Ξεκίνησε η δίκη για τον «Ιανό»- «Αναμένουμε με αγωνία την ουσία της υπόθεσης»

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη η δίκη για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία είχε διακοπεί σύμφωνα με απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων λόγω ασφυκτικών συνθηκών που προκαλούσε η έλλειψη κλιματισμού εντός της δικαστικής αίθουσας.

Κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και οκτώ ακόμη πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Κουτρομάνος, ο οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου Βασίλης Τσιάκος και Θεοφάνης Στάθης, καθώς και στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

«Είμαστε στην τέταρτη ημέρα της διαδικασίας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση των ενστάσεων», εξήγησε ο δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Κωστής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστής, υποβλήθηκαν αρχικά από τους πολυπληθείς συνηγόρους υπεράσπισης ενστάσεις σχετικά με την εγκυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος η οποία απορρίφθηκε. Σήμερα υποβλήθηκαν ενστάσεις κατά των δηλώσεων παράστασης προς υποψίες κατηγορίες, οι οποίες ο εισαγγελέας της Ένωσης πρότεινε να απορριφθούν, ενώ αναμένεται η έκβαση της αποφάσεως.

«Αναμένουμε με πολλή αγωνία να δούμε την ουσία της υπόθεσης, τις συνθήκες της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής, ποια ήταν τα μέτρα εκείνα τα οποία έπρεπε να λάβουν και δεν έλαβαν ποτέ οι υπεύθυνοι, οι οποίοι ευθύνονται για παραλείψεις και για την πλημμύρα και την ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Θέλουμε επιτέλους να δούμε την αλήθεια και κάποια στιγμή να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς από τους κατηγορουμένους. Εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο, τον δικό μας αγώνα».

«Είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει καλυφθεί όπως θα έπρεπε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Κόλλα, δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καρδίτσας, κ. Γιώργος Ζορμπάς, η οποία παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας, λόγω του πνιγμού πατρός, συζύγου και παππού. «Το βράδυ της πλημμύρας, 18/9/2020, είχε πάει ο άτυχος αυτός άνθρωπος να ταΐσει τα ζώα του και να δει σε ποια κατάσταση βρίσκονται λόγω της βροχής που είχε πιάσει, χωρίς να γνωρίζει βέβαια ότι σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων ήταν ο ποταμός Γαβράς, ο οποίος έσπασε στο σημείο και μέσα σε ελάχιστη ώρα κατέκλυσε την περιοχή η λάσπη και τον έπνιξε».

Ο κ. Ζορμπάς ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει οι σχετικοί αγώνες σε πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, από όπου αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ η παρουσία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου οφείλεται στον παράγοντα της ψυχικής οδύνης, για τον οποίο κάνουν λόγο οι οικογένειες.

«Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η δήλωση, βεβαίως υποβλήθηκε νωρίτερα μια ένσταση αποβολής. Ο κ. Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή της, όπως κι εγώ άλλωστε και αναμένουμε σε λίγη ώρα να αποφανθεί το δικαστήριο επαυτού», σημείωσε έπειτα ο κ. Ζορμπάς.

Ο ίδιος επιπλέον ανέφερε πως εκπροσωπεί τον μάρτυρα, κ. Κωνσταντίνο Λάπα, ο οποίος έχει πάθει ζημια περίπου 100 χιλιάδων ευρώ στο υπόγειο και τα αυτοκίνητά του, για τον οποίο εκκρεμεί αγωγή στα αστικά δικαστήρια, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αναμένεται να καταθέσει πρώτος σε αυτή την υπόθεση.

Πηγή: newsroom onlarissa.gr – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.