Αποκαλύψεις για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία – Ποια και γιατί δεν έγιναν

Έπειτα από την κακοκαιρία Daniel, επανήλθε η συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν σχεδιαστεί μετά το πλήγμα του Ιανού πριν από τρία χρόνια. Επικρατεί σύγχυση για το εάν ολοκληρώθηκαν αυτά τα έργα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, η Ελλάδα έχει αναλάβει από το 2015 να κατονομάσει τις λεγόμενες “λεκάνες πλημμύρας” στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξηγήσει ποια έργα είναι αναγκαία. Τα σχέδια αυτά, πρέπει να αναθεωρούνται κάθε 6 χρόνια, με βάση τα δεδομένα της βροχής, λαμβάνοντας υπόψιν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

«Αργήσαμε να υποβάλλουμε τις προτάσεις γιατί οι επικαιροποιημένοι χάρτες πλημμύρας ήταν του 2013. Είπαμε να μαζέψουμε νεότερα δεδομένα και όχι greek statistics. Έπρεπε πριν από την κακοκαιρία Daniel, να το κάνουμε έως τις 14 Ιουλίου του 2024 έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις που πήραμε» αναφέρει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και προσθέτει:

«Μετά τον Ιανό, γίνανε έργα 143 εκατ. ευρώ που ονομάστηκαν αντιπλημμυρικά. Δεν ήταν όλα αντιπλημμυρικά. Υπήρξαν έργα που ανακοινώθηκαν, αλλά δεν έγιναν γύρω από τους μεγάλους οδικούς άξονες, καθώς πήρε σύνταξη ένας διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο αντικαταστάτης του άργησε να έρθει. Τα έργα αυτά δεν έγιναν διότι δεν είχαν οριοθετηθεί, δεν είχαν γίνει απαλλοτριώσεις και δεν είχε δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων».

Σε περίπτωση που είχαν γίνει αυτά τα έργα μετά τον Ιανό, τονίζει ο δημοσιογράφος, τότε το πιθανότερο θα ήταν, επειδή είχαν σχεδιαστεί αποσπασματικά, τα νερά να έπεφταν στον Πηνειό, που θα ήταν η μοναδική λεκάνη απορροής. «Σε απλά ελληνικά, τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας, για να αποδώσουν, πρέπει να σχεδιαστούν συνολικά από τον Όλυμπο ως τον Δομοκό, και όχι κομμάτι-κομμάτι».




Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.