Γιαννακόπουλος: Η αστραπιαία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» φέρνει… εκτόξευση του αριθμού μολύνσεων

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet, σε ότι αφορά τις προσεχείς εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας. Οι εκτιμήσεις του είναι σαφείς πως «έχουμε ήδη μπει στο 4ο κύμα με την μετάλλαξη “Δέλτα” να κυριαρχεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε όλη τη χώρα», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας είναι ανεμβολίαστο, η μετάδοσή θα είναι αστραπιαία».

Ο κ. Γιαννακόπουλος εντοπίζει «τί έφταιξε», ώστε να παρατηρείται πλέον ορατή επιδείνωση στην επιδημιολογική κατάσταση και προσδιορίζει τις ομάδες πληθυσμού που είναι ευάλωτες να νοσήσουν.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του 4ου κύματος» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και ζητά άμεσα να επανέλθει η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, τονίζοντας συνάμα ότι το κύριο όπλο αναχαίτισης είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Σχετικά με την παρατηρούμενη κάμψη στη διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος την αποδίδει αφενός στις επιστημονικές παλινωδίες σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου στα ισχυρά αντιεμβολιαστικά ρεύματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας ότι και σε τοπικό επίπεδο έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αντιεμβολιαστών μεταξύ των γιατρών. Πέρα από την γνωστή περίπτωση της μαιευτήρα –γυναικολόγου που απασχόλησε και την δημόσια σφαίρα, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει πως «υπάρχουν γιατροί που συμβουλεύουν κατ’ ιδίαν, αποφεύγοντας έτσι την δημοσιότητα και κατ’ επέκταση την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, και αποτρέπουν νεαρές κυρίως συμπολίτισσές μας να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι αντιεπιστημονικές και ατεκμηρίωτες απόψεις και εικασίες…».

Για το φθινόπωρο εκτιμά πως «δεν υπάρχουν ευοίωνες ασφαλείς προβλέψεις» και προσθέτει ότι «σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές προφανώς θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα προστασίας τοπικού χαρακτήρα…»

Κλείνοντας, το μήνυμα που στέλνει προς τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι ευθύ: «τρέξτε να εμβολιαστείτε». Παράλληλα, καταθέτει πέντε προτάσεις προς την πλευρά της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κε Γιαννακόπουλε, πώς θα σκιαγραφούσατε την κατάσταση σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας συνολικά στη χώρα μας και ειδικά σε τοπικό επίπεδο; Βρισκόμαστε πράγματι στην αρχή του τέταρτου κύματος;

Ήδη μπήκαμε στο 4ο κύμα με την μετάλλαξη «Δέλτα» να κυριαρχεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σε όλη τη Χώρα. Η αστραπιαία μεταδοτικότητά της θα εκτοξεύσει τον αριθμό των μολύνσεων στα ύψη ενώ και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα αποτυπωθεί με τον χειρότερο τρόπο όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και της βαρύτητας των νοσηλευομένων. Κύρια δεξαμενή από την οποία ο ιός θα αλιεύσει τα μελλοντικά του θύματα θα είναι σχεδόν αποκλειστικά οι ανεμβολίαστοι, όπου βρίσκει έδαφος για να πολλαπλασιαστεί ή και να μεταλλαχθεί.

Σε τοπικό επίπεδο βρισκόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα, από άποψη αριθμού μολύνσεων, σταθερά πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με άλλες περιοχές και σε σχέση πάντα με τον αριθμό των tests, χωρίς οι δομές υγείας της περιοχής μας να δέχονται ιδιαίτερη πίεση.

