«Στόχος οι ρομποτικοί κάδοι στο κέντρο του Βόλου»

Πιλοτικά και για όχι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θα απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων από τις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος, όπου η συγκομιδή θα γίνεται «πόρτα – πόρτα», εκτίμησε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τονίζοντας ότι σκέψη της Δημοτικής Αρχής είναι να τοποθετηθούν ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων, που κάνουν αυτόματα κομποστοποίηση των σκουπιδιών και μπορούν να χωρέσουν 50πλάσιο όγκο σκουπιδιών απ’ ότι οι σημερινοί συμβατικοί κάδοι.

Ενημερώνοντας τις μειοψηφίες, κατά τη συζήτηση του θέματος, ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται με επιτυχία στα Χανιά Κρήτης και σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, που μαζεύουν τα απορρίμματα και τα υλικά ανακύκλωσης περνώντας συγκεκριμένες ώρες από συγκεκριμένα σημεία.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα τεστ της συγκομιδής σκουπιδιών από αρχή Ιάσονος μέχρι Φιλελλήνων για να καταμετρηθούν οι χρόνοι και να οριστικοποιηθεί αν θα περνούν κατά 1,5 ή 2 ώρες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ η συλλογή των υλικών ανακύκλωσης θα γίνεται δύο φορές ανά ημέρα. Η δε κυκλοφορία των απορριμματοφόρων θα γίνει στις λεωφορειολωρίδες.

Το μέτρο, ανέφερε θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Δεκεμβρίου στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσονος, «ενώ σκέψη και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η τοποθέτηση ρομποτικών κάδων που κάνουν κομποστοποίηση και έχουν μεγάλη χωρητικότητα (50 περίπου σημερινοί κάδοι)», ανέφερε ο δήμαρχος.
Όπως εξήγησε, για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή έχει επαφή με τραπεζικά καταστήματα και προσπαθεί, μέσω συνεργασιών να επιδιώξει χορηγίες 4 ή 5 κάδων για το κέντρο του Βόλου. Ο Κώστας Γαργάλας του είπε ότι το κόστος κάθε κάδου είναι περίπου 80.000 € και ο δήμαρχος απάντησε ότι «έχουμε φίλους και μπορούμε να τους βρούμε πιο φθηνά».

Ο Αχιλλέας Μπέος πρόσθεσε ότι οι ρομποτικοί κάδοι απαιτούν έναν υπάλληλο στο απορριμματοφόρο και όχι δύο, ενώ οι υπάρχοντες κάδοι θα μεταφερθούν από το κέντρο στην περιφέρεια που υπάρχουν ελλείψεις, ώστε ο Δήμος να γλιτώσει από έξοδα αγοράς νέων.
«Έχουμε σκοπό να εξοικονομήσουμε ενέργεια, προσωπικό και εργατοώρες. Από αρχές του μήνα 55 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, θα υπάρχει καλύτερη επάρκεια για να λυθεί το πρόβλημα», επισήμανε ο δήμαρχος Βόλου.
Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων της μειοψηφίας τόνισε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά και, αν διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί, οι κάδοι θα επανέλθουν στο κέντρο του Βόλου.

«Με τις κατασχέσεις που αρχίζουν να έρχονται, επειδή είχε γίνει νοικοκυροσύνη στο Δήμο, δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα», δήλωσε ο Αχιλλέας Μπέος, που επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στο νερό και στα σκουπίδια και αυτό θα τηρήσει.
Στην παρότρυνση του Κ. Γαργάλα ο Δήμος να επεξεργάζεται και να διαχειρίζεται τα σκουπίδια, διότι είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν, ο δήμαρχος απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και θα καταθέσει πρωτοποριακή πρόταση.
Στο θέμα της απομάκρυνσης των κάδων απορριμμάτων από τη Ιάσονος και τη Δημητριάδος, οι Κ. Γαργάλας, Ν. Στόικος και Κατερίνα Τσοπουρίδου, μειοψήφησαν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.