Παλεύουμε στα τάρταρα να σωθούμε

“Βούλιαξαν” τα έσοδα από την κατανάλωση και οι εισπράξεις από τις ρυθμίσεις χρεών είναι πλέον ελάχιστες. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια “τρύπα” 4 δισ. ευρώ και το μνημόνιο να απαιτεί 18 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Που θα βρεθεί αυτό το τεράστιο ποσό να εισπραχθεί από τους Έλληνες πολίτες, όταν ο ΦΠΑ που κατατίθεται λόγω μειωμένου τζίρου είναι ελάχιστος; Τα capital control έχουν καταστρέψει επιχειρήσεις, δεν αφήνουν να κινηθεί η αγορά με αποτέλεσμα εισαγωγές και εξαγωγές να έχουν πτωτική πορεία.

Όλοι απαιτούν προπληρωμή των προϊόντων και των υπηρεσιών τους με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων οι οποίες προτιμούν να μην εργάζονται όταν δεν έχουν να αγοράσουν τις πρώτες ύλες. Με την οικονομία στα τάρταρα και τα έσοδα του κράτους να είναι το πρώτο οκτάμηνο του 2015 μειωμένα κατά 4.153 εκ. ευρώ ή 11,9 % έναντι του στόχου.

Οι κρατικές δαπάνες “ψαλιδισμένες” κατά 4,744 εκ. ευρώ και το πλεόνασμα που προκύπτει των 3.798 εκ. ευρώ, να είναι διότι το κράτος δεν πληρώνει παρά μόνον συντάξεις και μισθούς με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, να έχουν φθάσει στα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά περιμένει στα ταμεία τα 3 δισ. από τους δανειστές, τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους οι οποίοι θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην πόρτα των σπιτιών και των επιχειρήσεών μας.

Το ερώτημα που παραμένει μετέωρο είναι που θα βρεθούν τα χρήματα από τους Έλληνες, σύμφωνα με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου και ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα πέσουμε πάλι στην εφιαλτική κατάσταση που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες, να ψάχνουμε χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν 2-6 μήνες τους εργαζόμενούς τους απλήρωτους ή να τους πληρώνουν με χαρτζιλίκι.

Η κατάσταση για την κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολη ως το τέλος του χρόνου που θα πρέπει να περάσει οδυνηρά μέτρα. Πολύ δύσκολη θα συνεχίσει να είναι και η ζωή η δική μας, διότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και εργαζόμενοι, θα βρεθούν χωρίς εργασία.

Η κυβέρνηση και όλοι εμείς σίγουρα θα το παλέψουμε ελπίζοντας ότι θα δούμε μια ακτίνα στο βαθύ τούνελ που έχουμε μπει και προχωράμε.

Που πάμε; Θα δούμε ή όπου μας βγάλει στο τέλος της χρονιάς ή το πρώτο εξάμηνο του 2016;

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.