Στην Εκκλησία και σε ψυχοφάρμακα καταφεύγουν τα θύματα του εργασιακού εκφοβισμού

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη ενόψει την αυριανής εκδήλωσης

Το γεγονός ότι θα θύματα του εργασιακού εκφοβισμού (Bullying), επειδή φοβούνται να καταγγείλουν τη συμπεριφορά των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους, διότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους, καταφεύγουν στην Εκκλησία και σε ψυχοφάρμακα (!), επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, ενόψει της εκδήλωσης που θα γίνει αύριο στο Βόλο, από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Νομικών και πολιτικών επιστημόνων Εκπαιδευτικών.

Τα παραπάνω ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Παυλοπούλου, βασιζόμενη σε στοιχεία της μοναδικής έρευνας που διενεργήθηκε Πανελλαδικά από την Νάνσυ Παπαλεξανδρή καθηγήτρια και πρώην αντιπρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και είναι ομιλήτρια στην αυριανή εκδήλωση που θα γίνει στις 18.00 στο Αμφιθέατρο Κορδάτου. Το πάνελ της συνέντευξης συμπλήρωσαν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σωκράτης Σαβελίδης και ό γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλης Μπακαλιάνος.

Η κα Παυλοπούλου, παραδέχτηκε ότι υπάρχει βία στην εργασία που μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή και με μορφή υποτίμησης, μείωσης του αποτελέσματος της δουλειάς και της προσωπικότητας κάποιου. Όπως ανέφερε, αν και διεθνών υπάρχει βιβλιογραφία, σε επίπεδο Ελλάδας υπάρχει μόνο μια έρευνα που καταγράφει τα περιστατικά εργασιακής βίας που είναι συχνό φαινόμενο στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Η πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και πολιτικών επιστημόνων Εκπαιδευτικών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα θύματα της εργασιακής βίας «επειδή φοβούνται να μιλήσουν βρίσκουν παρηγοριά στην Εκκλησία ή στα ψυχοφάρμακα».
Τέλος, ανέφερε ότι το πρόβλημα της βίας χαρακτηρίζεται από τη σιωπή των θυμάτων που αισθάνονται ότι αν αποκαλύψουν την κατάσταση που βιώνουν θα αποβεί σε βάρος τους.

Περιορισμένος εκφοβισμός στην εκπαίδευση
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε ότι οι τακτικές εργασιακού ψυχολογικού εκφοβισμού, στην εκπαίδευση είναι αρκετά περιορισμένες και ανέφερε ότι οι καταγγελίες συνήθως αναφέρονται σε ιεραρχικούς προϊσταμένους, αλλά και σε ομοιόβαθμούς.

Οι διαπιστώσεις από τις καταγγελίες στην εκπαίδευση είναι ότι οι «επιτιθέμενοι» άδικα κατηγορούν τον εκπαιδευτικό για «λάθη» που στην πραγματικότητα δεν έκανε, παραμελούν να δείξουν ικανοποίηση σε υποδειγματική δουλειά, ασκούν σταθερή κριτική κατά συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και προσπαθούν να απομονώσουν συναδέλφους τους κοινωνικά ή φυσικά. Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, κάποιες φορές ο εκπαιδευτικός σκέφτεται να φύγει ή να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, για να μην αντιμετωπίσει περισσότερη δυσμενή μεταχείριση.

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο
Ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλης Μπακαλιάνος τόνισε ότι εκδήλωση σαν αυτή που θα γίνει αύριο, διοργανώνεται για πρώτη φορά Πανελλαδικά και σημείωσε ότι το θέμα του εργασιακού εκφοβισμού έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Ο νομικός τόνισε ότι, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, αν και με τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Μπακαλιάνος τόνισε ότι στον ιδιωτικό τομέα κάποιος που πέφτει θύμα εκφοβισμού μπορεί να απευθυνθεί σε δικηγόρο και μπορεί να προστατευτεί από τις διατάξεις για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει το πρόβλημα του εκφοβισμού.
Αντίθετα, ανέφερε ότι στο Δημόσιο, πρέπει να γίνει καταγγελία ή πειθαρχική διαδικασία προς τον ανώτερό του, αλλά υπάρχει φόβος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.