«Μπλόκο» Αγοραστού σε φωτοβολταϊκό «γίγας» στον Τύρναβο

«Μπλόκο» και μάλιστα της τελευταίας στιγμής ήταν αυτό που έβαλε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σε εγκατάσταση και λειτουργία συγκροτήματος φωτοβολταϊκών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε συνολικό εμβαδό 746 (!) στρεμμάτων και  συνολικής ισχύος 41,383MW. Παρά το γεγονός ότι η εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία ήταν θετική και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την επιτροπή, ο ίδιος ο περιφερειάρχης μετά από ενημέρωση που είχε έψαξε το θέμα και είδε πως η ενδιαφερόμενη εταιρεία δεν είχε παραχωρητήριο!

Πιο αναλυτικά όπως διαπίστωσε το Larissanet.gr πρόκειται για ένα συγκρότημα που προτάθηκε να κατασκευαστεί σε τρία σημεία ως εξής:

– Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 15,075 MW με χρήση συνολικά 27.456 φωτοβολταϊκών γεννητριών και ονομαστικής μέγιστης ισχύος 550Wp έκαστη, στη θέση «Άνω και Κάτω Πλαγιά 1», σε γήπεδο εμβαδού: 203.771,1 m2.

– Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 11,233 MW με χρήση 20.400 φωτοβολταϊκών γεννητριών ονομαστικής ισχύος 550Wp έκαστη, στη θέση «Άνω και Κάτω Πλαγιά 2», σε γήπεδο εμβαδού: 295.862,3 m2.

– Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 15,075 MW με χρήση συνολικά 27.456 φωτοβολταϊκών γεννητριών και ονομαστικής μέγιστης ισχύος 550Wpέκαστη, στη θέση «Άνω και Κάτω Πλαγιά 3»,σε γήπεδο εμβαδού: 248.595,7 m2.

Παρά το γεγονός πως ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης, κ. Κωνσταντίνος Μπάρδας εισηγήθηκε εγγράφως θετικά, περί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ψήφισε αρνητικά λέγοντας, όπως κατέγραψε το Larissanet.gr μάλιστα τα εξής: «Μας ενδιαφέρει η κτηνοτροφία. Εκεί η περιοχή είναι κτηνοτροφική οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτήν την κατάσταση. Έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και του δημάρχου και των φορέων των κτηνοτροφικών παραγόντων».

Το λόγο όμως στη συνέχεια πήρε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός που είπε «Κοιτάξτε το ψάξαμε περισσότερο και ζητήσαμε όλα τα στοιχεία και μετά την επιτροπή διότι έχουμε μια ευαισθησία απέναντι στην κτηνοτροφία. Δεν μπορούμε να χάσουμε την κτηνοτροφία για κανέναν ο οποίος θέλει να κάνει φωτοβολταϊκά. Είδαμε πως υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είχαν επισημάνει. Ούτε μας το είχαν πει. Ούτε μας έστειλαν τα έγγραφα. Μας τα έστειλαν μετά από μεγάλη επιμονή που είχαμε εμείς με τους αντιπεριφερειάρχες το μεσημέρι γιατί το ψάχνουμε. Είδαμε πως δεν έχουν παραχωρητήριο. Δεν θα προχωρήσουμε. Και η υπηρεσία να κληθεί να κάνει διαφορετική εισήγηση κ. Μπάρδρα. Θα είναι αρνητική και η εισήγηση της υπηρεσίας γιατί το παραχωρητήριο δεν αναφέρεται μέσα το οποίο βρήκαμε. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ψάχνουμε ένα προς ένα τα δικαιολογητικά και τι χρειάζεται. Δεν είχαμε καμία όχληση να μη γίνει αλλά εμείς το ψάξαμε και λέμε όχι. Να αλλάξει και η εισήγηση».

 

 

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.