Από τρεις έως έξι εβδομάδες η επαναφορά των αθλητών…

Οι εκτιμήσεις του προπονητή στίβου Γιάννη Κουτσοφλίνη στο «Magnesiasports»

Δύο μήνες πλέον οι αθλητές δεν κάνουν μία σωστή προπόνηση, προσπαθώντας με ατομικές ασκήσεις και τρέξιμο στη συντριπτική πλειοψηφία τους να διατηρήσουν το σώμα τους σε μία επιθυμητή κατάσταση. Στόχος ουσιαστικά είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την έναρξη των προπονήσεων, στην κατάσταση που βρισκόντουσαν προ καραντίνας, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί είναι το λιγότερο τρεις εβδομάδες και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις έξι!

«Όλα εξαρτώνται από το αγώνισμα το οποίο κάνει ο καθένας. Βέβαια, αυτή η καραντίνα είναι μία απρόβλεπτη κατάσταση. Έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις στον Αθλητισμό και εφαρμόζονται ανάλογα πρωτόκολλα προπονητικών μεθόδων σε περιπτώσεις τραυματισμών» είναι το σχόλιο του Γιάννη Κουτσοφλίνη, αρχιπροπονητή του ΓΣ Βόλου και με τεράστια εμπειρία στον στίβο και στο αθλητικό γίγνεσθαι από τη θέση του συμβούλου του ΣΕΓΑΣ. «Αν είναι αθλητές που χρειάζεται η αερόβια ικανότητα, όπως είναι οι δρομείς αποστάσεων, αυτόν τον καιρό μπορούσαν να γυμναστούν τουλάχιστον σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Αυτοί οι αθλητές σε σχέση με άλλους που κάνουν κάποιο ταχυδυναμικό αγώνισμα, όπως μήκος η ύψος, που χρειάζεται μυϊκή ισχύ, δύναμη και ταχύτητα, είναι σε καλύτερη φάση» τόνισε στο «Magnesiasports».

Oπότε, οι παράμετροι που χρειάζεται το κάθε σώμα για το κάθε αγώνισμα εξαρτώνται από τα παραπάνω, με τον κο Κουτσοφλίνη να συμπληρώνει ουσιαστικά θα χρειαστεί ένα διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων για να επανέλθει ο κάθε αθλητής στο επίπεδο που επιθυμεί, ειδικά σε αθλήματα που εμπεριέχουν αρκετή τεχνική, ενώ θα πρέπει να λάβει κανείς την ψυχολογία του κάθε ατόμου αλλα και τη διατροφή. «Αυτή είναι δεδομένο ότι άλλαξε, καθώς οι αθλητές ήταν συνηθισμένοι σε αγώνες και έχαναν ορισμένο αριθμό θερμίδων. Οπότε μη γυμναζόμενοι καλά, μερικοί ίσως τρώγανε περισσότερο και άλλαξε ο μεταβολισμός τους και η πρόσληψη τροφής. Ανάλογα και το άθλημα μπορεί να χρειαστεί και μία περίοδος 5-6 εβδομάδων για να επανέλθει ο αθλητής στο επίπεδο που θέλει» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Μπέρδεμα για τα μέτρα και τους χώρους

Για τα μέτρα όσον αφορά την προπόνηση σε ανοιχτούς χώρους πάντως στον αθλητικό κόσμο υπάρχει ένα σχετικό μπέρδεμα.

«Δεν μπορεί να αφήνεις τα ατομικά αθλήματα που μπορούν να διατηρούν οι αθλητές αποστάσεις μεταξύ τους, και να αφήνεις το ποδόσφαιρο πρώτα πρώτα σε γκρουπ μάλιστα. Καταλαβαίνουμε ότι οι λόγοι οφείλονται σε πίεση του επαγγελματικού αθλητισμού πλέον. Δεν κοιτούν τόσο την υγεία όσο τα οικονομικά οφέλη, όπως γίνεται σε κάποιες χώρες που προέχει η οικονομία» είναι το σχόλιο του αρχιπροπονητή του ΓΣ Βόλου, που περιμένει τις εξελίξεις και για τους ιδιόκτητους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους.

«Δεν ξέρουμε κι εμείς αν θα ανοίξουν οι ιδιωτικές ανοιχτές εγκαταστάσεις. Υπάρχει πρόβλεψη για τα ΕΑΚ και τους δημοτικούς χώρους μόνο. Ίσως οι σύλλογοι με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις θα πρέπει να συντονιστούν, και ορισμένοι ετοίμασαν μια επιστολή γι’ αυτό το θέμα στον Υφυπουργό Αθλητισμού» ανέφερε σχετικά ο κ. Κουτσοφλίνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.