Βενέτης στο Ράδιο ΕΝΑ: Θετική αλλά καθυστερημένη η πρόσκληση του ΕΛΚΕΘΕ για τα νερά του Παγασητικού

Ανέφερε ο γιατρός και πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας για τον Βόλο»

Είναι θετικό για τον Δήμο που κάλεσε το ΕΛΚΕΘΕ για μετρήσεις της ποιότητας του νερού στον Παγασητικό, αν και η πρόσκληση είναι καθυστερημένη, γιατί ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να γίνει ένα μήνα πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, η οποία ξεκινάει επίσημα την 1 Ιουνίου, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Χρήστος Βενέτης δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, με αφορμή το θέμα για ποιότητα του νερού της θάλασσας που έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Βενέτη, η περιοχή μας έχει μεγάλο αριθμό χειμερινών κολυμβητών, ενώ φέτος ο καιρός ήταν ζεστός και αρκετοί συμπολίτες, χωρίς καν να είναι χειμερινοί κολυμβητές ήδη ξεκίνησαν τα θαλάσσια μπάνια.
Αρμόδια αρχή για τις αναλύσεις έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ωστόσο ο Δήμος, θα μπορούσε να πάρει μια πρωτοβουλία επειδή είναι διαχειριστής των ακτών, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι Δήμοι είναι αυτοί που κάνουν τις διαδικασίες ώστε οι ακτές να έχουν Γαλάζιες Σημαίες, δηλαδή πιστοποιημένα παρέχουν καθαρά νερά και ανέσεις (ναυαγοσώστες, δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης) στους επισκέπτες, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος.

Ρευστή η κατάσταση λόγω της Κάρλας
Ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο» τόνισε ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι ο Δήμος, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, έπρεπε να κάνει και ο ίδιος μετρήσεις, για να ξέρει τι γίνεται στις ακτές του και να προλάβει τυχόν μόλυνση, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για τον τουρισμό, που είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και δεν πρέπει επ’ ουδενί να πληγεί.
«Έχουμε ένα εξελικτικό φαινόμενο με την απορροή από την Κάρλα, δυστυχώς αυτή η σήραγγα περνάει και από τη Βιομηχανική Περιοχή, η κατάσταση είναι ρευστή και χρειαζόμαστε μετρήσεις», επισήμανε.

Ο κ. Βενέτης ανέφερε ότι όταν έκανε την ερώτηση αυτή προς τη Δημοτική Αρχή, τη μελέτη, μίλησε με επιστήμονες ιχθυολόγους, ωκεανολόγους και όλοι είπαν ότι δεν έχουμε προηγούμενες μετρήσεις για να μπορούμε να συγκρίνουμε τι έγινε. Είναι καλά τα ύδατα αυτή τη στιγμή, αλλά έχουμε ένα εξελικτικό φαινόμενο.
Ακόμη και γι’ αυτές τις προσχώσεις που έγιναν στον Παγασητικό και ο Βόλος χάνει την κρουαζιέρα, θα μπορούσαν με κάποιους όχι δαπανηρούς τρόπους να μειώνουν τη μεταφορά λάσπης από την Κάρλα, με μικρά φράγματα στη σήραγγα με πέτρες ή να φυτευτούν καλαμιές που θα συγκρατούσαν τη λάσπη και να μην καταλήγει στον Παγασητικό κόλπο. «Γι’ αυτό είπα ότι θα έπρεπε ένας Δήμος που προνοεί να τα κάνει αυτά, έστω κι αν δεν είναι στην αρμοδιότητά του. Δεν μπορώ να τον ψέξω που δεν έκανε μετρήσεις, τον προτρέπω να κάνει και είναι καλό που είχε προγραμματίσει στις 13 Μαΐου να έρθει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για να κάνει τις μετρήσεις στον Παγασητικό κόλπο», επισήμανε ο κ. Βενέτης.
Ο ίδιος είπε ότι οι μετρήσεις αυτές πρέπει να είναι σε όλο το εύρος και να αφορούν το μικροβιακό φορτίο, τα νιτρώδη, για να δούμε τον ευτροφισμό, δηλαδή το φυτοπλαγκτόν, τα βαρέα μέταλλα, κυρίως υδράργυρο και κάδμιο, αλλά και τα φυτοφάρμακα, γιατί εκρέει το νερό της Κάρλας, όπου υπάρχουν γεωργικές καλλιέργειες.

