Μειώνεται το ποσοστό φοροδιαφυγής στη Μαγνησία

Ένας στους πέντε φοροδιαφεύγει ότι προκύπτει από τους ελέγχους

Παρελθόν αποτελούν εικόνες των τελευταίων χρόνων που σε ελέγχους του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές, το ποσοστό φοροδιαφυγής έφτανε ακόμη και το 90%. Από 250 ελέγχους που έγιναν τον τελευταίο μήνα σε Βόλο, Πήλιο και Σποράδες, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 15-20% (ένας στους πέντε), κάτι που δείχνει ότι οι επαγγελματίες συμμορφώνονται και δε ρισκάρουν παραβάσεις.

Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο διευθυντής της ΔΟΥ Βόλου Χρήστος Τσαμπρινός, ο οποίος τόνισε ότι σε έλεγχο που έγινε το Σάββατο, στη συναυλία της Δέσποινας Βανδή στη Σκιάθο, εφοριακοί «στήθηκαν» στις ταμειακές μηχανές, από την ώρα που άρχισε η συναυλία μέχρι που τελείωσε και διαπιστώθηκε ότι κόπηκαν όλα τα εισιτήρια.
Ο έφορος Βόλου, τόνισε ότι και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στις Οικονομικές Υπηρεσίες και παρά το μειωμένο προσωπικό, η ΔΟΥ Βόλου, έχει «οργώσει» τα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου υπάρχει μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα. Μετά τη Σκιάθο και τη συναυλία της Δέσποινάς Βανδή, σειρά είχε χθες η Σκόπελος, όπου επίσης έγιναν έλεγχοι σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
«Λόγω της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας, υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο επιχειρηματίας της συναυλίας στη Σκιάθο ήταν εντάξει. Οι ελεγκτές «στήθηκαν» στις ταμειακές μηχανές, από την ώρα που άρχισε η συναυλία μέχρι που τελείωσε και διαπιστώθηκε ότι κόπηκαν εισιτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Τσαμπρινός.

Ο διευθυντής της ΔΟΥ Βόλου, τόνισε ότι, επειδή το Πήλιο δεν έχει την ίδια συναλλακτική δραστηριότητα με τα νησιά των Σποράδων, δεν γίνονται έλεγχοι, Γίνονται και μάλιστα αυξημένοι, ανέφερε.
Από τους πρώτους 250 ελέγχους που έγιναν σε διάστημα ενός μήνα, το ποσοστό φοροδιαφυγής κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20% (ένας στους πέντε δηλαδή) και έχει μειωθεί κατά πολύ, δήλωσε ο έφορος Βόλου.
«Αυτό είναι πολύ θετικό και μπορούμε να πούμε ότι ίσως και το ποσοστό να είναι λίγο μικρότερο, διότι έχουμε εφαρμόσει νέες μεθόδους αιφνιδιασμού (δεν πάμε με την τακτική συγκοινωνία αλλά με άλλα μέσα, έχουν συνεργείο στα νησιά) και το ποσοστό παραβατικότητας έπεσε αρκετά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια», επισήμανε.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων
Αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο κ. Τσαμπρινός επισήμανε ότι πρέπει να γνωρίζει κάποιος υπολογιστή ή ο λογιστής που έκανε τη φορολογική δήλωση ή κάποιος από την οικογένεια, ώστε να μπει στο σύστημα Taxis.
«Πολλοί έρχονται στη ΔΟΥ και ζητούν να βγάλουμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν γίνεται γιατί δεν γνωρίζουμε τους κωδικούς του καθένα και ούτε πρέπει να τους γνωρίζει κανείς, για ευνόητους λόγους. Οι κωδικοί είναι προσωπικοί και ο καθένας μπαίνει με τους δικούς του κωδικούς», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας υπάρχει ένδειξη υπηρεσίες προς τους πολίτες που κλικάρει κάποιος του βγαίνει η ένδειξη δήλωση στοιχείων ακινήτων ή περιουσιακής κατάστασης, που αν κλικάρει του βγαίνει η ένδειξη τελευταία εκκαθάριση, που αντιστοιχεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Αν αναγράφεται το ποσό του φόρου ακόμη, σημαίνει ότι δεν έχει εκδοθεί.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσαμπρινό, ο ΕΝΦΙΑ αντικαθιστά το γνωστό «χαράτσι» της ΔΕΗ και σε πολλές περιπτώσεις, αν αφαιρεθούν τα οικόπεδα ή τα χωράφια, είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με το «χαράτσι».

Πληρώνουν οι συνιδιοκτήτες
Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε πέντε δόσεις και η πρώτη δόση λήγει στο τέλος Αυγούστου και εκδίδεται ανά ποσοστό συνιδιοκτησίας. Αν κάποιο σπίτι ανήκει κατά 25% σε τέσσερις ιδιοκτήτες, ο ΕΝΦΙΑ θα πάει σε όλους, όπως επίσης και στην περίπτωση ζευγαριού που έχει ένα ακίνητο σε ποσοστό 50% ο καθένας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσαμπρινό, αν κάποιος έχει την επικαρπία πληρώνει ξεχωριστό ΕΝΦΙΑ, ενώ για κάποιον που έχει την υψηλή κυριότητα ακινήτου θα βγει άλλο ΕΝΦΙΑ, υπολογιζομένης της υψηλής κυριότητας και διαφοροποιείται στα ποσοστά και το είδους του δικαιώματος.
Μέχρι τις 29 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για τυχόν λάθη στο Ε9 που έχει αποτέλεσμα να πληρωθεί αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ενώ ο κ. Τσαμπρινός τόνισε ότιοι διορθώσεις δεν μπορούν να γίνουν από την Εφορία, αλλά από τους φορολογούμενους ή τους λογιστές τους.
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, τυχόν λάθη που έγιναν στο Ε9 και, κατ’ επέκταση ο φόρος στο ΕΝΦΙΑ είναι λάθος, θα διορθωθούν χωρίς πρόστιμο από τους ίδιους τους φορολογούμενους. «Αν η εφαρμογή δεν έχει ανήκει μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης, ας την πληρώσουν και ας αναμείνουν να ανοίξει και να διορθώσουν το Ε9, οπότε θα έχουν πληρώσει έναντι και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσαμπρινός.

Ρύθμιση οφειλών
Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου στις 31 Ιουλίου και δεν έχει χρήματα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές σε 12 δόσεις το λιγότερο (με αρχή τη ληξιπρόθεσμη δόση του φόρου), που πρέπει και πάλι να γίνει μέσω του λογιστή του στο σύστημα Taxis, επισήμανε ο έφορος Βόλου.
Ο κ. Τσαμπρινός συνέστησε στους φορολογούμενους να απευθύνονται και στις τράπεζες, που μπορούν να κάνουν πολλές και άτοκες δόσεις. «Μ’ αυτό τον τρόπο ο φορολογούμενος γλιτώνει τον τόκο της Εφορίας, αλλά χάνει το 1,5% της έκπτωσης που είναι πολύ λιγότερο από τον τόκο», επισήμανε ο κ. Τσαμπρινός. Όταν λήξει και η δόση του ΕΝΦΙΑ μπορεί επίσης ο φορολογούμενος να κάνει και στο φόρο ακινήτων ρύθμιση των οφειλών.
Εάν γίνει ρύθμιση χρεών (στην τράπεζα ή μέσω του συστήματος Taxis) αυτή αφορά το σύνολο του φόρου και όχι της μιας δόσης, που είναι ληξιπρόθεσμη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.