«Παράνομη κατανομή δημοσιεύσεων της Δημοτικής Αρχής πέρασε στα κρυφά»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Ανακοίνωση των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων

Για παράνομη κατανομή δημοσιεύσεων της Δημοτικής Αρχής σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, που μάλιστα προσπάθησε να περάσει εν κρυπτώ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου6, χθες, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων, κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή οι έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ι. Αποστολάκης, Κ. Γαργάλας, Μ.Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Ι. Μολοχίδης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι έξι χθες Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2015 συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με αποκλειστικά δύο θέματα εκ των οποίων το ένα συμπεριλαμβάνονταν και στη τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου 2015 αλλά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη. Επρόκειτο για την έγκριση δαπανών παρελθόντων οικονομικών ετών και τη διαγραφή οφειλών κατά του Δήμου Βόλου, λόγω παραγραφής τους.

Όπως αναφέρουν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δεν θα αναφερθούμε στη προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής, η οποία βέβαια αποδεικνύεται με κάθε τρόπο και κάθε μέρα, καθώς ειδοποιηθήκαμε στις 3 το μεσημέρι να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση που θα γινόταν στις 6 το απόγευμα, γιατί αυτό πια είναι κανόνας.

«Θα αναφερθούμε όμως στη συνειδητή και μελετημένη επιλογή της να συζητηθεί το ένα εκ των θεμάτων σε ημέρα που δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί δημοσιογραφικά η συνεδρίαση, λόγω της απεργίας που είχε προγραμματιστεί από τον συγκεκριμένο κλάδο και συνεπώς να περάσει στα κρυφά και με όσο πιο μικρή δημοσιότητα γίνεται», αναφέρουν οι έξι.

Όμως η επιλογή της αυτή δεν πέρασε, τονίζουν αφού και πρόλαβαν να διαβάσουν τις εισηγήσεις αλλά και να διαπιστώσουν εκείνα που δεν ήθελε το παράκεντρο του Δημαρχείου.

Στη λίστα λοιπόν των ανεξόφλητων τιμολογίων και οφειλών που επικαιροποιήθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνονταν και οι αντίστοιχες οφειλές που αναφέρονταν σε υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο. Σύμφωνα με τον νόμο 2328/1995 και ιδιαιτέρως τη παράγραφο 4 του άρθρου 13 υποχρεούται ο οποιοσδήποτε φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τα νομικά πρόσωπα ή κοινωφελείς επιχειρήσεις να τακτοποιούν τις δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο με βάση αποκλειστικά το κριτήριο της ίσης κατανομής, σημειώνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Το σύνολο του ποσού λοιπόν για τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που αφορά μόνο στα ανεξόφλητα τιμολόγια από την 01-01-2015 έως την 31-12-2015 ανέρχεται στο ποσό των 12.860 € και σε σύνολο 86 δημοσιεύσεων.

«Διαπιστώσαμε όμως, χωρίς βέβαια να εκπλαγούμε, ότι η κατανομή των δημοσιεύσεων ήταν η παρακάτω:
1. Στην εταιρεία ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΠΕ δόθηκαν 48 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 5622 €.
2. Στην εταιρεία ΤΥΠΟΣ ΑΕ δόθηκαν 23 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 5483 €.
3. Στις εταιρείες ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ και ΘΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δόθηκαν 15 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 1546 €.
4. Την εταιρεία ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ δόθηκε μια δημοσίευση και αντιστοιχεί σε ποσό 209 €.

Είναι ηλίου φαεινότερες συνεπώς οι ανισότητες, οι διακρίσεις αλλά και οι παράνομες, σύμφωνα με το νόμο, αποφάσεις κατανομής των δημοσιεύσεων από πλευράς της Δημοτικής Αρχής. Καλούμε λοιπόν κάθε αρμόδιο εποπτικό ή άλλο φορέα, υπεύθυνο για τη τήρηση της νομιμότητας να επέμβει διασφαλίζοντας το κύρος του Δήμου Βόλου και προφυλάσσοντας ταυτόχρονα αυτόν από παραβατικές συμπεριφορές και άρα από αντίστοιχες κυρώσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι.

Αν αυτό που συμβαίνει με βάση τους πίνακες που προσκομίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή ισχύει και για όλες τις δημοσιεύσεις και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου (νομικά πρόσωπα κλπ.) με την ίδια αναλογία και κατανομή, τότε πρόκειται για σοβαρότατη παράβαση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, που προσθέτουν ότι θα ήταν ανώφελο να ζητήσουν από τη παρούσα Δημοτική Αρχή να τους δώσει τα πλήρη στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα αυτό για το ίδιο χρονικό διάστημα και παρ’ όλο που θα το ζητήσουν είναι άγνωστο πότε και ποια στοιχεία θα παρουσιάσει.

«Και για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτούμε υπέρ της τάδε ή της δείνα εφημερίδας ή επιχείρησης, να καταστήσουμε με απόλυτη σαφήνεια γνωστή τη θέση μας. Έχει πιθανώς την αξία του για τον τύπο, το να έχει καλές επαφές ή και καλές σχέσεις με τον ασκούντα εξουσία (παραδείγματος χάρη τη Δημοτική Αρχή) αλλά έχει πολλαπλάσια αξία, γιατί αναφέρεται στην ουσία της ύπαρξής του, να ενημερώνει αντικειμενικά, να ελέγχει την εξουσία και να υποστηρίζει τη τήρηση του νόμου», καταλήγει η ανακοίνωση των έξι που συμπληρώνουν ότι η υπεράσπιση των προηγούμενων αξιών σήμερα μπορεί να μην αγγίζει όλους αλλά αύριο μπορεί να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας όλων, ιδιαίτερα όταν έχει κανείς να κάνει με ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που αποδεδειγμένα τη φιλία και τη πολιτική σχέση την έχουν στο γόνατο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.