Όταν η Νίκη έφερε πρώτη φορά τον Μίκη Θεοδωράκη στο Βόλο

Ήταν 1964. Η Νίκη Βόλου γίνεται 40 ετών και η τότε διοίκηση ανακοινώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων της. Κορυφαία εκδήλωση η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στον κινηματογράφο «Λυρικόν» το Σάββατο 31 Οκτώβρη. Όπως γράφει στο βιβλίο του, , Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή 2020, ο κ. Θανάσης Κ. Βογιατζής «Φεύγει το τρένο στη Γερμανία… Αχ! Μαρία… Αχ! Μαρία…», ακούγεται αχνά ο ήχος από ένα μικρό τρανζιστοράκι που είναι ακουμπισμένο σε μια κόχη πάνω από τα κεφάλια των θεατών και οι παίχτες κάνουν ακόμη προθέρμανση πάνω στο χώμα του γηπέδου της «Κλούβας». Λίγο πριν η παλιά καταβρεχτήρα του δήμου Νέας Ιωνίας είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο και είχε καταβρέξει, να μη σηκώνεται σκόνη και ο αγωνιστικός χώρος να γίνει πιο «μαλακός» και πιο «φιλικός» στους ποδοσφαιριστές, που ρίχνουν μπαλιές μεταξύ τους, προσπαθώντας να ζεσταθούν κάτω από το ζεστό ήλιο… Από την πρώτη μέρα του φθινοπώρου η Νίκη αποκτά νέα διοίκηση, η οποία θα ήταν υπεύθυνη για την πορεία της αθλητικής χρονιάς που μόλις ξεκινούσε. Πρόεδρος εκλέγεται ο Κώστας Ζούμπος, ο Θανάσης Ξάνθης αντιπρόεδρος, ο Χρήστος Πιπικάκης β΄ αντιπρόεδρος, ο Ν. Δολιανίτης γραμματέας, ο Γ. Κομπορόζος ειδικός γραμματέας, ο Ι. Σαραντούλης ταμίας, ο Ελ. Κατσαλής έφορος ποδοσφαίρου, ο Γ. Χατζηστυλιανίδης βοηθός εφόρου ποδοσφαίρου, ο Ν. Αγνησιώτης έφορος κλασικού αθλητισμού, ο Ι. Τζανέτος έφορος γηπέδου, ο Γ. Χατζόγλου έφορος υλικού, ο Αρ. Παπαϊωάννου έφορος εκδρομών. Επίσης, δημιουργήθηκε και οικονομική επιτροπή από τους Χρ. Πιπικάκη, Θ. Βόμβολο, Ν. Καραμπέρη και Κ. Παναγιωτόπουλο (Θεσσαλία, 1.9.1964).

Η Νίκη γίνεται 40 χρονών και η διοίκηση ανακοινώνει πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διοργανώσει από τις 25 Οκτώβρη μέχρι την Κυριακή 1η Νοέμβρη. Κορυφαία εκδήλωση η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στον κινηματογράφο «Λυρικόν» το Σάββατο 31 Οκτώβρη. Όλο το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ήταν το εξής : Κυριακή 25 Οκτώβρη: 6.30 το πρωί από τη Φιλαρμονική το Πρωινό Εμβατήριο, 9.30 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στην Ευαγγελίστρια, 3.30 μμ ποδηλατικός αγώνας, 6 μμ λαμπαδηδρομία από το Αρχαίο Θέατρο μέχρι το γήπεδο της Νίκης, 7 μμ παρέλαση της Φιλαρμονικής στους δρόμους της πόλης. Δευτέρα 26 Οκτώβρη: Ποδοσφαιρικός αγώνας από τα τσικό της ομάδας και αμέσως μετά αγώνας από τις εφηβικές ομάδες. Τρίτη 27 Οκτώβρη: Αγώνας μπάσκετ μεταξύ της Νίκης και της 111ης Πτέρυγας Μάχης. Τετάρτη 28 Οκτώβρη: Ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Νίκης και του Παναθηναϊκού. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου θα πραγματοποιηθεί αγώνας βάδην. Πέμπτη 29 Οκτώβρη: Αγώνας παλαίμαχων Νίκης – Ολυμπιακού, 7 μμ διάλεξη του κ. Ι. Φλωροπούλου με θέμα «Σχετικά με την ίδρυσιν και τη δράσιν της Νίκης». Παρασκευή 30 Οκτώβρη: Ποδοσφαιρικός αγώνας Νίκης – Μαγνησιακού και στις 7.30 μμ εμφάνιση καλλιτεχνικών συγκροτημάτων σε κινηματογράφο της πόλης.

