Από την απαισιοδοξία, γεννιέται η αισιοδοξία

Είμαι περίεργος να ξέρω αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του αφουγκράζονται τους χτύπους της ελληνικής οικονομίας, όχι μέσα από τα μηνύματα των δανειστών, αλλά από τους ανθρώπους του επιχειρείν. Η έρευνα της Kάπα Research, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ύστερα από αυτή του ελβετικού οίκου που βλέπει στην Ελλάδα «φως» το 2034, ήλθε να «κουμπώσει» τις επιθυμίες με τους αριθμούς. Οι αριθμοί που παρουσιάσαμε στο χθεσινό μας άρθρο και η απογοήτευση για την ανάπτυξη και την ανεργία, που εκπορεύεται από τους Ελβετούς, ήλθε να επιβεβαιωθεί από την έρευνα που έγινε από την ελληνική εταιρία ερευνών στους επιχειρηματίες.

Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά για το μέλλον του επιχειρείν διότι τα συμπεράσματα από τις απαντήσεις δείχνουν ότι σε συντριπτικό ποσοστό περίπου 56,8% οι επιχειρηματίες μιλούν για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους ως και κλείσιμο. Αντίθετα μόλις το 30% αυτών που ρωτήθηκαν, προτίθενται να αναπτύξουν την προσεχή διετία την επιχειρηματική τους δράση, ενώ το 26% δηλώνει ότι θα κάνει απολύσεις, το 20% ότι θα βάλει λουκέτο, το 19% ότι θα φύγει από την Ελλάδα με μεταφορά την έδρα της εταιρίας, το 10,7% ότι θα αλλάξει δραστηριότητα, το 15,5% ότι θα πουλήσει ή θα μεταβιβάσει την επιχείρησή του. Τα ποσοστά αυτά είναι ο «καθρέφτης» του επιχειρείν, που έγινε πλέον μια δραστηριότητα αποκρουστική για τους Έλληνες και χειροτέρεψε το τοπίο από πέρυσι. Ενδεικτικά αναφέρει η έρευνα ότι πέρυσι το ποσοστό αυτών που έβλεπαν επιδείνωση ήταν 40,5%, ενώ στην φετινή το ποσοστό φθάνει το 62,5%.

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτυπώνει το σημερινό κλίμα. Στην κυβέρνηση και στα εργαλεία της, που είναι ο τραπεζικός τομέας και το ΕΣΠΑ, εναπόκειται να αλλάξουν το κλίμα και να αρχίσει η ανάπτυξη. Σίγουρα στα επόμενα χρόνια το τοπίο δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα. Το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων είναι πλέον αναπόφευκτο, η οικονομία όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί, οι νέες ανάγκες θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, καινοτόμες, πιο εξειδικευμένες και εξωστρεφείς. Όλα θα αλλάξουν στην αγορά. Όσοι μπορέσουν να ακολουθήσουν θα μείνουν σε αυτήν. Όσοι μείνουν στο ίδιο, θα αποχωρήσουν. Οι νέοι επιχειρηματίες καλούνται να πάρουν τα ηνία για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέου πλούτου. Σίγουρα αυτό θα αργήσει και αλίμονο σε αυτούς που είναι ανήμποροι λόγω ηλικίας ή ικανοτήτων να ακολουθήσουν τις νέες επιταγές του επιχειρείν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.