Τί δεν πήγε καλά και παρουσιάζονται κάποιες πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις ότι η πανδημία επανακάμπτει και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού;

Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη μεταδοτικότητα τόσο της μετάλλαξης «Άλφα» όσο και της μετάλλαξης «Δέλτα» σε σύγκριση με το κλασσικό κινέζικο στέλεχος της Ουχάν, μέσω των νεαρότερων ηλικιών, που παρουσιάζουν άλλωστε και την μεγαλύτερη κινητικότητα. Από την άλλη μεριά, το λάθος μήνυμα που εξέλαβαν οι πολίτες για την χαλάρωση των περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων και ιδιαίτερα της μάσκας πυροδότησε γρηγορότερα την έξαρση. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση των εμβολιασμών και οι παλινωδίες σχετικά με την επιλογή των εμβολίων και την ασφάλειά τους άφησαν κενά τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο ιός.

Ποιές είναι οι εκτιμήσεις που κάνετε για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης το αμέσως προσεχές διάστημα;

Ήδη στην Ελλάδα αλλά και στην περιοχή μας έχουμε μολύνσεις με το στέλεχος «Δέλτα» που σε λίγο θα κυριαρχήσει σε όλο τον πλανήτη, χωρίς να αποκλείονται μολύνσεις και από άλλα στελέχη (π.χ. «Λάμδα»). Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας είναι ανεμβολίαστο, η μετάδοσή του θα είναι αστραπιαία. Όσο φυσικά περιορίζεται στις νεαρές ηλικίες, που ναι μεν διασπείρουν και νοσούν, όχι όμως βαριά, το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται ιδιαίτερα. Όταν όμως η διασπορά αγγίξει μεγαλύτερες, ανεμβολίαστες κυρίως ηλικίες και μάλιστα πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, τότε οι βαριές νοσηλείες και η θνητότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα. Η κατάσταση αυτή θα είναι πιο επιβαρυντική στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, οι παρενέργειες των οποίων περιλαμβάνουν βαρύτατες υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ποιές ομάδες του πληθυσμού είναι πιο ευάλωτες να νοσήσουν από την μετάλλαξη «Δέλτα»;

Καταρχάς οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα σε όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που θα δεχθούν πρώτοι την επίθεση της μετάλλαξης «Δέλτα» και πάσχουν από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, νοσήματα του αναπνευστικού, κακοήθειες (λευχαιμίες, συμπαγείς όγκοι), αιμοσφαιρινοπάθειες, χρόνιες νεφροπάθειες (νεφρωσικό σύνδρομο), συγγενείς καρδιοπάθειες, εγκεφαλοπάθειες κ.λπ. κινδυνεύουν περισσότερο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα άνω των 60 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Κατά την γνώμη σας, ποιά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας;

Νομίζω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η ανοδική πορεία του 4ου κύματος. Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να επανέλθει η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους, καθόσον η παραλλαγή «Δέλτα» μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν διασταυρωθούμε στο δρόμο με ασθενή, μαζί με την επανεξέταση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη αρθεί. Κύριο όμως όπλο αναχαίτισης αποτελεί αδιαμφισβήτητα η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Δεδομένου μάλιστα ότι και τα διαθέσιμα εμβόλια αποδείχτηκε ότι παρέχουν συντριπτικά υψηλά επίπεδα προστασίας από το στέλεχος «Δέλτα», είναι αδιανόητο να μην χρησιμοποιούμε το «όπλο» που μας χάρισε η επιστήμη κατά του αόρατου εχθρού και να παραμένουμε ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, πώς θα χαρακτηρίζατε την εξέλιξη της κάλυψης του πληθυσμού τόσο πανελλαδικά, όσο και στην Π.Ε. Λάρισας;

Η εφαρμογή του σχεδίου «Ελευθερία» σε γενικές γραμμές πήγε σχετικά καλά. Θα μπορούσε όμως να πάει και καλύτερα αν υπήρχε επάρκεια εμβολίων από την αρχή, περισσότερα και καλά οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, πιο προσιτά στην πρόσβαση από τους πολίτες, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και έγκαιρο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον και με κινητές μονάδες.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Η Λάρισα βρίσκεται συγκριτικά σε ένα χαμηλό επίπεδο με περίπου 1 στους 4 πλήρως εμβολιασμένο.

