Εργαζόμενοι ΟΤΑ: Μαζεύουν υπογραφές ενάντια στην αξιολόγηση

Πάνελ«Θερμό» προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι ια τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που αντιδρούν στην αξιολόγηση με ποσόστωση, ενώ σε ενημερωτική γενική συνέλευση που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου, παρουσία πολλών δεκάδων εργαζομένων, τονίστηκε η ανάγκη για συλλογική αντίδραση. Η συνέλευση έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ Βασίλη Πολυμερόπουλου και μελών του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων. Πάντως, ένταση δημιουργήθηκε στιγμιαία, όταν στη συνέλευση παρουσιάστηκε ο νέος επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργαρίτης Παντσιαντάς, οπότε η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρυδάκη του είπε ότι είναι συνέλευση εργαζομένων και δεν μπορούσε να την παρακολουθήσει, ενώ τα άλλα μέλη της Διοίκησης, απάντησαν ότι οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και μπορεί να παραστεί.

Τελικά, ο Μαργ. Πατσιαντάς αποχώρησε από την αίθουσα, για να μη διαταραχτεί το κλίμα στη συνέλευση ων εργαζομενων.

Ο Βασ. Πολυμερόπουλος, τόνισε ότι η Ομοσπονδία βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία κινητοποιήσεων ενημερώσεων γιατί όπως εξήγησε «είναι μια διαδικασία που την έχουμε απορρίψει όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με την αξιολόγηση γενικά κι αόριστα, την έχουμε απορρίψει, γιατί ο νόμος, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και διότι έχει μέσα ποσοστώσεις που θα καταρριφθούν στα δικαστήρια και δημιουργούν κατηγοριοποιήσεις που δεν στηρίζονται πουθενά, αλλά και ο ίδιος ο νόμος έχει προβλήματα πρακτικά που απορρέουν από την προχειρότητα που έχει γίνει». Ο κ. Πολυμερόπουλος πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι επιδιώκουν την αναβάθμιση αλλά δεν μπορούν να δεχτούν μια αξιολόγηση που είναι στον αέρα – μια αξιολόγηση που πέραν του ότι όπως είπε «δημιουργεί μια δεξαμενή εν δυνάμει υπό απόλυση εργαζομένων, είναι μια κατηγοριοποίηση που δεν στηρίζεται σε καμία αντικειμενική ούτε καν υποκειμενική βάση και δε λύνει προβλήματα. Θεωρούμε ότι η περίοδος του καλοκαιριού ενδείκνυται για να περάσουν διάφορα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να μην είμαστε σε εφησυχασμό. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ και πιθανόν τέλος Ιουνίου να προκηρυχτεί πανελλαδική κινητοποίηση, ωστόσο γίνονται και παρεμβάσεις τόσο στα Δημοτικά Συμβούλιο, όσο και προς το Υπουργείου καθώς όπως δήλωσε «Αν δεν συναντήσουμε την καλή πρόθεση που θα απορρέει από τη θέση μας ότι δεχόμαστε την αξιολόγηση, αλλά όχι μέσω του συγκεκριμένου νόμου, θα πάμε σε κινητοποιήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Καπουρός, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανέφερε ότι η λέξη αξιολόγηση είναι ψευδεπίγραφη και δεν υφίσταται καθώς όπως εξήγησε «η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο έκρινε τις διατάξεις του αντισυνταγματικές. Εμείς μιλάμε για μια υποχρέωση που μας βάζει το υπουργείο να κάνουμε σε κατάταξη προσωπικού, βάσει τριών κατηγοριών που μας δίνει το υπουργείο και με βασικό κριτήριο την κυβερνητική πολιτική. Εμείς δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης. Αξιολόγηση γίνεται συνέχεια. Και οι κρίσεις που γίνονται αξιολόγηση είναι Μας κατηγορούν ότι όλοι παίρνουνε 10 εμείς προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη να δούμε ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει 10 με τον παλιό τρόπο αξιολόγησης. Είναι σαφές ότι κινούνται σε κατεύθυνση από τη στιγμή που σταματήσανε τη διαδικασία προσλήψεων και έχει ελαττωθεί προσωπικό πάνω από 40% ,όλες οι δομές είναι υποστελεχωμένες».

