«Mου είπαν να σκάσω και να βάλω τα χέρια στο περιπολικό ώστε να με ψάξουν»

Τα ξημερώματα της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου στον λόφο του Φρουρίου στη Λάρισα έγινε επίθεση είκοσι περίπου ατόμων σε βάρος δυο αστυνομικών, μια επίθεση που τελικά οδήγησε στον τραυματισμό τους.

Μετά από αυτό το περιστατικό, ο 35χρονος Λαρισαίος Αντρέας Κουτούγιας, κατέληξε στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, με κατηγορητήριο για άσκηση βίας κατά αστυνομικών, για προσπάθεια απόδρασης, για εξύβριση, για πρόκληση σωματικών βλαβών και για φθορά ξένης περιουσίας. Στη συνέχεια, την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου δικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την συνήθη τακτική του δικαστηρίου ο 35χρονος θα αφηνόταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έπειτα θα οριζόταν τακτική δικάσιμος, ώστε να δικαστεί. Αυτό πίστευε και ο ίδιος μέχρι που τελικά του ανακοινώθηκε ότι καταδικάζεται σε 37 μήνες φυλάκισης χωρίς αναστολή!

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την Αστυνομία περίπου στις 3 το ξημέρωμα δυο αστυνομικοί έκαναν περίπολο με το υπηρεσιακό τους όχημα όταν ο 35χρονος βρέθηκε μπροστά τους πάνω σε ποδήλατο αρνούμενος να απομακρυνθεί και αρνούμενος επίσης τον αστυνομικό έλεγχο. Μάλιστα εξύβρισε και απώθησε τους δύο ένστολους άντρες. Όταν οι τελευταίοι ακινητοποίησαν τον 35χρονο, μια ομάδα είκοσι περίπου ατόμων επιτέθηκε στους δυο αστυνομικούς με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τους, στο χέρι του ενός και στο πρόσωπο του άλλου.

Οι επόμενες ημέρες

Ο Αντρέας Κουτούγιας συνελήφθη και οδηγήθηκε πολύ γρήγορα σε δίκη με βαρύ κατηγορητήριο. Χωρίς μάλιστα να γίνει δεκτό το αίτημα της αναγνώρισης ελαφρυντικών του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 37 μηνών χωρίς αναστολή. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι όλες πλημμεληματικού βαθμού και γι’ αυτό το λόγο πολλοί χαρακτηρίζουν την απόφαση πρωτοφανή.

Ωστόσο το τι ισχύει με τον Ποινικό Κώδικα τα τελευταία χρόνια είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του, καθώς για ποινές από τρία χρόνια και πάνω, ακόμη και για πλημμελήματα, μπορεί κάποιος να καταδικαστεί χωρίς η ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Είναι μια πολιτική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει. Στη δίκη τώρα του 35χρονου ακολούθησε η αναγνώριση δυο νεαρών γυναικών που πήγαν ως μάρτυρες υπεράσπισης και τελικά κρατήθηκαν με την κατηγορία της συνέργειας σε απόπειρα απόδρασης και εξύβριση. Αφέθηκαν ελεύθερες αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις επόμενες μέρες.

Λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτέμβρη δημοσίευμα από το «Κουτί της Πανδώρας» έκανε λόγο για «όργιο καταστολής στη Λάρισα επειδή ο 35χρονος αντιστάθηκε σε αστυνομικό έλεγχο» παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή της κατάστασης στον λόφο του Φρουρίου, σε μια υπόθεση που είναι πολύ σοβαρή από τη στιγμή που ένας άνθρωπος βρίσκεται στη φυλακή με τρίχρονη ποινή χωρίς αναστολή.

Τι ισχυρίζεται ο ίδιος ο Αντρέας Κουτούγιας

Μέχρι τώρα, πέρα από τα δημοσιεύματα τοπικών κυρίως ΜΜΕ για το περιστατικό και του δημοσιεύματος από το «Κουτί της Πανδώρας» δεν έχει ακουστεί καθόλου η φωνή του ίδιου του Αντρέα Κουτούγια, ενός ανθρώπου που καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο. Μιλήσαμε λοιπόν τηλεφωνικά για την υπόθεσή του μέσα από τις Φυλακές Λάρισας όπου κρατείται.

Σχετικά με το τι έγινε εκείνο το βράδυ είπε: «Βρισκόμασταν στο Φρούριο, κοντά στο μαγαζί Τετάρτη με μια παρέα περίπου πέντε ατόμων για να γιορτάσουμε τα γενέθλια μιας φίλης. Αυτά τα πέντε άτομα ήταν η βασική παρέα. Γενικά το Σάββατο το βράδυ η πλατεία του Φρουρίου, τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, έχει πάρα πολύ κόσμο όπως γνωρίζουν όλοι οι Λαρισαίοι. Εγώ καθόμουν πάνω στο ποδήλατο, στον πεζόδρομο και ακριβώς απέναντι από την παρέα μου. Το περιπολικό έρχεται πίσω μου χωρίς όμως φάρο αναμμένο, απλώς διέσχιζε τον πεζόδρομο. Ισχυρίζονται οι αστυνομικοί ότι η πίσω ρόδα του ποδηλάτου ήταν στα πλάγια και εμπόδιζε τη διέλευσή τους. Εδώ όμως έχουμε πολλά παράδοξα. Δουλεύω 13 χρόνια delivery και καταλαβαίνω καλά πότε κάποιος μπορεί να περάσει και πότε όχι. Ξαφνικά σταματούν, βγαίνουν έξω και αρχίζουν να με ρωτούν αν πουλάω μαγκιές και τι είναι αυτά που κάνω».

