Λάρισα: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το Γραφείο ενδοοικογενειακής βίας

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας.

Αυτό ανακοίνωσε η Υπαστυνόμος Β’ και αρμόδια στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του επιτελείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Ηλέκτρα Βλούχου, στο πλαίσιο του Εθνικού Συνεδρίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που διεξήχθη χθες (27/9) το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Η Υπαστυνόμος ανέφερε επίσης ότι την παρούσα χρονική στιγμή στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινόμενου της ενδοοικογενειακής βίας για να αναλάβουν το εν λόγω γραφείο.

Το νέο Γραφείο θα διαθέτει Επικεφαλής Αξιωματικό, καθώς και Αξιωματικό Υπηρεσίας και περιπολικό σε 24ωρη βάρδια που θα απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ενδεικτικό επίσης του νεοσύστατου Γραφείου είναι ότι τουλάχιστον το 60% του προσωπικού του θα απαρτίζεται από γυναίκες αστυνομικούς.

Οι αρμοδιότητες του εν λόγω γραφείου θα είναι μεταξύ άλλων να δέχεται καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, να αναλαμβάνει το χειρισμό και τη διερεύνηση αυτών, να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα και να προβαίνει στο σχηματισμό δικογραφιών τις οποίες θα υποβάλλει μετά το πέρας της προανάκρισης στον αρμόδιο εισαγγελέα, να δέχεται τους πολίτες και να ενημερώνει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας για τα δικαιώματα τους και να προβαίνει σε προσαγωγές ή συλλήψεις των δραστών και την μεταγωγή αυτών ενώπιων του εισαγγελέα.

Ο χώρος που θα φιλοξενηθεί το Γραφείο θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος έτσι ώστε τα άτομα που προσέρχονται σ ‘αυτό και κυρίως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία μπορεί να είναι μητέρες μαζί με τα παιδιά τους, να έχουν την αίσθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος. Το νεοϊδρυθέν Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα λειτουργεί παράλληλα με τα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα του νομού Λάρισας.

Δώδεκα Γραφεία σε όλη τη χώρα
Θυμίζουμε, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου μετά από σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, αποφασίστηκε η ίδρυση 12 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, τα νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ιδρύονται στα κάτωθι Αστυνομικά Τμήματα:

Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών
Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας
Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας
Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου
Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων
Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων
Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών
Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας
Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας
Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

Υπενθυμίζεται πως από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν ήδη έξι Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Τα πέντε εξ’ αυτών στην Αττική στα Α.Τ.: Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.