«Δε λέμε ότι τα νερά είναι μολυσμένα τα ύδατα, θέλουμε να τα διαφυλάξουμε από μια ενδεχόμενη μόλυνση ως κόρη οφθαλμού, γιατί για τις ακρογιαλιές του Βόλου υπάρχει και τραγούδι που ο δήμαρχος χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία και είναι ένα από τα ισχυρά θέλγητρα της περιοχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.
Ο κ. Βενέτης συμπλήρωσε επειδή οι Γαλάζιες Σημαίες προϋποθέτουν επιδημιολογικές έρευνες, ότι θα μπορούσε να βγει και ένα επιδημιολογικό παρατηρητήριο ακτών του Δήμου, που θα έδινε στοιχεία ότι κολύμπησαν τόσες χιλιάδες ανθρώπων και δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό δερματίτιδας, κάτι που θα δυνάμωνε την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Για τον θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων από τη θεομηνία Elias, που γνωστοποιήθηκε ότι από τις πάνω από 1000 αιτήσεις αποζημιώθηκαν μόλις το 10-15%, ο δημοτικός σύμβουλος είπε ότι ο Δήμος ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο και το υπουργείο στον Δήμο παίζοντας πινκ πονκ.
Ο κ. Βενέτης ανέφερε ότι ο κόσμος υπέστη καταστροφές και πρέπει να αποζημιωθεί.

Η λεκτική βία οδηγεί σε σωματική βία
Ο δημοτικός σύμβουλος παρατήρησε ότι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνεται ένας διάλογος με ευπρέπεια, κλείνουν τα μικρόφωνα, υπάρχουν ειρωνείες, υποτιμήσεις και αυτό είναι παραβίαση του κανονισμού.
Αν πρέπει να πω τι σκέφτομαι, ο άλλος δεν πρέπει να πει ότι λέω βλακείες ή είμαι ο χειρότερος γιατρός του κόσμου, και γενικά οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής να δείξει ένα βιντεάκι μονταρισμένο με σεξουαλική υπονοούμενα, ρίχνει πολύ χαμηλά το επίπεδο και είναι χιούμορ Β’ και Γ’ Δημοτικού, χυδαίο κιόλας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεοδώρου είναι εκτεθειμένος, γιατί επιτρέπει την κατάσταση αυτή και όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες, η απάντησή του είναι «κάντε προσφυγή ή μήνυση»… Αυτό δεν είναι δημοκρατική συμπεριφορά όμως. Υποτίθεται ότι ζούμε σε μια δημοκρατική πόλη με ιστορία και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, ανέφερε ο κ. Βενέτης, ο οποίος εκτίμησε ότι έχει απογοητευτεί και δεν βλέπει να αλλάζει αυτό.
«Αυτό δημιουργεί παιδεία. Βλέπει ο κόσμος πως συμπεριφέρονται, η λεκτική βία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στη σωματική βία και η σωματική βία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στο έγκλημα και έχουμε τέτοια περιστατικά δυστυχώς αυξημένα», δήλωσε ο κ. Βενέτης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι και η κοινωνία είναι θυμωμένη και βγάλει αυτή τη συμπεριφορά, όμως κάποτε ηρεμεί αυτός ο θυμός και θα υπάρξει η ανάλογη τιμωρία όλων αυτών που έκαναν αυτές τις απρεπείς πράξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.