Ζημιές σε επιχειρήσεις και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών άφησε ο «Διομήδης» στη Λάρισα

Δυνατό και με πολλές ζημιές ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδη» από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το μεγαλύτερο «χτύπημα» δέχθηκε ο Δήμος Φαρσάλων και σε αρκετά χωριά ξύπνησαν μνήμες… «Ιανού» με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκκενώσεις. Στο Δήμο Κιλελέρ σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν σε επιχειρήσεις και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Επίσης επλήγη σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος Αγιάς  με τα παράλια να μετατρέπονται σε μια ατελείωτη παραλία και με το αφρισμένο νερό της θάλασσας να φτάνει ως και τα πρώτα σπίτια.  Από την μανία του καιρού δεν γλίτωσαν φυσικά οι Δήμοι Ελασσόνας και Τεμπών.  Στα ορεινά χωριά τους σημειώθηκε χιονόπτωση με αποτέλεσμα κάποιοι κάτοικοι να περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να μπορέσουν να μετακινηθούν ενώ καταγράφηκαν και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Στο Δήμο Τυρνάβου τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε αμπελοκαλλιέργειες του Δαμασίου και σε βλάβες στον Αμπελώνα,  ενώ μικρές ήταν οι ζημιές που καταγράφηκαν στο Δήμο Λαρισαίων. Η larissanet κάνει μια καταγραφή των ζημιών και των κινήσεων που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα.

Δήμος Φαρσάλων

Ενώ ακόμα έχουν νωπές τις μνήμες του καταστροφικού «Ιανού» στα χωριά των Φαρσάλων ήρθε και νέα σφοδρή κακοκαιρία για να πλήξει την περιοχή. Το χωριό Υπέρεια θυμίζει λίμνη – φάντασμα αφού οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Οι δρόμοι της κοινότητας, τα οικόπεδα όπου βρίσκονται σπίτια, όπως και οι γύρω αγροτικές εκτάσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι από τους κατοίκους ήθελαν να κινηθούν στους δρόμους του χωριού, το έκαναν μεταφερόμενοι με φορτωτή.

Ανησυχητική ήταν η κατάσταση και στο χωριό Βαμβακού.

Αναλυτικότερα, επιχειρήσεις έλαβαν χώρα στα χωριά Χαλκιάδες, Ζωοδόχο Πηγή, Βαμβακού, Ρευματιά, Ευϋδριο, Υπέρεια, Σταυρός, Πολυνέρι και Ανωχώρι. Επίσης μηχανήματα επιχειρούσαν στους οδικούς άξονες Βόλου και Λάρισας (από το ύψος των Χαλκιάδων μέχρι και τη διασταύρωση για Βαμβακού) καθώς και μηχανήματα ανατολικά και δυτικά της πόλης των Φαρσάλων.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής έγινε σε σημείο του δρόμου Ευϋδριο – Κρήνη, το οποίο έχει πλημμυρίσει. Εκεί εγκλωβίστηκε οδηγός, του οποίου το όχημα δεν ήταν εφικτό να συνεχίσει την πορεία.

Δεκάδες μηχανήματα του Δήμου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και ιδιωτών, επιχειρούσαν σε πλήθος σημείων, όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός πως την Τρίτη το απόγευμα, στο κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φαρσάλων στο Ευύδριο, συγκλήθηκε και συνεδρίασε το Ενιαίο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο Π.Ε. Λάρισας προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στην περιοχή των Φαρσάλων και να δρομολογήσει νέες δράσεις για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του  επικίνδυνου καιρικού φαινομένου «Διομήδης» που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Πινακάς, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Καραλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Μπίλλης, ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου,  ο περιφερειακός διοικητής Π.Υ. Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας, ο διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας Σάββας Τσολάκης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας Ευάγγελος Πελεκάνης,  ο διοικητής ΕΜΑΚ Χρήστος Ζουναλής,  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Φαρσάλων Δημήτρης Γούσιας και  η προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Βάγια Κωστούλη.

Δήμος  Αγιάς

Από την μια η θάλασσα και από την άλλη τα ρέματα που κατεβαίνουν από το βουνό. Το παραλιακό κομμάτι του Δήμου Αγιάς κάθε χρόνο με αφορμή μια κακοκαιρία πλήττεται βάναυσα και οι εικόνες που καταγράφονται είναι καταστροφής και κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Έτσι και φέτος με αφορμή την επέλαση του «Διομήδη» τα παράλια της περιοχής έγιναν πρώτο θέμα συζήτησης στα χείλη των Λαρισαίων αφού η… αφρισμένη θάλασσα έφτασε μέχρι και τις πρώτες κατοικίες σε Βελίκα – Αγιόκαμπο.

Η ένταση των ανέμων ήταν μεγάλη ενώ ανάλογα μεγάλη και η βροχόπτωση στην περιοχή. Αυτό προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε αρκετά χωριά ενώ είχε «κοπεί» και η παραλιακή οδός σε κάποια σημεία και η κίνηση των οχημάτων γινόταν με παρακάμψεις.

Δήμος Ελασσόνας

Μεγάλος ήταν ο όγκος νερού που «κατέβασε» ο Ελασσονίτης ποταμός κι αυτό ήταν αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων από την κακοκαιρία «Διομήδης» η οποία άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας. Την Τρίτη η εικόνα του ποταμού ήταν εντυπωσιακή καθώς το νερό είχε μεγάλη ορμή και προκαλούσε έντονο θόρυβο στο πέρασμά του από διάφορα σημεία.

