Σκρέκας: Κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της Θεσσαλίας το νερό

Ο κώδωνας του κινδύνου ήχησε στη σημερινή ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στη Λάρισα, με αντικείμενο «το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας», καθώς υπήρξε κοινή διαπίστωση πως η περιοχή μας είναι ελλειματική σε νερό, αλλά και ότι το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολύτιμο φυσικό αγαθό.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκε μέσω βίντεο κλήσης ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας που παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον» στον οποίο ξεχώρισε αφενός η παραδοχή πως στη Θεσσαλία επικρατεί το καλοκαίρι ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων, αλλά και η διαβεβαίωση για την ολοκλήρωση ως υδροηλεκτρικού έργου, του φράγματος της Μεσοχώρας.

Αιχμηρος για τον Αχελώο εμφανίστηκε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας για «εθνικό έργο», ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος πρότεινε τη σύσταση ενός εθνικού φορέα διαχείρισης για το νερό, ανεξάρτητο από σκοπιμότητες, που θα λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο ΣΚΡΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η επίλυση του υδατικού προβλήματος του Θεσσαλικού κάμπου είναι κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα και της Θεσσαλικής κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι η «εύλογη, προνοητική και αποτελεσματική διαχείρισή των υδατικών πόρων καθίσταται απαραίτητη» και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «πολλά επιφανειακά συστήματα βρίσκονται σε καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης που έρχεται την καλοκαιρινή περίοδο και συμπίπτει σε χρόνο χαμηλών παροχών των ποταμών. Αποτέλεσμα είναι ότι παρατηρούνται εξαιρετικά χαμηλές έως μηδενικές παροχές σε αρκετά ποτάμια κατά τη θερινή περίοδο με τεράστια προβλήματα».

«Η γενική γραμματεία υδάτων, συνέχισε το κυβερνητικό στέλεχος, σχεδιάζει την εθνική στρατηγική για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων. Έχομε καταρτίσει τα πρώτα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής όλων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ανάθεση της δεύτερης φάσης αναθεώρησης.

Προβλέπονται τα βασικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την προστασία και διαχείριση των υδάτων.

Το φράγματα της Μεσοχώρας εντάσσεται στο σχέδιο διαχείρισης και εξετάζεται ως ένα αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρμόδια διεύθυνση για να εκδοθεί η απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ενσωματώνοντας σε αυτή και τις παρατηρήσεις του ΣτΕ να ανοίξει ο δρόμος και να παραδοθεί ένα πολύ σημαντικό έργο και για τη Θεσσαλία».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αχελώο ως εθνικό έργο, αλλά και έργο που χρειάζεται για το μέλλον της χώρας, ενώ πρόσθεσε δηκτικά πως «κάποιοι θέλουν να καλύψουν ιδεολογικά και πολιτικά κενά» και ότι «εμείς ζούμε εδώ δεν ερχόμαστε περιστασιακά, να κάνουμε μία βόλτα και να φύγουμε, ακούμε καθημερινά τους ανθρώπους στις επαφές που έχουμε».

Είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης: «Ακούγονται κάποιες φωνές και λένε τι τον θέλετε τον Αχελώο;… Όσοι πάτησαν σε λανθασμένες ή νόμιμες επιλογές πλήρωσαν οι συμπολίτες τους το τίμημα αυτό.

Η Θεσσαλία έχει τον Αχελώο που ενώνει και κανέναν δεν αδικεί, δεν χωρίζει. Ένας Αχελώος προστιθέμενης αξίας, που χρειάζεται για το μέλλον της χώρας, γιατί είναι εθνικό έργο, δεν είναι Θεσσαλικό έργο.

Ακούγονται φωνές που θέλουν να καλύψουν ιδεολογικά και πολιτικά κενά, αλλά οι φωνές αυτές δεν είναι ανθρώπινες, εμείς μιλάμε με την ανθρώπινη φωνή. Ακούμε τη κραυγή των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη διαχείριση του νερού. Εδώ ζούμε, δεν ερχόμαστε περιστασιακά, να κάνουμε μία βόλτα και να φύγουμε, ακούμε καθημερινά τους ανθρώπους στις επαφές που έχουμε.»

Σε ότι αφορά το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας τέλος, είπε ότι «στα δέκα χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα διαχείρισης του νερού παρότι είχαμε κλιματικές κρίσεις

Τα έργα που είναι ενταγμένα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα έργα από το υπουργείο βάλτωσαν γιατί δεν είχε ποτέ κανείς την τόλμη της περιφερειακής διακυβέρνησης.»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων πως «το υδατικό ισοζύγιο στη Θεσσαλία είναι δυστυχώς αρνητικό. Η σημαντική έλλειψή του νερού απαιτεί άμεση αντιμετώπιση με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, η ερημοποίηση είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι ολέθριες συνέπειες της είναι πλέον ορατές στην αγροτική οικονομία σε πανελλήνια κλίμακα αλλά και στο νερό που απαιτείται για την ύδρευση της Θεσσαλίας…

Πρέπει πάση θυσία να αναδείξουμε μετ’ επιτάσεως ότι το νερό ανήκει σε όλους, δεν έχει συγκεκριμένη καταγωγή ή προέλευση ή δεν πρέπει να δημιουργούνται αντιπαλότητές ή διαφορετικά μετερίζια. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση, χωρίς το πραγματικό ίχνος σκοπιμότητας. Είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης πανελλήνιας εμβέλειας που θα λειτουργεί μακριά από μικρά και τοπικά συμφέροντα και θα λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία. Να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθολογική διαχείριση του νερού».

Δείτε φωτογραφίες:

 

Πηγή: newsroom onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.