Στον Εισαγγελέα ο δήμος Λάρισας

Μαζί με άλλους τέσσερις δήμους που αρνήθηκαν να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων που αρνούνται να προχωρήσουν στους ελέγχους για τη μετατροπή των συμβάσεων εργαζομένων.

Ένας από αυτούς τους δήμους είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου ο δήμος Λάρισας, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου να θυμίσουμε ότι έχει σχεδόν ομόφωνα αποδεχθεί το αίτημα του συλλόγου υπαλλήλων του να μην αποσταλούν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητάει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι πέντε δήμοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, επειδή αρνήθηκαν τους ελέγχους, είναι: Χαλανδρίου, Λάρισας, Νίκαιας-Ρέντη, Πάτρας, Ζωγράφου. Αντίθετα, αυτοί που συνεργάστηκαν είναι: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ασπροπύργου, Ρεθύμνου.

Κάποιοι από τους δημάρχους παραδέχονται ότι τυπικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δίκιο, καθώς είχαν γίνει παρατυπίες στη μονιμοποίηση συμβασιούχων, ωστόσο επισημαίνουν ότι το διάταγμα Παυλόπουλου, που είχε κριθεί συνταγματικό, δεν μπορεί να ανατραπεί 10 χρόνια μετά.

«Παρατυπίες γίνανε και αντιλαμβάνομαι ότι η διαδικασία είχε τρύπες» αναφέρει στην εφημερίδα δήμαρχος μεγάλης πόλης του Λεκανοπεδίου. Φέρνει ως παράδειγμα πως το διάταγμα Παυλόπουλου όριζε μεταξύ των προϋποθέσεων για μονιμοποίηση ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διακοπή μεγαλύτερη των τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων.

Υπήρξαν περιπτώσεις υπαλλήλων με μακρόχρονη προϋπηρεσία που όμως είχαν διακοπή περίπου τεσσάρων μηνών. Μπορεί για κάποιους από αυτούς να βεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες των δήμων ότι είχαν τρεις μήνες διακοπή και τελικά να μονιμοποιήθηκαν, λέει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Αν είχες έναν τέτοιο εργαζόμενο – όμηρο επί σειρά ετών που για λίγες ημέρες έχανε το εισιτήριο διορισμού, τι θα έκανες;» αναρωτιέται.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ύστερα από μια δεκαετία που οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονται ως μόνιμοι δεν μπορεί να συνδράμει στην απόλυσή τους, δεδομένου του ποσοστού ανεργίας στη χώρα, αλλά και του γεγονότος ότι δεν θα μπορέσει να τους αναπληρώσει, με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι δημοτικές υπηρεσίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.