Μητρώο και φορολογία «αγκάθι» στις σχέσεις Νίκαιας-Πλατυκάμπου

Πολλή κουβέντα γίνεται για τις μορφές διαμαρτυρίας των αγροτών και τα επόμενα βήματά τους, αλλά όχι για το διεκδικητικό πλαίσιο και κυρίως γι’ αυτά που χωρίζουν τα δύο μπλόκα του νομού, αυτό των μικρομεσαίων στη Νίκαια και των αγροτών του Δήμου Κιλελέρ στον Πλατύκαμπο.

Αντιπαραβάλλοντας τα δύο διεκδικητικά πλαίσια (αν και αυτό του Πλατυκάμπου δεν έχει πάρει επίσημη μορφή) οι διαφορές που εντοπίζονται είναι οι εξής:

Η Νίκαια ζητά αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, με προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%.

Ο Πλατύκαμπος ζητά μείωση φορολογικού συντελεστή 13%.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων υποστηρίζει ότι το 80% των επιδοτήσεων πηγαίνει στο 20% των παραγωγών και γι’ αυτό ο Πλατύκαμπος, οι αγρότες του οποίου διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις, άρα λαμβάνουν και μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων, ζητά μείωση συντελεστών και όχι αφορολόγητο.

Η δημιουργία Μητρώου Αγροτών αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών. «Με βάση αυτό θα πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα σε όσους επενδύουν στην παραγωγή» υποστηρίζουν οι Λαρισαίοι. «Κίνδυνο απώλειας πολλών εκατομμυρίων για τη χώρα» επισημαίνει η Νίκαια, εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, προσθέτοντας τα εξής: Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. καταβάλλει τις επιδοτήσεις σε κάθε χώρα μέλος της, με βάση τον αριθμό των δικαιούχων. Αν ληφθεί υπόψη το Μητρώο Αγροτών, τότε αυτόματα ο αριθμός των δικαιούχων θα μειωθεί στο μισό, περίπου 350.000. Στην επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Ε.Ε. μπορεί να επικαλεσθεί τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένου και αυτών που θα έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα) και να προχωρήσει στο ψαλίδισμα των επιδοτήσεων.

Ο αντίλογος των αγροτών του μπλόκου του Πλατυκάμπου είναι ότι «από τη στιγμή που οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ξοδεύουν για την παραγωγή τους, επιβαρύνονται με το ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και δεν δηλώνουν απλά τα χωράφια για τις επιδοτήσεις, δεν μπορούν να μοιράζονται την ίδια πίτα με ετεροεπαγγελματίες, που έχουν κι άλλες πηγές εισοδήματος.

Ενόψει μάλιστα και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο οποίο θα τρέξουν πολλά προγράμματα, η αξιοποίηση του Μητρώου Αγροτών ενδεχομένως να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.