To χωριό της Θεσσαλίας με το ψηλό δέντρο που έχει φυτρώσει μέσα σε βράχο

«Το χωριό των καλλιτεχνών»«το χωριό πλάι στο ποτάμι»«ένα παραμύθι στα ορεινά της Θεσσαλίας» και πολλούς ακόμα τίτλους μπορεί να συναντήσει κάποιος στο διαδίκτυο, πατώντας απλά το όνομα Μεταξοχώρι. Ένα μέρος που παρουσιάζεται ως «διαμάντι» στους πρόποδες του Κισσάβου.

Και είναι αλήθεια, πως η ομορφιά του οικισμού που βρίσκεται δίπλα από την Αγιά αποτυπώνεται σε πολλά κείμενα. Είναι όμως αρκετό αυτό για να προσδιορίσει την πραγματική εικόνα του τόπου; Σίγουρα όχι, καθώς η πραγματική μαγεία και ηρεμία που βγάζει το Μεταξοχώρι συμπληρώνεται μόνο με μία επίσκεψη.

 

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται ανατολικά του νομού Λάρισας στους πρόποδες του Κισσάβου ως το Μαυροβούνι. Παλιά ονομαζόταν Ρέτσιανη, ενώ το 1927 μετονομάστηκε σε Μελίσσι και το 1929 Μεταξοχώρι. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα. Στο χωριό ρέει ο ποταμός Άμυρος, ενώ ένα μικρό ρέμα χωρίζει το χωριό σε δυο τμήματα τα οποία ενώνονται με ένα μικρό γεφυράκι στο ύψος της πλατείας.

 

Με κέντρο την πλατεία του Μεταξοχωρίου, μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει στα σοκάκια του οικισμού, να μαγευτεί από τα πετρόκτιστα σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες, όλα αυτά κάτω από την σκιά που κάνουν τα μεγάλα πλατάνια.

Δεν είναι τυχαίο, πως το μέρος προσφέρει τέτοια ηρεμία που ζωγράφοι, στιχουργοί, μουσικοί, συγγραφείς και ηθοποιοί το επιλέγουν, καθώς κάτι τους τραβάει εκεί. Πολλοί εξ αυτών αποφασίζουν να παραθερίσουν εκεί, ενώ κάποιοι μένουν και μόνιμα. Γιατί όμως να μην το κάνουν αφού πρόκειται για ένα τόσο όμορφο μέρος;

Πέρα από τα αρχοντικά, τα μοναστήρια και τις βυζαντινές εκκλησίες, ιδιαίτερο κτίσμα είναι και το παλιό Παρθεναγωγείο που έχει μετατραπεί σε Πολιτιστικό κέντρο. Δίπλα του υπάρχει η περίφημη «γκαβτζιά», το ψηλό δέντρο που έχει φυτρώσει μέσα στο βράχο στο σημείο όπου, όπως λέγεται, ανέβηκε για να μιλήσει στους κατοίκους ο Κοσμάς ο Αιτωλός το 1765.

Πριν φτάσετε στην πλατεία, θα περάσετε από το σημείο που λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 και ένα δέντρο, η γκαβτζιά, φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και ο φωτογραφικός φακός του Θανάση Καλιακούδα για τη larissanet, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει η όρεξη για μία μικρή εξόρμηση σε ένα μαγευτικό μέρος:

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.