Σχεδόν 1.600 συνάνθρωποι προσέτρεξαν στο Ιατρείο Αλληλεγγύης του Βόλου, ενώ η πλειοψηφία τους είναι Έλληνες , σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Βόλου, το οποίο συνεχίζει την λειτουργία του από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου.
To σύνολο των ασθενών που έχουν εξεταστεί από 7-2-2013 μέχρι σήμερα είναι 1586 άτομα, από τα οποία 777 άνδρες, 809 γυναίκες, Έλληνες 961άτομα (κύρια ανασφάλιστοι ΟΑΕΕ, μετά Ρομά κτλ), αλλοδαποί 625 (η μεγάλη πλειοψηφία τους Αλβανοί, μετά ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Νιγηριανοί, κτλ).
Η λειτουργία μέχρι σήμερα…
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα τελευταία χρόνια βιώνουμε αυτή την άγρια πολιτική που έχει υποβαθμίσει κυριολεκτικά την ζωή μας. Καταιγίδα μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις.
Τεράστια τα ποσοστά ανεργίας, γύρω στο 28% και ιδιαίτερα της μακροχρόνιας.
Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Χιλιάδες οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και δεν έχουν ασφάλεια.
Η κρίση που περνά η ελληνική κοινωνία δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ήρθαν να βρουν στην χώρα μας καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης είναι πλέον ορατά με την πτώση του επιπέδου υγείας του ελληνικού πληθυσμού, όπως καταγράφεται σε πολλές ιατρικές μελέτες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η νοσηρότητα, οι ψυχικές παθήσεις και οι αυτοκτονίες, που είναι πια καθημερινό φαινόμενο.
Σε όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ, αυξήθηκε η νοσηρότητα και η θνησιμότητα και το επίπεδο υγείας των πολιτών καταποντίσθηκε. Εμφανίζονται ασθένειες που είχαν εξαφανισθεί, λόγω του μη εμβολιασμού των ανασφάλιστων παιδιών. Σε μια τέτοια κρίση, με την φτωχοποίηση που επέβαλλαν τα μνημόνια, οι κυβερνώντες, αντί να διευρύνουν τις δομές της υγείας και των κοινωνικών δράσεων για να μπορεί ο ελληνικός λαός να ανακουφισθεί, επιβάλουν συνεχώς εμπόδια στους συμπολίτες μας στην πρόσβαση σε ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες.
Με την υποχρηματοδότηση του ΠΕΔΥ και του ΕΣΥ, υποβαθμίζουν τις παροχές του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και έτσι δημιουργείται τεράστια ανθρωπιστική κρίση».
Γιατροί όλων των ειδικοτήτων
Όπως τονίζεται, «ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εκφραστής των γιατρών της περιοχής μας, συναισθανόμενος το καθήκον που έχουν οι γιατροί ως λειτουργοί, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Εκφράζει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, χωρίς ελεημοσύνες, φιλευσπλαχνία προς μια κοινωνία που μπορεί να υποφέρει αλλά έχει αξιοπρέπεια, αγωνιστικότητα και το σημαντικότερο ΕΛΠΙΔΑ, ότι θα αλλάξει αυτήν κατάσταση.
Σε αυτά τα πλαίσια δημιούργησε την Κοινωνική Δομή με την ονομασία, «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στην οποία συμμετέχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Στεγάζεται στον ΔΙΑΥΛΟ ( Τοπάλη 54) με είσοδο από την Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο παραχωρήθηκε από την Δημοτική Αρχή Βόλου και διαμορφώθηκε κατάλληλα .
Η λειτουργία του άρχισε στις 06 Φεβρουαρίου 2013.
Η συμμετοχή των γιατρών της πόλης μας υπήρξε σημαντική και καταδεικνύει το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης που τους διακατέχει. Μαζί με τους γιατρούς εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και λοιπών διοικητικών εθελοντών που πασχίζουν για την καλύτερη λειτουργία του ιατρείου και βρίσκονται πάντα δίπλα στον ασθενή».
Το « ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί κάθε Δευτέρα –Τετάρτη –Παρασκευή από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 4-6 το απόγευμα με ειδικότητες : Παθολόγου ή Γενικού Ιατρού, Παιδιάτρου και Ειδικότητα Χειρουργικού Τομέα.
Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος συμπολίτης μας να εξετασθεί από γιατρό υποειδικότητας, όπως, καρδιολόγο, ψυχίατρο, ουρολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, ρευματολόγο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο κτλ ή χρειασθεί να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο, ακτινογραφίες ή μικροβιολογικές εξετάσεις, παραπέμπεται από τον γιατρό του Ιατρείου για εξέταση.
Πολλοί συμπολίτες μας μέχρι σήμερα αφού λάβουν παραπεμπτικό από τους γιατρούς του Ιατρείου Αλληλεγγύης υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση από γιατρούς υποειδικοτήτων ή παρακλινικές εξετάσεις, σε ιδιώτες γιατρούς εθελοντές, δωρεάν. Για όλους τους ασθενείς τηρείται ατομική ιατρική καρτέλα με το ιστορικό και την ιατρική του πορεία. Έτσι δημιουργήθηκε δίκτυο υγειονομικό, που καλύπτει και ανακουφίζει τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Ποιοι απευθύνονται και πώς
Στο «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» απευθύνονται: Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, αφού λάβουν από τις κοινωνικές δομές του Δήμου πιστοποιητικό μη ασφαλιστικής κάλυψης, μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι οικονομικοί μετανάστες
Υπάρχει άριστη συνεργασία με το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ που λειτουργούν η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ με τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, από το οποίο προμηθεύονται τα φάρμακα τους οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Επίσης το Ιατρείο διατηρεί πρόχειρο φαρμακείο από δωρεές εθελοντών είτε δεκάδων συμπολιτών μας είτε Ελλήνων της διασποράς όπως αυτών του Βελγίου(σημαντική προσφορά της οικογένειας Ντίνου και Άννα Βαρδάκη)
Απολογισμός
To σύνολο των ασθενών που έχουν εξεταστεί από 7-2-2013 μέχρι σήμερα είναι 1586 άτομα, από τα οποία 777 άνδρες, 809 γυναίκες, Έλληνες 961άτομα (κύρια ανασφάλιστοι ΟΑΕΕ, μετά Ρομά κτλ), αλλοδαποί 625 (η μεγάλη πλειοψηφία τους Αλβανοί, μετά ακολουθούν Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Νιγηριανοί, κτλ).
Γενικά στο σύνολο των προσερχόμενων, η πλειοψηφία είναι Έλληνες με σημαντικό μερίδιο αλλοδαπών, περισσότερες οι γυναίκες.
Κατηγοριοποίηση των ασθενών σε:
Α)Ενήλικες: 1000 ασθενείς.
Από αυτούς, 478 άνδρες, 522 γυναίκες, 719 Έλληνες, 281 αλλοδαποί.
Στην κατηγορία των ενηλίκων σημαντικά πιο πολλοί οι Έλληνες και πλειοψηφούν οι γυναίκες.
Β)Παιδιά: 586 ασθενείς.
Από αυτά 299 άρρενες, 287 θήλυ, 242 Έλληνες και 344 Αλλοδαποί.
Γενικά στο σύνολο των παιδιών, πιο πολλά αλλοδαποί, πιο πολλά τα αγόρια. Σημαντικός και ο αριθμός παιδιών που εμβολιάσθηκαν .
Το ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα συνεχίζει την λειτουργία του από την Δευτέρα 15-9-2014. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2421020646.
Υποδοχή του «Κοινωνικού ποδηλάτη» Κώστα Ντίνα
Όπως τονίζεται τέλος, «ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, αφού πρώτα ευχαριστήσουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τους εθελοντές, το Δήμο Βόλου, την Εκκλησία ,τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας και ολόκληρη την κοινωνία της Μαγνησίας για την βοήθεια και την στήριξη που δείχνουν προς το Ιατρείο Αλληλεγγύης, ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε για τον συμπολίτη μας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΔΗΛΑΤΗ, τον ΚΩΣΤΑ ΝΤΙΝΑ που διέσχισε όλη την Ευρώπη με το ποδήλατό του ξεκινώντας από το Λονδίνο για τον Βόλο, με σκοπό να γνωστοποιήσει, να στηρίξει και να ενισχύσει το ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ.
Η δύναμη του η ψυχή του, το αίσθημα αλληλεγγύης προς την κοινωνία, δυναμώνουν τον αγώνα όλων ενάντια στην ανθρωπιστική βαρβαρότητα».
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ,ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ, ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (5/9/2014), ΩΡΑ 17,30 με 18,00.































