Η θέση της ΛΑΣ για τις δημαιρεσίες

«Οι δημαιρεσίες στο Δήμο Βόλου την προσεχή Κυριακή φέρνουν για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που διέπει την εκλογή και λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, των επιτροπών και των άλλων οργάνων της τοπικής διοίκησης. Νομικό πλαίσιο που είναι τέτοιο για να αντιστοιχεί στον αντιλαϊκό προσανατολισμό συνολικά της τοπικής διοίκησης ως μακρύ χέρι του κράτους που θα προωθεί και θα υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο μέτρα και πολιτικές για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΛΑΣ.

Είναι γνωστό ότι ο σχετικός νόμος μέσα από τον εκβιαστικό και παραπλανητικό δεύτερο γύρο των εκλογών, δίνει «δώρο» στον συνδυασμό που πλειοψηφεί τη δεύτερη Κυριακή τις απαραίτητες έδρες για να αποκτήσει τα 3/5 των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμη κι αν δεν τις δικαιούται με βάση το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και τα Δ.Σ. της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Με βάση αυτό στα δύο Δ.Σ. παραχωρούνται επτά στις δέκα θέσεις στη δημοτική αρχή και τέσσερις συνολικά στις υπόλοιπες παρατάξεις.

Μέσα σε αυτό το αντιδημοκρατικό πλαίσιο θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να αντιπροσωπεύονται όλες οι παρατάξεις στις επιτροπές με δικαίωμα ψήφου και λόγου. Η θέση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους συνδυασμούς να έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου στις επιτροπές κάτι που στερεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Εξαιτίας του τρόπου εκλογής, ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί αυτή η θέση είναι η συμφωνία όλων των παρατάξεων της λεγόμενης αντιπολίτευσης.

Αυτή τη θέση μας για αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων στις επιτροπές, που σήμαινε ότι θα συμμετείχε ένας από κάθε συνδυασμό, τη θέσαμε και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα πάρει δύο εκπροσώπους και μάλιστα ανακοίνωσε και σε ποιες επιτροπές θα «βάλει» τις υπόλοιπες παρατάξεις. Να θυμίσουμε ότι μέχρι χτες κόπτονταν για την αντιπροσωπευτική συμμετοχή και μάλιστα με κραυγές υπεράσπισης της δημοκρατίας και του πλουραλισμού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί τη θέση για αντιπροσωπευτική συμμετοχή αδιαπραγμάτευτη. Ως εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα αξιοποιήσουμε κάθε συμμετοχή σε όργανα της τοπικής διοίκησης για να αποκαλύπτουμε στο λαό το τι συζητιέται σε αυτές, ώστε να μπορεί το λαϊκό κίνημα να προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να καθυστερεί και να ματαιώνει αντιλαϊκά μέτρα, να κινητοποιείται για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργατών και γενικότερα των λαϊκών οικογενειών. Με βάση αυτό θα διεκδικήσουμε την παρουσία μας σε όλα τα όργανα του Δήμου και στις αρχαιρεσίες της Κυριακής θα ψηφίσουμε τους υποψηφίους μας και μόνο τόσο για τις επιτροπές όσο και για τους αντιπροσώπους στην ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.