Πρόταση Σαβελίδη για την επίλυση προβλήματος στέγασης και λειτουργίας σχολείων

Τη δική του πρόταση προς το Δήμαρχο Βόλου, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου καθώς και το 1ο ΕΚ Βόλου, όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος στέγασης και λειτουργίας των σχολείων, καταθέτει ο διευθυντής του παραρτήματος ΑΣΠΑΙΤΕ Βόλου Σωκρ. Σαβελίδης.

Όπως αναφέρει «Η παρούσα αποτελεί πρόταση επίλυσης του προβλήματος στέγασης και λειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Καρτάλειου διδακτηρίου και του συγκροτήματος κτηρίων «Αποστόλου»
Τα κύρια δεδομένα έχουν ως ακολούθως:
Υφίστανται δύο κτηριακές δομές προς χρήση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή: το Καρτάλειο διδακτήριο στη γωνία των οδών Πολυμέρη και Κασσαβέτη και το συγκρότημα κτηρίων «Αποστόλου» στη γωνία των οδών Γαλλίας και Δεληγιώργη.
Στις εν λόγω δομές θα πρέπει να στεγαστούν τρεις σχολικές μονάδες, το 5ο Γυμνάσιο Βόλου, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (εσπερινό).
Στις δομές θα πρέπει να λειτουργεί αριθμός εργαστηρίων προς χρήση του 5ου Γυμνασίου και αριθμός εργαστηρίων προς χρήση των δύο ΕΠΑΛ. Τα εργαστήρια χρήσης των δυο ΕΠΑΛ διοικητικά ανήκουν στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (1ο ΕΚ).
Το Καρτάλειο Διδακτήριο, με βάση σχετικά έγγραφα κληροδότησης και συνακόλουθης δωρεάς, προορίζεται για χρήση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ( «Εμπορική Σχολή» ).

Τα δύο ημερήσια σχολεία της περιοχής εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό μαθητών ο οποίος βαίνει αυξανόμενος. Ο μεγάλος αυτός αριθμός μαθητών δεν εξυπηρετείται επαρκώς από τις υφιστάμενες δομές λόγω έλλειψης χώρων και μόνο. Ακόμη και μετά την πρόσφατη μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ στο κτήριο του Πολυκλαδικού και την παραχώρηση του κεντρικού κτηρίου του συγκροτήματος «Αποστόλου» προς χρήση του 1ου ΕΠΑΛ, δεν είναι δυνατή η ικανοποιητική και απρόσκοπτη η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης στο μαθητικό δυναμικό, τόσο για λόγους ανεπάρκειας χώρων όσο και για λόγους ποιότητας δομών αφού μαθητές κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, σε ακατάλληλες αίθουσες, ακόμη και σε υπόγειο η και αναγκάζονται να μετακινούνται από κτήριο σε κτήριο διασχίζοντας τουλάχιστον τέσσερις δρόμους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Καρτάλειο διδακτήριο περιβάλλεται από οδικές αρτηρίες μία των οποίων είναι από τι πιο επιβαρυμένες κυκλοφοριακά της πόλης (η οδός Πολυμέρη) πράγμα το οποίο ενέχει σοβαρούς κινδύνους ειδικά για τους μικρούς μαθητές του Γυμνασίου.

Οι προαναφερθείσες καταστάσεις προκαλούν συνεχείς προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των Σχολικών Κοινοτήτων των σχολείων οι οποίες συνεχίζονται και κατόπιν της πρόσφατης απελευθέρωσης του κεντρικού κτηρίου Αποστόλου (μετά τη μεταστέγαση της ΑΣΠΑΙΤΕ).
Με δεδομένο ότι θα πρέπει στην περιοχή, τουλάχιστον, να λειτουργεί ένα Γυμνάσιο και ένα Επαγγελματικό Λύκειο ημερήσιας λειτουργίας, τα προαναφερθέντα συνηγορούν στο ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να έχει σχέση με την ανάπτυξη νέων σχολικών δομών και την ποιοτική αναβάθμιση των υπαρχουσών.
Σημαντικό στοιχείο το οποίο διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι στο πίσω μέρος του συγκροτήματος «Αποστόλου» υπάρχει σημαντικής έκτασης ακάλυπτη επιφάνεια αυλής. Σε μέρος της επιφάνειας αυτής, αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένες δυο προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας. Επιπλέον, η επιφάνεια αυτή, γειτονεύει με οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ το οποίο μάλιστα «βλέπει» σε τρίτη οδό (την οδό Ι. Καρτάλη).

Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Με ενέργειες της δημοτικής αρχής και την υποστήριξη των παραγόντων όλων των Σχολικών Κοινοτήτων των τριών σχολείων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Βόλου το οικόπεδο ιδιοκτησίας ΙΚΑ.
2. Με αντίστοιχες ενέργειες σε μέρος της πίσω αυλής του συγκροτήματος Αποστόλου και του οικοπέδου του ΙΚΑ να κατασκευαστεί σχολική δομή η οποία να αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ αίθουσες, βοηθητικούς χώρους και γυμναστήριο – αίθουσα εκδηλώσεων. Η σχολική δομή, βεβαίως, θα πρέπει να κατασκευαστεί με βάση τις τελευταίες προδιαγραφές για τα σχολικά κτήρια και αισθητική συνάδουσα με εκείνη του παρακείμενο νεοκλασικού.
3. Να ανακαινιστεί και να ενισχυθεί στατικά το κεντρικό νεοκλασικό κτήριο του συγκροτήματος Αποστόλου ώστε να έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί σχολικά εργαστήρια και γραφεία αλλά και να αναδειχτεί σε ένα κτήριο – κόσμημα της περιοχής.
4. Να βελτιστοποιηθούν τεχνικά οι δομές του παρακείμενου στο νεοκλασικό κτηρίου του συγκροτήματος «Αποστόλου» και ο χώρος της αυλής του.
Κατόπιν της ολοκλήρωσης των παραπάνω ενεργειών προτείνεται:
• Να μεταστεγαστεί πλήρως το 5ο Γυμνάσιο Βόλου στο νέο συγκρότημα «Αποστόλου».
• Να στεγαστεί πλήρως στο Καρτάλειο διδακτήριο το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.
• Να παραμείνει στο Καρτάλειο διδακτήριο το 2ο ΕΠΑΛ Βόλου και τα εργαστήρια του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου.
Στο χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίησή της παραπάνω πρότασης οριστικής επίλυσης του προβλήματος, προτείνεται:
• Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει για λόγους εξοικονόμησης πόρων και κυρίως για την αποφυγή επιπλέον αναστάτωσης και υποβάθμισης του παιδαγωγικού κλίματος και των συνθηκών εκπαίδευσης στα τέσσερα εμπλεκόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα (τα τρία σχολεία και το εργαστηριακό κέντρο).
• Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθεί άμεση ανάγκη εξεύρεσης αίθουσας, προτείνεται να υιοθετηθεί η λύση η οποία δόθηκε προ λίγων ετών για να εξαλειφθεί η ίδια ανάγκη των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου αλλά και πολλών άλλων σχολείων. Πρόκειται για την εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας αυστηρών προδιαγραφών στη νότια γωνία της αυλής του Καρτάλειου διδακτηρίου. Προϋπόθεση της λύσης αυτής αποτελεί η δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα είναι προσωρινή μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος κατά τα προαναφερθέντα.

Βασική προϋπόθεση υλοποίησης της παρούσας πρότασης αποτελεί η άμεση έναρξη και ταχύτατη πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίησή της και η σύμπνοια όλων των παραγόντων της Σχολικής Κοινότητας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.