Μητρώο ή αλλιώς εκτός πρωταθλήματος!

Η τροπολογία Αυγενάκη που φέρνει νέα δεδομένα αλλά και αντιδράσεις…

Νέα δεδομένα φέρνει η τροπολογία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και που ουσιαστικά λέει στα αθλητικά σωματεία ότι είτε θα είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ με επικαιροποιημένα στοιχεία, ή ουσιαστικά δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα!

Συγκεκριμένα, η τροπολογία δίνει διορία έως τις 31/7/2023 στα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ και δεν έχουν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση, προκειμένου να μη διαγράφονται αυτοδικαίως από τα μητρώα Ενώσεων και Ομοσπονδιών.

Κατά τα λοιπά παραμένει η διορία μέχρι 31/7/2022 για να εγγραφούν τα σωματεία στο Μητρώο. Μετά από αυτήν την ημερομηνία τα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι ότι δεν θα μπορούν να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα.

Προφανώς και έχει προκληθεί αναστάτωση στα σωματεία, καθώς κάμποσα από αυτά έχουν ολιγωρήσει για να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, ωστόσο εδώ προκύπτουν και άλλα θέματα. Από τη μία τα σωματεία έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε αλλαγές τρεις φορές. Οπότε σε περίπτωση απόρριψης πριν την τελική και τελευταία υποβολή και αν ένα πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη, τι θα προβλέπεται; Θα μπορεί το εκάστοτε σωματείο να είναι ενεργό αγωνιστικά;

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα θέματα. Για παράδειγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ισχύει το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Προφανώς και όσα σωματεία δεν είναι εγεγγραμμένα στο Μητρώο δεν θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία. Αλλά πώς θα παρέμβει η Πολιτεία στην ΕΠΟ, που ως αυτοδιοίκητη θα μπορεί να περιλαμβάνει στις διοργανώσεις τις ομάδες που θέλει η ίδια με βάση τα κριτήρια που προβλέπει; Βέβαια, τα σωματεία δεν θα μπορούν σε κάποια φάση να χρησιμοποιούν δημόσιες εγκαταστάσεις, αλλά υπάρχουν και (έστω και λίγες) ιδιωτικές υποδομές…

Ήδη η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί είναι σημαντική, έστω και κάποιοι διοικούντες ερασιτεχνικών σωματείων δείχνουν να… αδιαφορούν για τη διαδικασία και να θεωρούν ότι δεν θ’ αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.