«Ανίκανη η κυβέρνηση, παραδίδει σε ανώνυμη εταιρεία το δικαίωμα της προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του νερού στη Θεσσαλία»

Την αντισυνταγματικότητα του κυβερνητικού νομοσχεδίου το οποίο ουσιαστικά παραδίδει σε μία ανώνυμη εταιρεία το δικαίωμα της προστασίας της ζωής, της υγείας, της ασφάλειας, της περιουσίας, αλλά και του νερού των Θεσσαλών πολιτών, στηλίτευσε από το Βήμα της βουλής, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, καταθέτοντας τη σχετική ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Κόκκαλης είπε χαρακτηριστικά πως «τα έννομα αγαθά τα οποία προστατεύονται είναι αφενός η διαχείριση των υδάτων σε ένα διαμέρισμα για το οποίο το νερό είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός για την τοπική οικονομία, αφετέρου και το δικαίωμα της προστασίας της ζωής, της υγείας, της ασφάλειας και της περιουσίας των Θεσσαλών πολιτών».

Πρόσθεσε πως κακώς γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού, εξηγώντας πως το μείζον με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πως η κυβέρνηση «παραδίδει το δικαίωμα στην προστασία της ζωής, της ασφάλειας, της περιουσίας αλλά και της διαχείρισης του νερού σε μία ανώνυμη εταιρεία».

Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας: «Αυτά, σημείωσε, προστατεύουν όλους τους Θεσσαλούς πολίτες από ενδεχόμενες πλημμύρες, δηλαδή την ζωή, την περιουσία και την ασφάλεια των πολιτών. Το δικαίωμα για την προστασία αυτών των εννόμων αγαθών είναι στον στενό πυρήνα της κρατικής εξουσίας ή όχι; Εάν παραμένουν στενό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τότε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι συμβατή η ίδρυση αυτής της εταιρείας. Επειδή όμως αυτά τα δικαιώματα έχουν άμεση σχέση και τελούν υπό την κρατική προστασία, είναι ευθέως αντισυνταγματική η ίδρυση αυτής της ανώνυμης εταιρείας».

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθύμισε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία σε παρόμοιες περιπτώσεις, «εκτός από το μετοχολόγιο, πρέπει το Δημόσιο να ασκεί και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Αυτές όμως οι αποφασιστικές αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας» συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο κ. Κόκκαλης τόνισε σε υψηλούς τόνους απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «με αυτό το νομοσχέδιο παραδέχεστε την ανικανότητά σας, παραδέχεστε επίσημα ότι δεν μπορείτε να προστατεύσετε τη ζωή, την ασφάλεια, την περιουσία και το νερό στη Θεσσαλία, παραδέχεστε ότι είστε πλέον επικίνδυνοι για τη Θεσσαλία».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ:

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.