Το χωριό της Θεσσαλίας με τις «μαγούλες»

Το Ρούσσο (τοπική προφορά Ρους) είναι οικισμός της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Το Ρούσσο βρίσκεται στον κάμπο της Καρδίτσας σε απόσταση περίπου 7 χλμ. νότια από το κέντρο της πόλης. Είναι κτισμένο στα 135 μ. στους πρόποδες της “Γούβας” (λοφίσκου με υψόμετρο 370 μέτρα) και χαμηλή βλάστηση, στις υπώρειες της οροσειράς των Αγράφων. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετοί νεολιθικοί οικισμοί – “μαγούλες”.

Αναφέρεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας να ανήκει στην στην αρβανίτικη οικογένεια των Ρουσομπέηδων, η οποία διατηρούσε εκεί πολυτελές κονάκι. Από αυτήν προήλθε και η ονομασία του. Το πολυποίκιλο, γραφικό τοπίο του, με τα πλατάνια στις όχθες του ποταμού Καράμπαλη, που περνάει στη δυτική άκρη του χωριού, έγινε διάσημο από τα έργα του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση.

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1873) δεσπόζει στον κατάφυτο λοφίσκο πάνω από το χωριό. Η επιβλητική βασιλική με τα λιθανάγλυφα στα θυρώματα και στην κόγχη του ιερού, διατηρεί εσωτερικά αρκετά από τα στοιχεία του αρχικού διακόσμου, όπως το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνα. Το παλιό εικονοστάσι κάτω από τον αιωνόβιο φτελιά στην είσοδο του χωριού, τα πλίθινα “στρωτά” και δίπατα σπίτια, τα παραποτάμια δάση αλλά και η λειτουργία υποδομών, όπως το κέντρο εκπαίδευσης στρατονομίας και το σκοπευτήριο, συνθέτουν ένα περιβάλλον που συνδυάζει τη φύση, την παράδοση και την ανάπτυξη.

Αναφέρεται, μετά την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα, γραμμένο ως Ρούσο (με ένα “σ”) όταν προσαρτήθηκε στον δήμο Καρδίτσης. Το 1912 με το ΦΕΚ 261Α – 31/08/1912 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας ενώ το 1940 το όνομά του διορθώθηκε σε Ρούσσο.Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτη και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι αποτελεί την κοινότητα Ρούσσου που υπάγεται στη δημοτική κοινότητα Καρδίτσας του δήμου Καρδίτσας[5] ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 απογράφησαν 465 κάτοικοι ενώ το 1981 και το 1991 είχε 641 και 648 αντίστοιχα[7] ενώ το 1981 και 1991 ήταν 23 και 12 αντίστοιχα.

Δυτικά του οικισμού, στη ρεματιά με τα αιωνόβια πλατάνια δημιουργήθηκε και λειτουργεί το αθλητικό κέντρο της λαοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας της Αναγέννησης Καρδίτσας. Ο χώρος αυτός ήταν ο αγαπημένος του μεγάλου ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση. Εδώ δημιούργησε πολλούς από τους καταπληκτικούς του πίνακες. Πίσω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το Κέντρο Στρατονομίας, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.