Κεχαγιάς στο Ράδιο ΕΝΑ: Προσοχή στο σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Συνιστά την προσοχή των φορολογουμένων

Την προσοχή 1,3 εκ. φορολογούμενων που έχουν προεπιλεγεί σε ένα σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης της φορολογικής τους δήλωσης, εφιστά ο Αλέκος Κεχαγιάς έφορος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, γιατί έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις και λάθη.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, μεγάλες αλλαγές έχουμε από φέτος στη φορολογία ειδικά των επιχειρήσεων και το υπουργείο άλλη μια χρονιά έδωσε παράταση στον εαυτό του, γιατί δεν ήταν έτοιμο.
Το καινούργιο που προκύπτει φέτος είναι 1,3 εκ. φορολογούμενοι έχουν προεπιλεγεί σε ένα σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης της φορολογικής τους δήλωσης, που πρέπει να προσέξουν, γιατί ήδη έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις και λάθη, που μπορεί να είναι επουσιώδης φορολογικά, αλλά μπορεί να είναι ουσιαστικές…
Όπως εξήγησε το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΛ, φορολογική δήλωση δεν είναι μόνο το εισόδημα του φορολογούμενου, αλλά που κοιμάται, τι αυτοκίνητο πήρε, τι δίκυκλο αγόρασε, πόση κατανάλωση έκανε μέσω κάρτας, δηλαδή μια σειρά από άλλα οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζουν τα επιδόματα.
«Χρειάζεται προσοχή στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις», ανέφερε ο κ. Κεχαγιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλες σημαντικές αλλαγές είναι ότι φέτος δεν θα μπορεί να υποβάλει κάποιος τη φορολογική του δήλωση αν δεν έχει δηλώσει πιο πριν στο Taxis έναν ΙΒΑΝ, διότι υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δικαιούται ένα ποσό προς επιστροφή και δεν μπορεί να βρει το υπουργείο σε ποιόν λογαριασμό θα επιστρέψει τα χρήματα. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστό φορολογούμενων που αρνείται να συνεργαστεί και ταλαιπωρείται όλη η υπόλοιπη κοινωνία. Επίσης, όταν ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει IBAN, ανησυχεί και φοβάται με αυτά που ακούγονται για κατασχέσεις χρημάτων από λογαριασμούς, ενώ ο αριθμός ΙΒΑΝ είναι όπως ο ΑΦΜ, ένας τραπεζικός αριθμός για να υπάρχει μια συναλλαγή.

Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι σελίδες των εντύπων και ενώ πέρυσι για τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων ήταν 4 σελίδες, φέτος έγιναν 12, που σημαίνει ότι αν μια τράπεζα ή μια υπηρεσία ζητάει τη φορολογική δήλωση, πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούν ένα email ή ένα PDF ηλεκτρονικά, διότι η εκτύπωση επιβαρύνει το περιβάλλον. Ο ίδιος είπε ότι το υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει, γιατί υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που δεν είναι έτοιμες για ηλεκτρονική αλληλογραφία και ζητούν εκτυπώσεις.

Όσον αφορά στο θέμα των επισκευών κατοικιών, το μέλος του ΣΟΛ ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία και πληρώσει με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μετρητά, πλέον και τα υλικά μετρούν στο να έχει κάποια έκπτωση φόρου σε βάση πενταετίας. Όπως είπε, η βελτίωση της νομοθεσίας είναι ότι έχει γίνει μεγαλύτερη έκπτωση και υπολογίζονται όχι μόνο η εργασία, αλλά και τα υλικά.

Όσον αφορά στη συγκέντρωση αποδείξεων, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι οι άνω των 70 δεν έχουν την υποχρέωση αυτή, ούτε των συναλλαγών πληρωμής μέσω κάρτας, ενώ οι κάτω των 70 ετών, έχουν υποχρέωση 30% του συνολικούς τους εισοδήματος να το καταναλώσουν με τραπεζικό τρόπο αλλά όχι με μετρητά.

Η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο και οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και τώρα να γίνει η φορολογική δήλωση, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 31 Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.