Τί έφταιξε και επήλθε σχετική κάμψη στη διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν;

Οι επιστημονικές παλινωδίες σε διεθνές κυρίως επίπεδο και ο πόλεμος των εταιρειών παρασκευής εμβολίων, με εθνικό πρόσημο πολλές φορές γύρω από την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ήταν μία από τις κύριες αιτίες που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη χρησιμότητα και ωφέλεια τους.

Από την άλλη μεριά, ισχυρά αντιεμβολιαστικά ρεύματα, όπως αντιεμβολιαστές εκ πεποιθήσεως, συνομωσιολόγοι, θρησκευτικά και ιδεολογικά δόγματα, «ψεκασμένοι» και αντιεξουσιαστές, πολίτες με υπαρξιακά και έντονα ψυχολογικά προβλήματα, στους οποίους προστίθενται και οι καταστροφολόγοι της χώρας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παραπληροφόρηση και κάμψη των εμβολιασμών. Ιδιαίτερα όμως ορισμένοι γιατροί αλλά και άλλοι υγειονομικοί, ημιμαθείς ή αμαθείς, συμπλήρωσαν όλον αυτόν τον «αχταρμά» και πότισαν με την αντιεμβολιαστική τους χολή αρκετούς συμπολίτες μας.

 

Έχουν εντοπιστεί φαινόμενα αντιεμβολιαστών μεταξύ των γιατρών στη Λάρισα; Πώς θα λειτουργήσει ο Ιατρικός Σύλλογος σ’ αυτές τις περιπτώσεις;

Και βέβαια έχουν εντοπιστεί με προεξάρχουσα συγκεκριμένη Μαιευτήρα-Γυναικολόγο που παραβίασε δημόσια και προκλητικά βασικά  άρθρα του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας με αποτέλεσμα να ελέγχεται πειθαρχικά από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Υπάρχουν όμως και άλλοι γιατροί που συμβουλεύουν κατ’ ιδίαν, αποφεύγοντας έτσι την δημοσιότητα και κατ’ επέκταση την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, και αποτρέπουν νεαρές κυρίως συμπολίτισσές μας να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι αντιεπιστημονικές και ατεκμηρίωτες απόψεις και εικασίες, τη στιγμή που είναι διεθνώς επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι τα εμβόλια mRNA δεν εισέρχονται στο γονιδίωμα και δεν επηρεάζουν το κύημα. Απεναντίας η θετικοποιημένη στον SARS-COV-2, εγκυμονούσα μητέρα μπορεί να μεταδώσει ενδομήτρια, δια του πλακούντα, τον ιό στο έμβρυο με αποτέλεσμα να γεννηθεί νεογνό θετικό στον ιό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πώς βλέπετε το κίνητρο που έδωσε η Κυβέρνηση με την «Κάρτα Ελευθερίας» των 150 ευρώ στους νέους 18 – 25 ετών; Θα βοηθούσε εφόσον υπήρχαν στοχευμένες κινήσεις και προς άλλες ηλικιακές ομάδες ώστε να τονωθεί το ρεύμα υπέρ του εμβολιασμού;

Κίνητρα για να αυξήσουν τα εμβολιαστικά ποσοστά και να βάλουν ένα τέλος στην πανδημία covid-19 αναζητούν οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο. Στη Ρωσία για παράδειγμα κληρώνουν πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα μεταξύ των πολιτών που εμβολιάζονται, στην Καλιφόρνια οι εμβολιαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής σε λαχειοφόρο αγορά με έπαθλο 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ στη Βρετανία θα χορηγηθούν δωρεάν εισιτήρια για τον τελικό EURO κ.λπ. Διεθνής επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι τα κίνητρα και τα προνόμια ανταμοιβής είναι μια αποτελεσματική και ηθική μέθοδος αύξησης των εμβολιασμών ενώ οι αποτρεπτικοί παράγοντες και οι τιμωρίες θα πρέπει να ασκούνται με μεγάλη προσοχή. Μ’ αυτή την προσέγγιση θεωρώ την θέσπιση του bonus των 150  ευρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, εκτός από τις κυβερνητικές ανταμοιβές θεωρώ ότι είναι και προς την σωστή κατεύθυνση και οι ανταμοιβές που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (τοπική επιχείρηση της Λάρισας δίνει 500 ευρώ στους εργαζόμενους, ποδοσφαιρική ομάδα στον Πειραιά δίνει εισιτήρια διαρκείας), πιστεύοντας πως θα αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση.