Στο σημείο αυτό ο Αντρέας άνοιξε μια παρένθεση όπως είπε για να αναφέρει κάτι που έχει τη σημασία του. Μια εβδομάδα πριν το περιστατικό, οι ίδιοι αστυνομικοί τον είχαν σταματήσει για έλεγχο, ενώ βρισκόταν στο μηχανάκι του με μια κοπέλα. Αφού όπως είπε του έκαναν σωματικό έλεγχο χωρίς λόγο, τους οδήγησαν μαζί στο Τμήμα για εξακρίβωση και του έκοψαν πρόστιμο γιατί δεν είχε μαζί του το δίπλωμά του.

Στη συνέχεια της συνομιλίας μας ανέφερε ότι: «Εγώ συνεργάστηκα αμέσως εκείνο το βράδυ. Τους έδειξα ταυτότητα αλλά εκείνοι μου μιλούσαν ειρωνικά για το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας. Ενοχλήθηκα και όταν τους ζήτησα τον λόγο μου είπαν να σκάσω και να βάλω τα χέρια στο περιπολικό ώστε να με ψάξουν».

Μου διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που δεν έχει καμία ανάμειξη με ουσίες και δεν είναι κλέφτης, θεωρεί όπως είναι λογικό, προσβλητικό να του ασκούν σωματικό έλεγχο.

Συνεχίζοντας είπε: «Αρνήθηκα τον έλεγχο και άρχισα να απομακρύνομαι. Τότε ήρθαν από πίσω και οι δυο να με ακινητοποιήσουν. Με χειροπέδες με έβαλαν στο περιπολικό. Μετά αντέδρασε μια φίλη μου, άρχισε να τους φωνάζει και στράφηκαν εναντίον της. Από τη μεριά μου μπορεί να με έβαλαν στο περιπολικό αλλά δεν έκλεισαν την πόρτα. Εγώ βγήκα από το περιπολικό με δεμένα χέρια για να τραβήξω την προσοχή τους γιατί είχαν γίνει επικίνδυνοι ως προς την κοπέλα. Γι’ αυτό με κατηγορούν για απόπειρα απόδρασης. Προφανώς μ’ έπιασαν πάλι και με έβαλαν μέσα στο όχημα. Ήμουν πισθάγκωνα δεμένος και κοιτούσα με το κεφάλι μου το πατάκι του αυτοκινήτου, με έβαλαν κάτω. Όσοι ήταν κοντά και αντιλήφθηκαν το γεγονός επενέβησαν γιατί έγινε όλος αυτός ο τσαμπουκάς από τη μεριά τους χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Δεν είχα καθαρή εικόνα του χαμού που γινόταν γύρω μου».

Για το τι ακολούθησε μετά ανέφερε: «Την Κυριακή πήγα στον Εισαγγελέα και την Δευτέρα έγινε το δικαστήριο. Ο ένας από τους δυο αστυνομικούς κατέθεσε ότι εγώ τους χτύπησα. Είπε ότι τους κλωτσούσα με τα χέρια δεμένα. Πάνω μου όμως δεν έχω ούτε ένα σημάδι πέρα από τις χειροπέδες. Δεν θα αντιδρούσαν; Πάλη κανονική δική μου μαζί τους δεν έγινε, στην αρχή απλά τους απώθησα για να μην μου περάσουν χειροπέδες γιατί θεώρησα ότι δεν υπάρχει λόγος. Δεν έκανα κάτι. Ο δεύτερος αστυνομικός κατέθεσε ότι εγώ παρακίνησα τα υπόλοιπα άτομα να επιτεθούν και ότι με κάποιο τρόπο ό,τι έγινε ήταν στημένο από τη μεριά μου. Αν ήξεραν ότι είναι στημένο όπως λένε γιατί δεν προσπέρασαν απλά και να φύγουν; Δεν έχουμε κάποιου είδους βεντέτα, αν είναι δυνατόν. Δεν είχα εγώ προθέσεις να ανοίξω βεντέτα ειδικά με αστυνομικούς. Όλοι ξέρουν τι έγινε».

Για τον λόγο που πιστεύει ο ίδιος ότι έγινε όλο αυτό τόνισε: «Η Αστυνομία μπορεί να έχει μια εντύπωση για μένα, για τις απόψεις μου ας πούμε, αλλά δεν ανήκω πουθενά αν αυτό εννοείς. Δεν δηλώνω κάτι. Είμαι ανένταχτος. Έχω απασχολήσει κυρίως την τροχαία γιατί δουλεύω ως delivery και είμαι όλη μέρα στον δρόμο».

Τέλος, σχετικά με το πώς διαχειρίζεται τον εγκλεισμό και πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα είπε: «Δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε να βρίσκεται στη φυλακή. Ειδικά για κάποιον που δεν έχει διαπράξει ουσιαστικά κανένα πολύ σοβαρό αδίκημα και βρίσκεται μέσα από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι δύσκολο αλλά είμαι αισιόδοξος. Είμαι σε στάση αναμονής ακόμη και σε συνεργασία με τον δικηγόρο. Θα δούμε τι θα γίνει μέχρι το Εφετείο». 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.