Ασφαλισμένη υποχρεωτικά η κατοικία για πλημμύρα και στον… πέμπτο όροφο (!) για την ισχύ έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Αυλαία στις αιτήσεις φορολογούμενων και της Μαγνησίας για μείωση ως 20%

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε κατοικίες που είναι ασφαλισμένες για το 2025. Χθες άνοιξε η εφαρμογή για να δηλώσουν όσοι έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, έτσι ώστε να κάνει η ΑΑΔΕ την απαραίτητη διασταύρωση και να τους δώσει το ποσοστό της έκπτωσης. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τριανταφύλλου, πρόεδρο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου, μέσα από την πύλη της ΑΑΔΕ στο myproperty, έκπτωση ΕΝΦΙΑ.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα επιβεβαιώσουν τα στοιχεία και στον νέο ΕΝΦΙΑ που θα βγει τον Μάρτιο θα περιλαμβάνεται η έκπτωση, η οποία είναι 20% για κατοικίες με φορολογητέα αξία έως 500.000 και 10% για άνω των 500 χιλιάδων.

Για να δοθούν οι εκπτώσεις, πρέπει το ακίνητο να είναι
ταυτόχρονα ασφαλισμένο για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα

Όμως να δοθούν όλες αυτές οι εκπτώσεις θα πρέπει η ασφάλιση να είναι και για τρεις φυσικές καταστροφές ταυτόχρονα, σε οποιοδήποτε όροφο και να βρίσκεται το ακίνητο, με τον κ. Τριανταφύλλου να χαρακτηρίζει παράλογο το γεγονός ότι καλείται ο ιδιοκτήτης και μιας κατοικίας που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο να ασφαλιστεί για πλημμύρα. «Όταν υπάρχει το ασφαλιστικό συμβόλαιο, η έκπτωση θα γίνει. Βέβαια εφόσον οι ασφαλιστικές εταιρείες στέλνουν τα στοιχεία, γιατί ο κόσμος πρέπει να κάνει αίτηση, αποτελεί ερώτημα» σημείωσε ο κ. Τριανταφύλλου, σημειώνοντας ότι από πέρσι άρχισε να εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, συνεχίζεται φέτος και ενδεχομένως να συνεχιστεί και του χρόνου.
Αξίζει να τονιστεί ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει αναλογικά σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης ασφάλισε το σπίτι του για διάστημα μικρότερο από έναν χρόνο, με το ελάχιστο όριο τους τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το σύστημα πρόκειται να κλείσει στις 28 Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου θα βγει ο ΕΝΦΙΑ για το 2025, ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν και την τελευταία δόση του συγκεκριμένου φόρου για το 2024.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.