Πώς θα είναι το φθινόπωρο στην Ελλάδα στο μέτωπο της πανδημίας; Θα μπορούσε να υπάρξει πισωγύρισμα ακόμη και με οριζόντια μέτρα αυστηρών περιορισμών όπως εφαρμόζονταν έως και πριν από λίγες εβδομάδες;

Για το φθινόπωρο δυστυχώς δεν υπάρχουν ευοίωνες ασφαλείς προβλέψεις. Τα χαρακτηριστικά του 4ου κύματος θα είναι ιδιαίτερα, ενώ μεγάλο αγκάθι θα αποτελέσει η έναρξη του νέου σχολικού έτους. Σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου σε ορισμένες περιοχές προφανώς θα εφαρμοστούν οριζόντια μέτρα προστασίας τοπικού χαρακτήρα, βάσει στρατηγικού σχεδίου που θα πρέπει ήδη να έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση και θα πρέπει να περιλαμβάνει ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους, μείωση ωραρίου κυκλοφορίας και καταστημάτων, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης, αναστολή θρησκευτικών τελετών και αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση.

Κλείνοντας, τί έχετε να πείτε στους πολίτες και τί θα συστήνατε στην Κυβέρνηση σε αυτήν τη νέα κρίσιμη καμπή που επιφυλάσσει η εξέλιξη της πανδημίας;

Στους ανεμβολίαστους πολίτες έχω να πω 2  λέξεις: ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ, για την δική σας προστασία, αλλά και την συμβολή σας στην προστασία όλων των κατοίκων της κοινότητας, στο συνταγματικό πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στους μερικώς εμβολιασμένους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους το συντομότερο δυνατόν, καθόσον καλύπτονται μόνο κατά 30% από τις μεταλλάξεις. Στους πλήρως εμβολιασμένους να μην ανησυχούν ακόμα και αν μολυνθούν, η νόσηση θα είναι ελαφριά, προσοχή όμως σε όσους πάσχουν από βαριά υποκείμενα νοσήματα, και τήρηση των προστατευτικών μέτρων όπου και όπως αυτά προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς.

Προς την κυβέρνηση:

  • Δρομολόγηση άμεσων  συσκέψεων μεταξύ Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια-Δήμοι), Ιατρικής Σχολής, Διοικητών ΥΠΕ και Νοσοκομείων, Ιατρικών Συλλόγων, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Συλλόγου Νοσηλευτριών, Μαιών και εργαζομένων σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Δομές Υγείας, Συλλόγου Ψυχολόγων, Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς και Επιστημονικών Εταιρειών, κυρίως Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και Παιδιάτρων, όπου υπάρχουν.
  • Στοχευόμενη καμπάνια ενημέρωσης από όλους τους προηγούμενους φορείς με προβεβλημένα πρόσωπα αυξημένης επιρροής, ακόμα και πόρτα-πόρτα ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, ιδιαίτερα σε περιοχές με αλματώδη διασπορά και υπολειπόμενη εμβολιαστική κάλυψη.
  • Προβολή απ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. περιπτώσεων αντιεμβολιαστών που επέζησαν μετά από πολυήμερη νοσηλεία covid-19 και «αλλαξοπίστησαν», καθώς και περιπτώσεων ασθενών που έζησαν την κόλαση των ΜΕΘ.
  • Άμεσος προγραμματισμός εμβολιασμός παιδιών (άνω των 12 ετών) και εφήβων σε εθελοντική βάση.
  • Άμεση νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες(π.χ. υγειονομικών, εκπαιδευτικών, ορισμένων κατηγοριών Δημοσίων Υπαλλήλων) για την προάσπιση της Δημόσια Υγείας, του Δημόσιου συμφέροντας και την κοινωνική συνοχή.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.