Σάββατο 31 Οκτώβρη: 7 μμ. εμφάνιση του καλλιτεχνικού συγκροτήματος του Μίκη Θεοδωράκη στον κινηματογράφο «Λυρικόν», 9.30 μμ βραδινή του ίδιου συγκροτήματος. Κυριακή 1 Νοέμβρη: Αγώνας ανώμαλου δρόμου, στις 11 το πρωί εμφάνιση κεφαλλονίτικης χορωδίας και μαντολινάτας με τη συμμετοχή της βαθύφωνου σολίστ της Λυρικής Σκηνής Βασιλ. Φακίτσα και όλη τη βδομάδα η Νέα Ιωνία θα παρέμενε φωταγωγημένη (Ταχυδρόμος, 3.10.1964). Η συναυλία που θα δώσει για πρώτη φορά στο Βόλο και ειδικότερα στη Νέα Ιωνία, ντύνοντάς την με τις μουσικές της Τέχνης, ο Μίκης Θεοδωράκης στα πλαίσια του γιορτασμού των 40 χρόνων από τη δημιουργία της Νίκης θα δημιουργήσει κλίμα ανάτασης και αγώνα εκείνον τον Οκτώβρη του 1964. «Μοναδικήν επιτυχίαν εσημείωσαν αι χθεσιναί συναυλίαι της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη εις τον κινηματογράφον “Λυρικόν” στα πλαίσια των 40 χρόνων της Νίκης. Διά πρώτην φοράν ήσαν τόσο πυκνό ακροατήριο, του οποίου ήσαν ιδιαίτερα θερμαί αι εκδηλώσεις προς το διευθυντήν της ορχήστρας Μίκην Θεοδωράκην και προς τους συνεργάτας του, Γρ. Μπιθικώτσην, Μαρίαν Φαραντούρην, Μ. Ιωαννίδην, Ελένην Σταυροπούλου, ως προς τα μέλη της ορχήστρας, μουσικούς Κώσταν. Παπαδόπουλον, Λάκην Καρνέζην, Παναγ. Πέτσαν, Βαγγέλην Παπαγγελίδην, Κ. Εύανδρον, Γιάννην Διδίλην. Τα προγράμματα της απογευματινής και βραδινής συναυλίας περιελάμβανον τραγούδια από την Πολιτεία Β΄ σε στίχους του Κώστα Βάρναλη, από το Αρχιπέλαγος, από τον κύκλον Ένας Όμηρος, από τη Γειτονιά των Αγγέλων, από τα Επιφάνεια, από τη Συνοικία το Όνειρο, από τον κύκλο Του νεκρού αδερφού. Ο Θεοδωράκης σε δήλωσή του είπε ότι “όταν βρίσκεις τέτοιο θερμό κοινό, είναι φυσικό να θερμαίνεσαι και εσύ”. Μάλιστα, εξεδήλωσε το ενδιαφέρον το ερχόμενον θέρος να έρθει πάλιν εις την πόλιν μας για να παρουσιάση το Άξιον Εστί» (Θεσσαλία, 31.10.1964). Σε αυτήν τη συναυλία κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της, τραγουδώντας τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η Μαρία Φαραντούρη. Τα επόμενα χρόνια η Μαρία Φαραντούρη θ’ αποτελέσει τη βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη και μέχρι σήμερα είναι αξεπέραστη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.