Ζητούν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στο Βόλο

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών παρέδωσαν ψήφισμα στον υφυπουργό Υποδομών

Ειρηνική διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, πραγματοποίησε το πρωί η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, περιμένοντας αρχικά την έλευση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο η Επιτροπή Πολιτών μετέβη στο δημαρχείο Βόλου, εκεί όπου ο υφυπουργός θα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και του παρέδωσαν το ψήφισμα, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Στον υφυπουργό επέδωσαν ψήφισμα που επικαιροποιεί τους στόχους, που είναι να σταματήσει να καίει RDF η ΑΓΕΤ και ο Δήμος Βόλου να ακυρώσει σχεδιασμό που έχει προγραμματίσει για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής SRFκαι RDF για την ΑΓΕΤ.

Στο ψήφισμα της Επιτροπής αναφέρονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
Με το ψήφισμα αυτό απαιτούμε εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας:
1) Να σταματήσει άμεσα η καύση αποβλήτων και πετ κωκ από κάθε βιομηχανία μέσα ή κοντά στην πολη, επειδή τα υλικά αυτά όταν καίγονται ρυπαίνουν σοβαρά τον ατμοσφαιρικό αέρα και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και πρόωρους θανάτους στους ανθρώπους.
2) Να ακυρωθεί ο σχεδιασμός παραγωγής RDF και SRF από τα αστικά απόβλητα της κεντρικής Ελλάδας σε μονάδα που θα δημιουργήσει στον Βόλο ο Δήμος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
3) Να δηλώσουμε αντίθετοι σε κάθε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων, που ενδέχεται να χωροθετηθεί στον ίδιο χωρο, στον Βόλο, μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και παρασκευής RDF/SRF εντός του ΧΥΤΑ Μαγνησίας.
4) Να εγκατασταθεί δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης που θα πληροφορεί on line και real time τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα σε όλη την πόλη του Βόλου.
5) Nα γίνει επιτέλους πράξη η υπόσχεση μετρήσεων βαρέων μετάλλων στο έδαφος και διοξινών στο έδαφος και το φυτικό και ζωϊκό υλικό γύρω από επίμαχες βιομηχανίες στα ανατολικά αλλά και στα δυτικά της πόλης. Να επισημανθεί ότι οι μόνες μετρήσεις που έχουν γίνει είναι στο πρόσφατο παρελθόν μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, οι οποίες έδειξαν ανησυχητικές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων γύρω από τον λόφο της Γορίτσας.
4) Να δημιουργηθεί τοπική Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου με συμμετοχή των πολιτών, η οποία θα ελέγχει την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου, που λειτουργεί μέσα στην πόλη. Αυτό άλλωστε αποτελεί δεσμευτική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς την Επιτροπή Πολιτών Βόλου.
Ο αγώνας των πολιτών του Βόλου και των φορέων του δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους για την διασφάλιση της ποιότητας της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.