Βασικά εργαλεία μέσα απ΄ το πρόγραμμα AGRO-START

Με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ)

Το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης, ο Οδηγός Καλής Πρακτικής και το Εργαλείο Αυτοδιάγνωσης είναι τα κύρια εργαλεία που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα AGRO-START “Διακρατικό δίκτυο για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην κτηνοτροφία και στο τομέα των οπωροκηπευτικών AGRO – START” που δημοσιεύονται στις αρχές Ιουλίου σε επτά χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Αλβανία) από 12 εταίρους.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ), πήρε μέρος στη διαδικασία υλοποίησης των τριών εργαλείων, συλλέγοντας πληροφορίες και ορθές πρακτικές με σκοπό να βοηθήσει στην οργάνωση των επιχειρήσεων και των εταιρειών υπηρεσιών υποστήριξης, παρέχοντας βοήθεια προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στον τομέα-στόχο, σε οργανισμούς με ορθές πρακτικές, εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στον τομέα, για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και για να στηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου τα οπωροκηπευτικά και η κτηνοτροφία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο και οι ΜμΕ έχουν τα ίδια προβλήματα και προκλήσεις: χαμηλή χρήση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της εκμηχάνισης, χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, μικρή συμμετοχή των νέων στη γεωργία, άμεση επίπτωση της οικονομικής κρίσης, προβλήματα στο να κάνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα σε εθνικό, περιφερειακό επίπεδο αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ) δημοσιεύει τον Οδηγό Καλής Πρακτικής και το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης στα ελληνικά και θα διαδώσει τα αποτελέσματα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης είναι ένα εργαλείο που δίνει συμβουλές για το πώς να διευκολύνει και να προωθήσει ένα καινοτόμο περιβάλλον επιχειρηματικότητας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στον τομέα των οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας. Με βάση μια προσέγγιση αμοιβαίας μάθησης, η σύμπραξη έχει εντοπίσει καλές πρακτικές, με σκοπό να αναδειχθούν οι πλέον κατάλληλες σε επιτυχείς, καινοτόμες και ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Ο Επικεφαλής εταίρος του AgroStart στη Ρουμανία, σε συνεργασία με τους εταίρους, προετοίμασαν το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης που περιλαμβάνει τα εργαλεία υποστήριξης που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Έργου AGRO-START: διακρατική βάση δεδομένων για την υποστήριξη των ΜΜΕ και των φορέων παροχής υπηρεσιών, ευαισθητοποίηση της καινοτομίας και διαγνωστικά εργαλεία, εργαλείο (kit) για τους επιχειρηματίες, Εικονική έκθεση Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE Virtual Fair) κλπ. Τόσο το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΝΑ Ευρώπης, ως μια ολοκληρωμένη και συνδυασμένη χρήση των συνολικών εργαλείων του Έργου, αλλά και κάθε ένα από τα εργαλεία υποστήριξης θα δοκιμαστεί από τους εταίρους και τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα οργανωθεί ένα μάθημα e-learning.

Ο Οδηγός Καλής Πρακτικής συλλέγει το έργο που επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια πέντε θεματικών εργαστηρίων, στα οποία οι εταίροι επέλεξαν τα καλύτερα παραδείγματα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα οπωροκηπευτικά και την κτηνοτροφία στις χώρες τους. Αυτό το εργαλείο έχει αναπτυχθεί και επεξεργαστεί από το Πανεπιστήμιο του Molise, στην Ιταλία και αποτελείται από 31 παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής που προσδιορίσθηκαν κατά τη διάρκεια των 5 εργαστήριων με τα ακόλουθα θέματα: 1) Αποτελεσματικές προσεγγίσεις για διάγνωση και αξιολόγηση υπηρεσιών για καινοτόμο ή/και αποτελεσματική παραγωγή και επιχειρησιακές διαδικασίες για τους τομείς-στόχους. 2) Αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε εργαλεία οικονομικής στήριξης για τις ΜμΕ στα παλιά, τα νέα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες και πώς να παρέχουν υποστήριξη στις ΜμΕ για να ενημερώσουν σχετικά με τη διαθεσιμότητά τους και την πρόσβαση σε αυτά (χρηματοδοτική στήριξη για τους επιχειρηματίες, για τις καινοτόμες προσεγγίσεις, κλπ.) 3) Αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας για τις ΜΜΕ. 4) Αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στους τομείς-στόχους. 5) Αποτελεσματικές προσεγγίσεις υποστήριξης για την είσοδο σε νέες αγορές, καλύπτοντας τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας, την προώθηση των προϊόντων και τη διευκόλυνση της διεθνοποίησης των ΜΜΕ.

Για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση των ΜμΕ στην καινοτομία και την τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ένα εργαλείο Αυτοδιάγνωσης που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ρόλος αυτού του εργαλείου είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις των οπωροκηπευτικών και κτηνοτροφίας τη δυνατότητα αυτο-διάγνωσης του μάρκετινγκ, της διαχείρισης και της καινοτομίας. Αυτό το εργαλείο υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Περιφερειακής Ανάπτυξης της Νότιο – Ανατολικής Περιφέρειας της Ρουμανίας και ο κύριος στόχος είναι να παρακινήσει τις ΜμΕ να μετατρέψουν τις υφιστάμενες υπηρεσίες υποστήριξης, σύμφωνα με την ανάλυση που παράγεται από το εργαλείο αυτοδιάγνωσης. Με βάση μια σειρά από ερωτήσεις το εργαλείο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: διαχείριση, καινοτομία και μάρκετινγκ και τις σχετικές συστάσεις, σε μια εφαρμογή λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να κάνουν αυτό-διάγνωση. Το λογισμικό αναλύει το προφίλ των ερωτηθέντων ΜμΕ, σύμφωνα με τις απαντήσεις που θα λάβει. Οι ανάγκες των ΜμΕ και η κατάταξη σύμφωνα με τα τρία τμήματα (διαχείριση, καινοτομία και το μάρκετινγκ), οδηγούν σε αντίστοιχη σύσταση.

Το Πρωτόκολλο Υπηρεσιών Υποστήριξης ΝΑ Ευρώπης, ο Οδηγός Καλής Πρακτικής και το Εργαλείο Αυτοδιάγνωσης έχουν μεταφραστεί σε 8 γλώσσες: Αγγλικά, Ρουμάνικα, Ελληνικά, Ιταλικά, Βουλγάρικα, ΠΓΔΜ, Αλβανικά και Σλοβένικα και μπορεί κάποιος να τα βρει στην ιστοσελίδα του AGRO-START – http://www.agro-start-see.eu/.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.