Σύμφωνα με μέλος της Ομοσπονδίας, η ΠΟΕ ΟΤΑ συγκεντρώνει υπογραφές που θα κατατεθούν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα συνοδεύονται από κινητοποιήσεις.
Με τη σειρά του και ο Απ. Ταξιάρχης μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ ΟΤΑ, ανέφερε ότι αυτή η δήθεν αξιολόγηση που πάει να γίνει δεν έχει κανέναν άλλο στόχο παρά να γεμίσει η δεξαμενή των απολύσεων. Όπως ανέφερε «Έχουμε συγκεντρώσεις υπογραφές σε όλη χώρα για να καταθέσουμε στον κ. Μητσοτάκη και να πούμε ότι δεν αντιδρούν μόνο οι βολεμένοι όπως υποστηρίζει ο ίδιος ότι αντιδρούν αλλά όλοι».

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απόσυρση του νόμου, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Γιώργος Μαγιάκος, ο οποίος όπως δήλωσε «Δεν συμφωνούμε με την ποσόστωση του 15% και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να ανατραπεί αυτός ο νόμος. Δεν αντέχει αυτός ο κόσμος άλλη ανεργία. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται συνελεύσεις, αποφάσεις συμβουλίων κι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτό τον νόμο». Σε ερώτηση αν έχει γίνει συνάντηση του Συλλόγου με τον νέο δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο, ο κ. Μαγιάκος είπε την προσεχή βδομάδα θα κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Μπέος για να πάρει θέση.

Τέλος το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εύη Καρυδάκη ανέφερε ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους και κατηγόρησε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου, ότι αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή κι όπως είπε «γενική συνέλευση γίνεται μετά από πολύ καιρό στην έδρα του Δήμου Βόλου. Αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή προφανώς για να μην έχει τον αναμενόμενο κόσμο. Πρέπει να βγάλουμε την απόφαση όχι κατά το ήμισυ η εφαρμογή του Ν.4250 που λέει το προεδρείο του Συλλόγου, η ΠΟΕ – ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ, αλλά να μην εφαρμοστεί ο Ν.4250 στο σύνολό του».

Συμπαράσταση Αλ. Μεϊκόπουλου
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, να αγωνιστούν για την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4250/2014 που αφορούν στη συγκριτική αξιολόγηση καλώντας τους Δημάρχους να δεσμευτούν ότι δεν θα προβούν στον καταμερισμό της ποσόστωσης, που θα οδηγήσει σε απόλυση υποχρεωτικά το 15% του προσωπικού των Δήμων.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του «η συγκριτική αξιολόγηση σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί τον στόχο της εξυγίανσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού βασικός σκοπός ενός αξιόπιστου συστήματος δεν είναι ο εντοπισμός του λιγότερο παραγωγικού υπαλλήλου, αλλά η παρακίνηση όλων των υπαλλήλων, μέσω της επιμόρφωσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση παραγωγικότητας.
Δεν διαφωνούμε πως η αξιολόγηση είναι αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Όμως, μια σοβαρή αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού προϋποθέτει το να τίθενται στόχοι ανά οργανική μονάδα και αντικείμενο και να αξιολογούνται οι υπάλληλοι σύμφωνα με την επίτευξη αυτών των συγκεκριμένων στόχων. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η απόδοση των υπαλλήλων σε σχέση με τους υπηρεσιακούς στόχους, τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από το νόμο αξιολόγηση των δομών σε όλους τους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα, και δεν έχουν καθοριστεί οι προβλεπόμενοι στόχοι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.