Κορώνας: «Στο 8.52 του Μίλτου, ήταν σαν να βρισκόμασταν σε ένα σύννεφο»

Ο Ηλίας Κορώνας στο Εθνικό Στάδιο της Βουδαπέστης
Πώς έζησε ο Βολιώτης προπονητής στίβου τον τελικό του μήκους στη Βουδαπέστη

Ο Βολιώτης προπονητής στίβου Ηλίας Κορώνας, που έχει την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, παρακολούθησε δίπλα στον προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργο Πομάσκι, τον μεγάλο τελικό του μήκους στο εθνικό στάδιο της Βουδαπέστης.

Ζώντας από κοντά αυτόν τον μεγάλο αγώνα, περιέγραψε στο Magnesiasports αυτή τη μοναδική εμπειρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που ο Τεντόγλου έκανε το 8.52 στο έκτο άλμα και εξασφάλισε το χρυσό δεν ήξερε πού βρισκόταν και νόμιζε ότι ήταν πάνω σε ένα σύννεφο, ενώ επεσήμανε ότι ήταν μαγικό που ένα ολόκληρο στάδιο με 60.000 κόσμο έδινε ρυθμό στον Μίλτο με το χειροκρότημά του, έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά σ’ αυτόν, πριν την καθοριστική έκτη προσπάθειά του.

Η … selfie του Ηλία Κορώνα στο Εθνικό Στάδιο της Βουδαπέστης

 

Συγκεκριμένα, ο πολύπειρος προπονητής ανέφερε: «Από τον προκριματικό ήταν ένας φοβερός αγώνας, γιατί ο Τζαμαϊκανός έκανε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στο πρώτο άλμα και μέχρι να κάνει το τρίτο o Τεντόγλου ήταν εκτός τελικού. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες που γίνονται οι προκριματικοί αγώνες, γιατί είναι πάντα πρωινοί και πρέπει ο αθλητής να κάνει έναν ανάλογο προγραμματισμό.

Πριν τα δύο τελευταία άλματα στον τελικό, παρόλο που καταλαβαίναμε ότι το τέταρτο άλμα τον είχε κουράσει, ο Μίλτος έλεγε στον κόουτς (σ.σ. Γιώργος Πομάσκι) «θα τα κάνω, είμαι καλά». Το διαχειρίστηκε άριστα.

Ο Μίλτος, επειδή τον ξέρω από παιδάκι, είναι μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο από την άποψη των αθλητικών προσόντων, αλλά ένας εγκεφαλικός αθλητής, που έχει και τεράστια ψυχή και απίστευτη ενέργεια, και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ καλή αθλητική ζωή.

Το τελευταίο άλμα του τελικού ήταν το μοναδικό που ζήτησε μόνος του το χειροκρότημα του κόσμου, καθώς έψαχνε να βρει τον ρυθμό του, αλλά το γήπεδο, επειδή πλέον είναι πολύ αναγνωρίσιμος, χειροκροτούσε από μόνο του.

Ο Μίλτος χρειαζόταν προφανώς τη βοήθεια του κόσμου. Ήταν πραγματικό εκπληκτικό ότι, όταν γύρισε στον κόσμο και ζήτησε να χειροκροτήσει, χειροκροτούσε όλο το γήπεδο. 60.000 άνθρωποι είχαν επικεντρωθεί πάνω στον Μίλτο. Ήταν μαγικό.

Το τι επακολούθησε μετά το έκτο άλμα στα 8.52 δεν λέγεται. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Νομίζω πως ήμασταν πάνω σε ένα σύννεφο και κινούμασταν αριστερά-δεξιά. Δεν ξέραμε πού ήταν τα πόδια μας και πού ήταν τα χέρια μας. Εμένα μου έφυγαν τα γυαλιά. Ο Πομάσκι δεν μπορούσε να ανασάνει κάποια στιγμή, μου έλεγε «πνίγομαι, πνίγομαι». Φοβερά πράγματα.

Ο Ηλίας Κορώνας αριστερά δίπλα στον Γιώργο Πομάσκι κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών μετά το 8.52 του Τεντόγλου, που του έδωσε το χρυσό στο Παγκόσμιο

 

Είναι ασύλληπτο αυτό που έχει κάνει ο Τεντόγλου, γιατί έχει συνεχόμενες επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις από το 2017 και μετά. Είναι διαρκώς μέσα στην πρώτη εξάδα στον κόσμο. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο αγώνισμα. Τα άλματα είναι ευμετάβλητα αγωνίσματα και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού οι αθλητές που για μία δεκαετία ήταν συνέχεια μέσα στους καλύτερους.

Για την επικοινωνία που είχε ο Πομάσκι με τον Τεντόγλου στον τελικό και γενικότερα:

«Οι δυο τους έχουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση, όχι μόνο σχέση προπονητή με αθλητή, αλλά σχέση πατέρα με γιο, φίλου με φίλο και αδερφού με αδερφό. Είναι ταιριαστοί στα πάντα. Και ο Γιώργος (σ.σ. Πομάσκι) καταλαβαίνει πότε πρέπει να δώσει χώρο στον Μίλτο και ο Μίλτος καταλαβαίνει πότε να κοιτάξει στα μάτια τον Γιώργο και να πάρει τις οδηγίες του. Λειτουργεί πολύ αρμονικά αυτό δίδυμο. Αυτοί οι δύο έχουν δέσει εδώ και χρόνια, από τότε που ο Πομάσκι τον πρωτοανέλαβε. Εχουν φοβερή αρμονία. Και ο Γιώργος κάνει φοβερές υπερβάσεις, για να μπορεί ο Μίλτος να έχει τα πάντα, κι αυτό είναι κάτι που ο κόσμος δεν το ξέρει. Δυστυχώς, ακόμη και το 2023, πρέπει να είναι πολλά πράγματα μαζί, για να μπορέσει ένας αθλητής να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό.

Για την παρουσία του Τεντόγλου στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Πανθεσσαλικό: «Στον Βόλο, παρόλο που ήταν πολύ κουρασμένος, ήθελε να κάνει ένα πολύ μεγάλο άλμα, για να ευχαριστήσει τον κόσμο. Μετά τον αγώνα στο Πανθεσσαλικό μου είπε «κόουτς, ήθελα να κάνω την καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Συγγνώμη που δεν το κατάφερα μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο». Το ότι ήρθαν 6-7.000 άνθρωποι να δουν έναν αθλητή και κάποιους άλλους ακόμη, αλλά γι’ αυτόν κυρίως ήρθαν, είναι πολύ σημαντικό. Και να ξέρετε ότι ο αθλητής μαγεύεται απ’ αυτό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.