωνίζονται οι νέοι, αν κι εκείνος δεν σταματά να συμμετέχει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.