Τα χωριά που βρίσκονται στα ορεινά την ίδια ώρα ντύθηκαν στα… λευκά. Εξαιτίας των καιρικών φαινομένων δεν λειτούργησαν τα σχολεία των κοινοτήτων Λιβαδίου, Δολίχης, Σαρανταπόρου, Λυκουδίου, Μηλέας και Καρυάς. Στον Κοκκινοπηλό Ολύμπου το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο.  Το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όσες κοινότητες υπήρξαν προβλήματα.

Δήμος Κιλελέρ

Από τον «Διομήδη» δεν γλίτωσαν τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δέχθηκαν μεγάλο όγκο νερού. Είναι χαρακτηριστικό πως κοντά στη Χάλκη υπερχείλησε ο παραπόταμος Ογχηστός και γέμισαν με νερό οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συνεργεία του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία όπου χρειάστηκε παρέμβαση ενώ στα σημεία έσπευσε ο ίδιος ο δήμαρχος, Αθανάσιος  Νασιακόπουλος. Ζημιές υπήρξαν από πλημμύρες και στη Νέα Λεύκη, σε επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Χιονόπτωση στην Σπηλιά Κισσάβου, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Δήμος Τεμπών

Δύο «μέτωπα» ζημιών υπήρξαν στο Δήμο Τεμπών από την κακοκαιρία. Το ένα ήταν στα παράλια του Δήμου και κυρίως στα Μεσάγγαλα, ενώ το άλλο ήταν στα ορεινά χωριά.

Χαρακτηριστικά στην ορεινή Καλλιπεύκη το πρόβλημα, που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι είχε να κάνει με την διακοπή ρεύματος και την χιονόπτωση, περιμένοντας τα εκχιονιστικά μηχανήματα. Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες που καταγράφηκαν στο χωριό Σπηλιά του Κισσάβου από τη χιονόπτωση.

Χιονόπτωση στην Σπηλιά Κισσάβου, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σε κάποια συμβάντα επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Π.Ε. Λάρισας, καθώς οδηγοί «έμειναν» με τα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της κακοκαιρίας στο Δήμο Τεμπών.

Ένα περιστατικό καταγράφηκε στον παράδρομο της Εθνικής Οδού – ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, κοντά στο ύψος των διοδίων Μακρυχωρίου – όπου σε σημείο του δρόμου συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος νερού. Οδηγός επιχείρησε να περάσει με το όχημά του, όμως η μηχανή έσβησε, με αποτέλεσμα να καλέσει την Πυροσβεστική. Η επέμβαση των πυροσβεστών έγινε χωρίς ο οδηγός να υποστεί το παραμικρό.

Άλλο περιστατικό καταγράφηκε στον δρόμο Συκουρίου – Σπηλιάς, στο ύψος του 6ου χλμ., όπου οδηγός «έμεινε» με το αυτοκίνητό του εξαιτίας του χιονιού. Στο σημείο έφτασε η Πυροσβεστική με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον οδηγό, όπως και το σκυλί που είχε μαζί του, χωρίς να υπάρξει άλλο πρόβλημα.

Χιονόπτωση στην Σπηλιά Κισσάβου, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Προβλήματα βέβαια υπήρξαν και στο Καλοχώρι με το νερό να έχει πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις.

Δήμος Τυρνάβου

Επί ποδός βρέθηκε ο Δήμος Τυρνάβου, ώστε να αντιμετωπίσει το έκτακτο καιρικό σύστημα με το όνομα «Διομήδης». Συνεργεία του Δήμου επιχειρούσαν σε όλη την έκταση του Δήμου, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Χαρακτηριστικά στον Αμπελώνα άμεσα αντιμετωπίστηκε η πτώση δύο κολώνων του ΟΤΕ.

Η Δημοτική Αρχή κάλεσε τους δημότες να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ τόνισε πως οι Δημοτικές Υπηρεσίες θα βρίσκονται επί ποδός μέχρι τη λήξη του φαινομένου. Πλημμύρες είχαμε και σε εκτάσεις με αμπελοκαλλιέργειες στην περιοχή του Δαμασίου.

Δήμος Λάρισας

Στο Δήμο Λαρισαίων μικρά ήταν τα  προβλήματα από το πέρασμα του «Διομήδη». Παρόλα αυτά το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αλεξούλη ήταν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από την κακοκαιρία «Διομήδης». Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, εντοπίστηκαν κυρίως σε συνοικίες και αφορούν κυρίως σε πτώσεις δέντρων και κλαδιών.

Ποιος ήταν ο Διομήδης

Όνομα των ημερών στις περιοχές της ΠΕ Λάρισας ήταν αυτό του Διομήδη καθώς η κακοκαιρία ονομάστηκε έτσι. Ποιος ήταν όμως ο Διομήδης;

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia ο Διομήδης (<Ζεύς (γεν.Διός) + μήδομαι (σκέφτομαι, συμβουλεύω), «αυτός που έχει θεϊκή σκέψη, που τον συμβουλεύει ο Δίας») ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας και βασιλιάς του Άργους γνωστός, κυρίως, από τη συμμετοχή του στον Τρωικό Πόλεμο. Ήταν γιος του Τυδέα και της Δηιπύλης. Στην Ιλιάδα του Ομήρου, ο Διομήδης θεωρείται ως ο δεύτερος καλύτερος πολεμιστής των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα. Ήταν ανιψιός του Ηρακλή και καλός φίλος του Οδυσσέα. Οι τρεις τους ήταν οι αγαπημένοι ήρωες της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με την Αινειάδα του Βιργιλίου, ο Διομήδης ήταν ένας από τους πολεμιστές που εισέβαλαν στην Τροία χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.